Verdidebatt

En livlig diskurs

Det pågår for tiden en livlig diskurs blant enkelte lege konvertitter i Oslo katolske bispedømme (OKB). Offisielt fordi bispedømmet har tilsatt en homofil i stillingen som redaksjonssjef i menighetsbladet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ikke nok med at den nytilsatte ikke er medlem av Den katolske kirke og er frimurer av første grad – han hadde for flere år siden også engasjement i så vel Gaysir (homofilt nettsted) som i Pridebevegelsen.

For en utenforstående kan det virke som at denne saken har utviklet seg til storm i et vannglass – i en kirke som er verdenskjent for omfattende sædløyse blant både prester/biskoper og ordensfolk - dertil et høyt antall geistlige overgrep av forsvarsløse barn i en rekke land. Da kan det virke rimelig spesielt at ansettelse av en underordnet i en stilling uten krav til vigsling, utløse så sterk harme og strid som her er tilfelle.

En kirkeledelse kan selvsagt ansette medarbeidere fra egne rekker, eller hente medarbeidere utenfra. I denne saken har profesjonelle headhuntere vært engasjert, og det er all grunn til å anta at prosessen har vært gjennomført samvittighetsfullt – og at den best kvalifiserte kandidaten ble utvalgt/ansatt. Dette har som sagt falt noen konvertitter tungt for brystet.

Det interessante med denne saken, sett gjennom brillen til en utenforstående, er at oppmerksomheten nå synes å bli flyttet fra den homofile og over til biskopen, som angivelig ikke har gjort nok for å forhindre den omstridte ansettelsen. På interessant vis orienteres det om muligheten legfolk og geistlige har til å aksjonere med underskrifter rettet mot biskopen. Og for sikkerhets med kopi til nuntius (pavens sendemann til de nordiske land). Hva så med en tilsvarende 'aksjon' mot homofilt praktiserende prester/biskoper og ordensfolk, barneovergripende prester/biskoper og ordensfolk og heterofile katolikker som etablerer seg i samboerskap uten kirkelig vielse/velsignelse (alt sammen i strid med Kirkens lover)? Om slike anliggender sier, talende nok, de aksjonerende intet.

For undertegnede fremstår bråket i OKB mer som et opprør mot biskopen enn mot en uinteressant nytilsatt homofil redaksjonssjef. Derfor er denne saken både vond – og stygg! I det minste for en utenforstående Men jeg vet: Også for mange katolikker.

(FOR ORDENS SKYLD: Jeg kjenner ikke biskopen, har aldri møtt ham eller snakket med ham. For mange år siden møtte jeg den nytilsatte redaksjonssjefen, men har hverken møtt eller snakket med ham siden. Med andre ord: Jeg kjenner ham ikke!)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt