Jørgen Sandemose

33

Moderator møter seg selv i heisen.

Moderator Gjøsund har startet en betenkelig praksis: Han har uten varsel og forklaring utad stengt debatten på en tråd startet av ham selv, omkring Hege Storhaugs posisjon. Avstengningen kommer også påfallende tidlig, og før interessen kunne samle seg omkring en moderators stilling i en slik sammenheng.

Publisert: 8. apr 2017

 

Det som følger nedenfor, er den tekst jeg ikke fikk inn:

 

Jeg tror nok det er viktig å holde seg til det som er start- og sluttpunkt i denne saken. Den dreier seg mindre om uopplyst krangel om islam, enn om tilliten til Verdidebatt som et forum.

 

Gjøsund bør snarest levere inn en selvkritikk. Ikke bare dét, men den bør være reflektert og ta for seg innvendingene som er reist i hovedsaken, slik at vi blir forsikret om at han ikke vil gjenta en bommert i retning av det han presterte mht. “rasisme” overfor Storhaug. (Har han levert en unnskyldning til henne?)

 

Inntil så skjer, kan vi ikke forvente at Gjøsund skal kunne slå ned på tilsvarende usakligheter når de leveres fra andre. Til og med de verste injurianter og utskjellere kan vi da vente tilbake gradvist til dette forumet, mens Gjøsund i det minste har klart å holde dem på armlengdes avstand tidligere.

13 liker  
Kommentar #1

Kristin Bruun

2 innlegg  205 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Egentlig hadde jeg tenkt å aldri mer bruke tid på Verdidebatt, men er innom for å hente bakgrunnsstoff til noe jeg skriver. Årsak er nevnte Gjøsund, som utestengte meg i en måned etter klager fra en trådstarter, som syntes at min påstand om "karakterdrap" på en person som i full offentlighet ble hengt ut med falske anklager om å ha begått en straffbar handling (mened), ikke ble tolerert. Å stemple et karakterdrap som det, var en tone vi ikke ville ha på Verdidebatt. Men å henge ut noen for mened i full offentlighet, er helt greit, ifølge samme Gjøsund.

Gjøsund argumenterte mot meg i mailen med beskjed om sletting av kommentaren: vedkommende jeg tok til begrunnet motmæle mot, gikk IKKE til personangrep, vedkommende syntes bare, og bla-bla-bla. Det er det mest usaklige og uegnede jeg har mottatt fra noen moderator noensinne. Man skal ikke føre debatten i rollen som moderator, men skille mellom sine meninger og synspunkt, og moderering av et debattforum. Her synes jeg at Gjøsund har mislyktes totalt. Den ene etter den andre kastes ut for tull, og flere gode stemmer som jeg har diskutert med opp gjennom årene, er blitt borte. Det er så trist som det kan få blitt.

Selv har jeg fått tre eller fire slettinger slettinger tidligere, og det har vært fordi mine kommentarer til innlegg som er slettet, er blitt slettet fordi de viser til noe som ikke lenger står der. Og ett som ble stemplet som usaklig. Det var helt greit, jeg var ikke helt enig, men det var ingen polemikk, men en vurdering. Usaklig. Ok.
(Jeg tok vel mannen litt mer enn ballen, og tok den til meg.)

Jeg har konkludert at Verdidebatt skal få hvile i fred. Tipper denne kommentaren også blir slettet, med en eller annen absurd og etter min mening garantert usaklig begrunnelse. Les: polemikk.

Må bare få føye til at i utkastelsessaken tok Gjøsund så feil som det går an å ta, og mitt syn ble støttet blant annet av den omtalte selv, som tilbakeviste de grove anklagene vedkommende ble gjenstand for, og fra bloggere og via opprørte Facebook-innlegg. Sjikaneinnlegget som jeg reagert på, står fortsatt, utrolig nok. Helt i strid med den påståtte politikken til Nye Verdidebatt, men forfatteren står tydeligvis under en sær beskyttelse av Gjøsund, som etter min mening fullstendig har misforstått hva som ligger i moderator-rollen.

Jeg ønsker oss de tidligere moderatorene tilbake, dette var et veldig bra debattsted!

11 liker  
Kommentar #2

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Hvilken tråd er stengt? Link?

Kommentar #3

Robert Rygge

14 innlegg  661 kommentarer

Skinn-debatten på VD.

Publisert over 4 år siden

Ja, - verdidebatt har virkelig fått seg et skudd for baugen, når en ser hva du skriver her.

Det hadde vært interessant å lest den debatten du refererer til! (Link?)

Forøvrig skrev Per Steinar Runde nå nylig artikkelen "VD - debattforum utan debatt", - som var en god oppsummering av hvilken vei "sannhetsministeriet" har kjørt vd-debatten.

Jeg skrev forøvrig verdiedebattens død i 2013, - fordi det allerede da var ganske så tydelig at debatt og fritt ord var på vei  ut for "stupet".

Det er ikke utenkelig at denne innstrupningen passer som hånd i hanske for mediebransjen, - og muligens er deres eneste "redning". Det er jo ikke like lett å bli "medieprogrammert" når debattsidene har vært en slags "informasjonsmoderator". 

Verdidebatt har jo som formål å skulle fremme fri debatt, - så det er ikke så enkelt å bare legge ned debattsidene - slik en ser er gjort i masse redaksjoner. 

Men, at debattanter går ut "frivillig" anses tydeligvis helt greit. Så mye for ønsket om en stor offentlig, fri, debatt.

Foreslår et nytt navn for verdidebatt, - "skinndebatt" - der alle kan glede seg over å være enige.

De brysomme er endelig "satt ut" av spillet. 

*************************

Har linkproblemer. Legger derfor ved hele linker til overnfornevnte:

http://www.verdidebatt.no/innlegg/11681166-vd-debattforum-utan-debatt?

http://www.verdidebatt.no/innlegg/396990-verdidebattens-dod-men-hvem-sitt-brod-roy-vega-kastet-ut-fra-verdidebatt


5 liker  
Kommentar #4

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Robert Rygge. Gå til den siterte teksten.
Foreslår et nytt navn for verdidebatt, - "skinndebatt" - der alle kan glede seg over å være enige.

Hva er det du opplever at du ikke får sagt? 

Og fire år gamle saker, Rygge, når er foreldelsesfristen? 

1 liker  
Kommentar #5

Jørgen Sandemose

33 innlegg  752 kommentarer

En sak har en kjerne

Publisert over 4 år siden

Eksempler er bra, men hovedsaker er viktigere. Hvis alle kommentatorer unnlater å ta stilling til det konkrete dilemmaet (hvis det finnes) Gjøsund har oppvist i sin rolle som moderator, så kan moderatorer fritt opptre på samme måte framover. Dette gjelder også vedkommendes moderering av enhver annen kommentator. Hvis jeg kjenner et svakt punkt ved humanisten X, så skal jeg altså ha lov å si at X "ikke er en typisk nazist", når jeg vet dette vil såre ham dypt og føre til andre plager?

Gjøsund er nødt til å levere en selvkritikk, men vær snill å gjøre det på en måte som ikke åpner for de profesjonelle injuriantene igjen.

5 liker  
Kommentar #6

Rune Holt

11 innlegg  11104 kommentarer

Mer enn merkelig !

Publisert over 4 år siden

I tråden om Storhaug fikk Gjøsund mye motstand og mange kommentarer som ble skrevet med seriøs refleksjon.
Nå er alt borte vekk uten mulighet til å gjenskapes.

Tåler ikke Vårt Lands debattredaktør å bli motsagt på en debattside kan jeg ikke begripe hva man skal med en debattside !

9 liker  
Kommentar #7

Robert Rygge

14 innlegg  661 kommentarer

Innstrupningen av verdidebatt, - et stort problem!

Publisert over 4 år siden

Foreløpig får jeg sagt alt jeg har på hjerte! Dette har jeg også fortalt Kristiansen tidligere, - som svar på samme spørsmål - fra Kristiansen!

Leste du da ikke mitt tilsvar, - eller forstår du ikke hva jeg sier på grunn av "anti-rygge-filteret"?

Jeg har skrevet om den negative TRENDEN mot innstrupnigen av det frie ord ved at debattsider nedlegges og at debattanter kastes ut fra debattsider.

"Krystallkula er derfor tydelig!"

Det frie ordskifte strammes inn, - og hva blir da enden på visa?

Når en vet at de aller fleste mennesker IKKE tør å si sin mening, slik ytringsfrihetsundersøkelsen kom frem til for en stund siden, så er dette veldig urovekkende!

MEN, dette er tydeligvis ikke noe problem for Kristiansen! Hans meninger er jo så offentlig "korrekte", og vil derfor alltid være aksepterte på verdidebatt, inntil verdidebattens død!

MEN, - jeg tror ikke nødvendigvis at denne vd-døden skjer på annet vis enn at virkelig debatt opphører å eksistere. Det vil enten skje ved fortsatt og (økende?) utkastelse av de "brysomme" eller at disse "brysomme" ikke lenger vil være del av en skinndebatt der uønskede utsagn slettes over en lav sko!


En av verdens mest kjente intellektuelle (og siterte) personligheter, Professor Noam Chomsky sier det så bra!

"If we don't believe in freedom of expression for people we despise, we don't believe in it at all. "

https://www.brainyquote.com/quotes/quotes/n/noamchomsk108350.html


6 liker  
Kommentar #8

Kristin Bruun

2 innlegg  205 kommentarer

Skinndebatt, ja

Publisert over 4 år siden

Dessverre har du rett i at det er blitt en skinndebatt. Jeg ble vel aktiv her i 2014, og har vært veldig fornøyd med forumet. Har sjelden vært uenig i moderasjonene, og har opplevd Verdidebatt som et sted hvor man kan begrunne sitt syn, og hvor det er rom for å lytte til den andre. Jeg er usigelig trist over hva forumet nå er blitt redusert til.

Her er den omtaltes tilsvar i det som gjenstår av kommentarfeltet fra den kjente samfunnsaktøren, som anklaget ham for å ha løyet for retten - med Gjøsunds velsignelse. Velsignet gjennom fjerning av kommentarene som gikk i rette med de grove anklagene og den rene brunbeisingen:
http://www.verdidebatt.no/innlegg/11678623

Hvis jeg lenker opp til min slettede kommentar, blir vel denne kommentaren slettet, så det våger jeg ikke gjøre. Sukk. Det er der vi er nå.

PS: gjenleser de innleggene du lenker til, har lest dem tidligere med glede. Dette er noe av det som løftet Verdidebatt, så jeg håper vi får en endring. Den fire år gamle saken kunne vel ikke vært skrevet et annet sted enn her, etter min oppfatning. Hvilke andre steder kan vi se at noen er lei seg for at en plagsomt uenig opponent utestenges? 

4 liker  
Kommentar #9

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Robert Rygge. Gå til den siterte teksten.
Foreløpig får jeg sagt alt jeg har på hjerte! Dette har jeg også fortalt Kristiansen tidligere, - som svar på samme spørsmål - fra Kristiansen!

Når man hele tiden repeterer fire år gamle irritasjonsmomenter virker det som at man har lite nytt på hjertet. Jeg leser av og til det du skriver, men ser ikke noe nytt. Du er fortsatt irritert på gammelt stoff. Skal du være en interessant debattant må du komme med noen saker som er relevante og oppdatert til hva vi møter av emner i dag, i vår tid. 

Så langt virker det som formalia rundt det å skrive er viktigere enn å skrive noe med meninger som  er saksrelevant til emner som diskuteres. Jeg tror ikke det er like interessant for andre som det er for deg. Det må finnes en fornærmet-maksimum eller -optimum eller et tilgivelsesminimum i en hver relasjon. Nøkkelen til et langt og lykkelig liv skal være en slump humor og kort hukommelse, har jeg latt meg fortelle. 

2 liker  
Kommentar #10

Jørgen Sandemose

33 innlegg  752 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Rune Holt. Gå til den siterte teksten.
I tråden om Storhaug fikk Gjøsund mye motstand og mange kommentarer som ble skrevet med seriøs refleksjon.
Nå er alt borte vekk uten mulighet til å gjenskapes.

Tåler ikke Vårt Lands debattredaktør å bli motsagt på en debattside kan jeg ikke begripe hva man skal med en debattside !

Endelig en bemerkning som nærmer seg kjernen.

Jo flere historiske betraktninger om slemme moderatorer vi får, derimot, jo mer svekkes mulighetene fpr å tvinge Vårt Land til retrett i hovedsaken.

6 liker  
Kommentar #11

Alf Gjøsund

140 innlegg  128 kommentarer

Takk for respons

Publisert over 4 år siden

Jeg burde gitt beskjed om hvorfor denne tråden ble stengt for kommentarer. (Den er selvsagt ikke slettet.) Slik jeg vurderte det, sporet den av fra saken og tenderte mot kjekling. Slike tråder har en tendens til å medføre personangrep, og da kan det i noen tilfeller være klokt å avslutte.

Det er selvsagt ikke slik at noen i redaksjonen vil unndra seg kritikk. Da hadde vi vært atskillig hardere på sletteknappen.

Men det er helt riktig at vi har lagt oss på en streng linje med hensyn til regelbrudd. Det er ikke et stort problem for oss at de som ikke greier å leve med det, finner andre diskusjonsfora.

5 liker  
Kommentar #12

Robert Rygge

14 innlegg  661 kommentarer

Har Gjøsund noe godt tilsvar?

Publisert over 4 år siden

Har Gjøsund noe godt tilsvar til Kristin Bruun, - og hva hun beskriver i sin kommentar nr.8?

Dette hadde vært meget interessant å høre! 

(Gjerne med link til den nevnte debatten Bruun refererer til!)

6 liker  
Kommentar #13

Alf Gjøsund

140 innlegg  128 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Robert Rygge. Gå til den siterte teksten.
Har Gjøsund noe godt tilsvar til Kristin Bruun, - og hva hun beskriver i sin kommentar nr.8?

Jeg kan nok ikke prioritere (det som ofte blir nærmest endeløse) offentlige diskusjoner om hvorfor vi ikke vil ta det redaksjonelle ansvaret for alle som som vil publisere hos oss. 

Det gis imidlertid alltid begrunnelse for slettinger. 

6 liker  
Kommentar #14

Kristin Bruun

2 innlegg  205 kommentarer

En positiv ting - det skal Gjøsund ha!

Publisert over 4 år siden

Jeg kan si en ting positivt om Gjøsund i rollen som moderator: maken til arrogant og nedlatende tone skal man lete lenge etter! 

I to kommentarer har han prestert å rakke ned på de mange utestengte debattantene, og stemplet dem som kjeklete. Han unnlater å forholde seg til saken, og angriper mannen - eller i dette tilfellet kvinnen - på den mest uverdige måten. Det er ufint, Gjøsund. Jeg regner med å bli kastet rett ut igjen nå. Du vil nok som forrige gang lete med lys og lykte etter andre kommentarer - og av mine 204 tidligere, skulle det være noen å ta av hvor jeg for eksempel har formastet meg til å betegne noe som "karakterdrap", altså en tone "vi" (les: Gjøsund) ikke tillater her på Verdidebatt.

Jeg er rett og slett målløs. Det skal Gjøsund ha: det er ikke mange som har klart å bringe meg til taushet, og jeg har deltatt i nettdebatter i over 20 år. Så gratulerer, Alf Gjøsund. 

Hvis denne kommentaren mot formodningskulle få lov til å stå, vil jeg driste meg til å spørre om jeg kan få lenke opp til den kommentaren som utløste slette- og utestengelsesdramaet, hvor jeg har tatt med Gjøsunds egen begrunnelse som er blitt grundig imøtegått av andre nettdebattanter på langt redeligere vis enn Gjøsund selv nedlater seg til blant annet i denne tråden. 

Det er mitt inntrykk at jeg som kvinne nå har fått strammere rammer enn gutta, og jeg har dokumentert årsaken til mitt syn. 

De som får lov til å se, kan se det i den faktiske kommentaren som Gjøsund slettet.

4 liker  
Kommentar #15

Jørgen Sandemose

33 innlegg  752 kommentarer

Ansvar?

Publisert over 4 år siden
Alf Gjøsund. Gå til den siterte teksten.
Jeg kan nok ikke prioritere (det som ofte blir nærmest endeløse) offentlige diskusjoner om hvorfor vi ikke vil ta det redaksjonelle ansvaret for alle som som vil publisere hos oss. 

Mener du at du etter dette har sagt alt som i denne saken er verdt å si om redaksjonelt ansvar, Gjøsund?

4 liker  
Kommentar #16

Robert Rygge

14 innlegg  661 kommentarer

Avsporingssyndere og ulogikere...

Publisert over 4 år siden

Du har nå også valgt å avslutte debatten til Per Steinar Runde "VD - debattforum utan debatt".

Du skriver da følgende i din avslutningskommentar: "Debatten anses herved som moden for avslutning. Av kapasitetsårsaker fikk vi ikke moderert den underveis. Istedet ble den et eksempel på hvordan en «fargerik debatt» kan utvikle seg."

http://www.verdidebatt.no/innlegg/11682064-takk-for-debatten


Jeg anser det som veldig positivt at denne debatten ikke ble moderert på grunn av kapasitetsproblemer i redaksjonen!

Redaksjonen har nå en gylden mulighet til å gjennomgå debattlogikken, - og dermed finne hvem som er opphav til debattavsporingene i denne debatten (og sikkert mange andre). 

Litt begrunnet "finjuss" kunne med letthet fått denne debatten (og andre!!)  tilbake PÅ SPORET. 

Avsporingsssyndere og "ulogikere" kunne forhåpentligvis også tatt lærdom og tenkt seg om 2 ganger før avlevering av sin neste ulogiske avsporingskommentar, - dersom de visste at ulogikken vil bli påpekt og kommentert, offentlig!

For min del, så har jeg tatt tak i diverse ulogiske kommentarer/avsporing, og påpekt dette! 

Dette bør være tillatt, - for ulogiske argumenter og avsporinger er så ødeleggende for en meningsfull debatt, at dette bør påpekes!

Hvorfor tar ikke redaksjonen dette ansvaret?


3 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere