Lederartikkel Vårt Land

Irakisk påske

Vi har et ­ansvar for hva som skal skje med minoriteter som de kristne i Irak.

Publisert: 12. apr 2017

KRISTNE HAR siden søndag vært på marsj fra ­Erbil i de kurdiske områdene av Irak. Etter å ha gått 
14 mil, vil de i morgen komme fram til Alqosh. 
Der vil den kaldeiske patriarken forrette en påskemesse. Patriarken har erklært 2017 som Fredens år i Irak.

FRED ER ikke akkurat det som preger situasjonen. Alqosh ligger ikke langt fra Mosul, der krigen mot dem som kaller seg Den islamske staten raser for fullt. Inntil nylig var Alqosh den siste kristne byen før grensen til IS. Nå er flere av byene rundt Mosul befridd. Trolig faller også Mosul i løpet av noen måneder.

MEN VANSKENE for de irakiske kristne er ikke over om IS blir slått. IS-mentaliteten vil ikke være borte, sier den syrisk-ortodokse erkebiskopen i Mosul, ­Nicodemus Daoud, til Magasinet Stefanus.

ERKEBISKOPEN PÅPEKER at mange i lokal­befolkningen hjalp IS med å ta kontrollen, og at den irakiske hæren ikke viste seg å være til å stole på. Noen kristne har derfor dannet egne militser for å beskytte sine byer, men de nektes å gå inn de tidligere kristne byene både av den irakiske hæren og de kurdiske styrkene.

FØR USA fjernet Saddam Husseins styre var det 1,4 millioner kristne­ i Irak. De kristne har vært der siden Jesu tid, men nå spør de gjenværende 250.000 om de har noen framtid i landet. De ­etterlyser garantier fra det internasjonale samfunnet for at de kan leve i trygghet i framtidens Irak.

VESTLIGE LAND er engasjert i kampen mot IS i Irak. Det gjelder også Norge. Det gir oss et ansvar for hva som skal skje med minoriteter som de kristne. Det er ikke nok å legge dette ansvaret over på den irakiske regjeringen. Det må kreves mer håndfaste garantier for at de kristne vil få beskyttelse dersom de vender tilbake til byene de ble drevet ut fra.

DEN KRISTNE påskefeiringen er en feiring preget av håp og tro på livets seier. Det kommer helt sikkert også til å gjelde også i gudstjenesten i Irak i morgen. Vi vil gjerne stå sammen med dem og vise at vi husker på dem.

Publisert i Vårt Land 12. april 2017.

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere