Leder

Frp og Israel

Det er bra at Frp støtter Israel. Men noe vesentlig mangler i denne markeringen.

Fremskrittspartiet har de siste årene framstått som en varm forsvarer av Israel. Det ønsker man tydeligvis å fortsette med. Til landsmøtet har de fremmet en resolusjon med tittelen «Styrk Israel».

De konkrete forslagene er stort sett markeringer som vil ha liten betydning i praksis. At man vil nekte statsstøtte til organisasjoner som ikke anerkjenner Israel som jødisk stat, vil neppe ramme noen i praksis. Leveranser av norske våpen til Israel er ikke aktuelt - bortsett fra det som allerede skjer innen rammen av Nato-samarbeidet.

Det mest kontroversielle er flytting av den norske ambassaden til Jerusalem. Christian Tybring-Gjedde viser sunn sans når han fraråder landsmøtet å gå inn for en slik unødvendig provokasjon. Også Donald Trump har kommet til at dette løftet fra valgkampen ikke er aktuelt å gjennomføre.

Den praktiske betydningen er imidlertid ikke det vesentlige med slike markeringer. Hensikten er å markere solidaritet med Israel. Vi tror ikke man skal insinuere at dette bare handler om å konkurrere om kristne velgergrupper som er spesielt opptatt av Israel. Det er all grunn til å tro at Frp har et ekte engasjement for å støtte Israel i den utsatte posisjonen landet har.

Men det mangler noe vesentlig i Fremskrittspartiets markering. Den største faren for et jødisk og demokratisk Israel er de manglende rettighetene for den palestinske befolkningen på den okkuperte Vestbredden. Først og fremst handler dette selvsagt om rettferdighet for palestinerne. Men også for de som ønsker å støtte Israel, skulle dette være en sak av største betydning.

Fremskrittspartiet er medlemmer av en regjering som fortsatt viser et stort engasjement for å bidra til en fredelig løsning mellom Israel og palestinerne. Utenriksministeren har ved en rekke anledninger vist at vennskapet med Israel innebærer at vi også fører klar tale om det som er uheldig med Israels politikk.

Som ansvarlig regjeringsparti må Fremskrittspartiet vedstå seg at de støtter dette - som dessuten er det beste uttrykket for et vennskap med Israel.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder