Leder

Å velge barn

Mennesket har aldri hatt rett til å sette friske barn til verden.

Tidligere denne måneden ble filosofistipendiat Aksel Braanen Sterri intervjuet i tidsskriftet Minerva. Braanen Sterri vil blant annet åpne for sortering av Downs syndrom, kjønn og psykisk sykdom. «Om noen tiår vil vi ikke stusse over slik sortering. Spørsmålet blir heller hvilke egenskaper vi ønsker at barna våre skal ha», uttalte han i intervjuet.

Tanken på sorteringssamfunnet skremmer åpenbart ikke moralfilosofen med bakgrunn som kommentator i Dagbladet. Snarere forsvarer han sortering av mennesker som et gode, slik han også har vært inne på tidligere. I essayet «Et forsvar for sorteringssamfunnet», som stod på trykk i Morgenbladet høsten 2014, stilte Braanen Sterri spørsmålet: «Hvorfor er det ille om vi får et samfunn uten Downs syndrom?»

Et slikt samfunn ser vi allerede konturene av. I Danmark har gravide kvinner siden 2004 fått tilbud om tidlig fosterdiagnostikk. Resultatet er at nesten alle fostre med Downs syndrom aborteres. Det er ingen grunn til å tro at utviklingen vil bli anner­ledes i Norge med det samme tilbudet. Statistikk fra ­Medisinsk fødselsregister viser at ni av ti velger abort når de får vite at barnet de bærer på, har Downs syndrom.

Det norske samfunnet, såvel som den kristne etikken, er bygget på tanken om at alle mennesker har samme verdi. Dette­ prinsippet forryk kes ­dersom det ­offentlige legger til rette for fjerning av fostre med Downs syndrom. Dette kan blant ­annet gjøres, som Braanen Sterri foreslår, ved å tilby gravide den omstridte NIPT-testen før 12. ­svangerskapsuke, grensen for selvbestemt abort. Testen er nylig godkjent for bruk i Norge, men bare for kvinner som er i risikosonen for å få barn med trisomier.

Braanen Sterri argumenterer for at vi har «rett til» å sette friske barn til verden. Det er i så fall en rett som mennesket aldri tidligere har hatt. Alle er enige om at det er bedre å være frisk enn syk. Vi skal også vokte oss for å gjøre Downs syndrom til et gode i seg selv.

Samtidig er det grunn til å frykte en utvikling som, intendert eller ikke, reduserer menneskeverdet hos en sårbar gruppe i samfunnet. Der menneskene selv skal velge sine barn, og sortere etter foretrukne egenskaper, er det fare på ferde.

Først publisert i Vårt Land, 22. april 2017

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder