Kommentator Ane Bamle Tjellaug

Journalist i Vårt Land

Skam tør der andre tier

Ungdomsserien Skam er blottet for religiøs berøringsangst. I diskusjoner på nettet viser de unge seerne at de er nysgjerrige på Sanas tro.

Publisert: 25. apr 2017

I et av de første klippene fra denne sesongen av Skam, ser vi hovedpersonen, muslimske Sana, som prøver å be på en fest. Hun vasker seg, går inn i et soverom og bruker en rye som bønnematte, men blir avbrutt av støyen fra folk utenfor. I kommentarfeltet på Skams nettside er det mange seere som skriver at de blir rørt av denne scenen.

«Jeg ble svært beveget av å se Sana be. Kjente dette skikkelig i magen,» skriver en, og andre – både ateister, buddhister og kristne – kaster seg på med lignende beskrivelser.

LES OGSÅ: – Forfatternes frykt for forkynnelse kan ende opp i faktaoppramsinger, sier KRLE-ekspert.

Følelser

Det er interessant å følge de unge seernes religionsdebatt på nettet parallelt med at de voksne diskuterer KRLE. Forrige uke fikk lærebøkene i faget hard kritikk av komiker Harald Eia, og flere KRLE-­eksperter fulgte opp her i avisa før helga. Hovedbudskapet er at faktabasert kunnskap får ­dominere undervisninga, blant annet fordi lærerne er redde for å være forkynnende.

Samtidig lar Skam-seerne seg følelsesmessig engasjere i Sanas liv som troende. En som kaller seg ateist, skriver på Skam-sida at vedkommende har gleda seg til denne sesongen for å forstå noen som er annerledes enn det han/hun selv er. «Mistenker nå at jeg kan glede meg enda mer til å få se hvor like vi er», skriver ateisten.

LES OGSÅ: Den siste Skam-sesongen kan knuse fordommer 

Mange spørsmål

Vi så den samme religionsinteressen i forrige sesong, da seerne brukte­ Skam-fora på nettet til å diskutere blant annet bibelsyn, ­religiøse symboler og ­kirkens forhold til homofile.

Minhaj Ungdom, en av de største muslimske ungdomsorganisasjonene, forteller til NRK at de merker at Skam har gjort ungdom nysgjerrige på islam. De får mange spørsmål, om hijab-bruk, bønne-appen Sana bruker, og hvordan selve bønnen skal gjennomføres.

I Aftenposten skrev nylig kristne Marte Elvira Rolvsjord at også hun kjenner seg igjen i Sana og hvordan hun opplever å være ung og troende. «Vi trenger en som balanserer et stereotypisk, norsk ungdomsliv med religion», skriver hun.

Ikke berøringsangst

Serie­skaper Julie Andem har det stikk motsatte av berøringsangst for religion og tro. Å velge Sana som hovedperson og la islam bli en viktig del av handlingen i seriens siste sesong, er modig, men gir samtidig mulighet for økt forståelse. Og seerne engasjerer seg, kanskje nettopp fordi den yngre generasjonen ikke har den samme berøringsangsten for religion som de voksne har, som Ingrid Rosendorf Joys påpeker i dagens avis.

Samtidig viser spørsmålene som blir stilt i sosiale medier, at det fortsatt er mye uvitenhet rundt hvordan andre utøver sin religion. Her kan Skam være med på å gi innsikten som KRLE-­faget sliter med å formidle, i frykt for å ikke være nøytrale. Det gjelder ikke minst hvordan det føles å være ung og religiøs i dag.

2 liker  
Kommentar #1

Morten Christiansen

18 innlegg  10560 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Kanskje det vi kan lære er at vi ikke trenger statlig tvang for at folk skal være opptatt av religion? At respekt ikke kommer gjennom å tvinge på meg en K, som jeg overhodet ikke identifiserer meg med. Hvordan man kan trekke ut av en serie som også omhandler religion at det er grunnlag for en K før RLE eller at K skal ha over 50%, forstår jeg ikke.

1 liker  
Kommentar #2

Kåre Kvangarsnes

24 innlegg  932 kommentarer

Vårt Land-apologet for islam(chrislam) eller bare bevisstløs?

Publisert over 4 år siden
Ane Bamle Tjellaug. Gå til den siterte teksten.
Å velge Sana som hovedperson og la islam bli en viktig del av handlingen i seriens siste sesong, er modig, men gir samtidig mulighet for økt forståelse.

Vårt Land kjører frem den ene artikkelen etter den andre hvor de skjønnmaler islam så godt de kan. Akkurat nå er det  den trendy serien Skam ,med den muslimske hovedpersonen "Sana" som hylles. Gjennom henne skal ungdomen få et kjapp og overflatisk innføring i fredens religion. Innleggsforfatteren betegner det å velge en muslim som hovedperson for serien som"et modig valg" av serieskaperen. Men noe mindre modig enn å velge nettopp en muslim som hovedperson når en vil skape forståelse for religion , skal vel godt gjøres. NRK har aversjon mot gammelt kristent tankegods, så en kristen "Sana" ville være utenkelig. NRK er ikke en apoleget for religion,men gjør et unntak for islam.

Muslimer er det generellt synd på, så da så, for skal de integreres så må deres religion også omtales på beste måte. Dessuten er islam mye mer populært enn kristendom blant de intelektuelle på Marienlyst og i Akersgata. 

Dessuten vet de at ingen av betydning i samfunnet ville kunne heve sin røst i krittikk mot et slikt valg. Her har jo de beregnet sitt publikum godt. Den kristne avisen Vårt Land går rett på limpinnen og hyller nettopp valget av den muslimske  Sana. Hennes religiøsitet skal være inngangsporten, ikke til kristendommen, fysjameg, men islam. Denne fredens religion, som dominerer Europas nyhetsbilde og driver polariseringen til stadig nye høyder. 

På makronivå dreier det seg om en kamp mellom frie samfunn med menneskerettigheter og demokrati, på mikronivå om vi fortsatt skal kunne tro på hva vi vil og om våre barn og barnebarn skal kunne tenke fritt og hevde sine meninger.

 Men ikke slik for Vårt Land. Ikke for svare livet om de ser noe som helst negativt i islam. Islam er en religion på linje med kristendommen. At ungdom blir religiøse er det viktigste. Ikke hva de tror eller hvilken religion de velger. Derfor fremmer de også ukritisk all islamsk dyd og prektighet med hevet hode. Å verne om islam, vil gagne også kristendommens stilling, ser de ut til å mene. Slik sett blir Vårt Land og Den norske kirke blant  de fremste instrument for å avkristne landet vårt, for islam kan i lengden ikke tolerere kristne eller kristendom. Det ser vi m.a. i Midtøsten. Noen symbiose mellom de to religioner er ikke mulig, uten å måtte gjøre kull på hva vi tror på som sannhet. 

Vårt Lands tafatte  journalistikk versus islam som religion genererer mye pressestøtte, men desto mindre sannhet. En muslimsk Sana kan vi nok leve med, og kanskje vil serien  skape debatt og ikke bare nesegrus hylling. Det er verre å se  en kristen avis ta avstand fra sitt eget verdigrunnlag i sitt kappløp med å holde tritt med poltisk korrekt tidsånd  og religiøs relativisme.

2 liker  
Kommentar #3

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Ane Bamle Tjellaug. Gå til den siterte teksten.
Å velge Sana som hovedperson og la islam bli en viktig del av handlingen i seriens siste sesong, er modig, men gir samtidig mulighet for økt forståelse.

Det er forbavsende at det stadig kan betegnes som 'modigt' at gøre netop dette eneste, man kan gøre, hvis man vil sig frem her i verden.

Stykket her er da også en solid gang islampropaganda med vox pop og det hele.

Det der undrer mig mest ved serien og især Sana er at ingen taler om at Sana ikke eksisterer i virkeligheden. En sådan karakter er netop fiktion og altså her i en holdningsbearbejdende udgave. De andre karakterer er heller ikke vildt troværdige, men det er på niveau med den slags serier. Det mest påfaldende er at en virkelighedens Sana slet ikke ville have så meget at gøre med de andre.

Minhaj Ungdom, en av de største muslimske ungdomsorganisasjonene, forteller til NRK at de merker at Skam har gjort ungdom nysgjerrige på islam. De får mange spørsmål, om hijab-bruk, bønne-appen Sana bruker, og hvordan selve bønnen skal gjennomføres.

Minhaj ul Quran er en supremacistisk islamistisk bevægelse. Flere danske Folketingskandidater fra Radikale Venstre har fået deres politiske karriere afbrudt, fordi de ikke ville tage afstand fra de mest umenneskelige ting i islam. Det kunne de ikke - man indgår en livsvarig 'pagt' om at vie sit liv til islams globale udbredelse.

Sjældent jeg har set en så usaglig brug af et overbegreb, som her 'religion', istedet for at tale om de konkrete og vidt forskellige religioner.

7 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere