Kommentar

Djevelen er global

Å være mot globaliseringen, blir litt som å være mot verdenshistorien fram til nå.

Brexit. Trump. Le Pen. Tre valg i tre vestlige demokratier har det siste året synliggjort den brede folkelige motstanden mot handelsavtaler, folkevandring og overnasjonal styring.

Om lag halvparten av velgerne i England, USA og Frankrike har vist med stemmeseddelen at de frykter for framtiden. En fellesnevner for alt de er redd for ser ut til å være globaliseringen.

Motstanden mot det grenseløse er det som først og fremst binder de nasjonalistiske bevegelsene sammen, viser en studie fra Universitetet i Oxford. Når grensene viskes ut, kan kapital flyte og mennesker flytte dit hvor det til en hver tid er mest profitabelt.

Dette kan oppleves som en trussel mot både arbeidsplasser, mot naturressurser og mot kulturell identitet.

Konspirativ. Ti år før Brexit og Trump utga den erfarne pressemannen Per Aslak Ertresvåg boken «Makten bak makten». Her pekte han på den store konspirasjonen han kalte «Den nye verdensordenen». Og navnet han ga denne ordenen var: Globaliseringen.

Til tross for at Ertresvåg hadde en sterk faglig karriere som politisk medarbeider i VG, redaktør ved Venstres pressekontor og sjefredaktør ved Inter Press Service, ble boken hans likevel møtt med like deler fortielse og latterliggjøring. Dette skyldtes nok i stor grad at Ertresvåg så frimurere og bilderbergere bak hver busk – og at han strødde om seg med luftige påstander av denne typen (s192):

«Ukjente rutefly i internasjonal luftfart slipper ut kjemiske stoffer i høyere luftlag over Norge og andre vestlige land, og trolig har disse utslippene til hensikt å bryte ned befolkningens helse og slik avkorte folks levealder».

Bedrag. Når jeg likevel trekker fram Ertresvågs bok, så er det fordi den var tidlig ute med å utpekte globaliseringen som fellesnevneren for den konspirasjonen som mange mener vi blir utsatt for. Den ti år gamle retorikken er plutselig blitt aktualisert av Donald Trump, som i hele valgkampen angrep de overnasjonale handelsavtalene, bankfolkene og eliten. Etter at han ble valgt, fylte han riktignok opp sin egen stab med akkurat denne typen folk.

«Makten bak makten» er i sine overdrivelser og mangel på logikk en fin lærebok i temaet konspirasjonsteori. For Ertresvåg er ikke i tvil om at alt henger sammen med alt og at selv de glorete klærne til 68-generasjonen var et tydelig tegn på det moralske forfallet som CIA, IMF, politikerne og Illuminati la opp til.

At boka ble møtt av taushet og hoderysten, tjener for forfatteren og for dem som har bosatt seg i den konspirative verdenen, som bevis for at det de sier er riktig: At mektige krefter vil at verden skal bedras.

Demonstrasjoner. Selv om mange nå gjør et nummer av at høyrepopulisten Marine Le Pen er gått til annen runde av det franske presidentvalget, så er anti-elite-bevegelsen ikke noe nytt fenomen i Frankrike.

I 1997 skrev sjefredaktør Ignacio Ramonet på lederplass i Le Monde Diplomatique en artikkel med tittelen «Å avvæpne markedet». Dette ble startskuddet for etableringen av folkebevegelsen Attac, som på to år fikk 25.000 medlemmer og som spredte seg til 80 land. Norge var ett av mange land hvor Attac markerte seg med demonstrasjoner mot globaliseringen og demokratienes tapte kontroll over kapitalen.

Fem år før Donald Trump vant presidentvalget i USA oppsto bevegelsen Occupy Wall Street. På høsten i 2011 var det demonstrasjoner i over 70 byer i USA der grasrota protesterte mot finanseliten, lønnsforskjellene og korrupte politikere. Bevegelsen spredte seg til Europa og flere hundre tusen deltok i demonstrasjoner i Italia og Tyskland.

En ond plan. I Norge har ordbruken i kampen mot globaliseringen vært noe mer dempet. Dette kan ha sammenheng med at vi ikke er medlem av EU, at forskjellene i det norske samfunnet fortsatt er relativt små og at våre mest motkulturelle politiske partier – som SP, Frp og SV – alle er temmet av å ha sittet med makten.

Likevel er det mange som kjenner på at selvråderetten er truet, både av nasjonal overstyring og internasjonal kapital. Alle som har tilgang til nettet – en av globaliseringens goder – kan lett finne eksempler og mønstre som peker mot at de er utsatt for en ond plan.

Da jeg vokste opp var det mange som mente at EF var selveste Dyret i Åpenbaringen. De som tror at endetiden er nær, har alltid hatt en velutviklet evne til å se djevelens verk i historiske hendelser. Og tror man på først på djevelen, er det ingen grunn til å tvile på at han er global.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar