Verdidebatt

Misbruk av syndefallsmyten

I sitt innlegg ”Ikke helt normal” (Vårt Land 15. mars) prøver Espen Ottosen seg på en orginal bruk av syndefallsberetningen. Ifølge Ottosen handler ikke beretningen bare om hvordan synden kom inn i verden, men at også dårlig syn, ryggmarksbrokk mv. ble ”feil” ved skaperverket.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Gud lyktes med andre ord ikke helt med sitt prosjekt. Andre variasjoner i skaperverket som ulik størrelse, hudfarge mv. mener Ottosen er ”gode variasjoner”. Flere innlegg i avisen har tatt sterkt avstand fra konsekvensene av Ottosens bibelske forståelse av normalitet og avvik, med særlig vekt på stigmatiseringen.

Syndefallsmyten har vært meningsfull for mange jøder og kristne som forklaring på hvordan synd og ondskap kom inn i verden. Espen Ottosen har gjennom mange debatter vist at han liker å ha bibelsk belegg for sine meninger. Hans todeling av skaperverket i ”feil” og ”gode variasjoner” må han gjerne hevde, men å gi slangen i paradiset ansvaret for dette er vel noe drøyt?

Espen Ottosen introduserte sitt syn på ”feil” ved skaperverket fordi han ikke liker fenomenet ”transpersoner”. Mangel på samsvar mellom biologisk kjønn og opplevd kjønn aksepterer han ikke som uttrykk for ”skaperverkets flotte mangfold”. De som opplever dette, er skapt ”feil”.

Jeg er blant dem som ikke har behov for syndefallsmyten. Det er nok å se meg rundt og konstatere at ondskapen er en realitet i verden. Jeg tror på Gud som skaper og fortsatt medskaper i verden, men har ikke behov for å mene noe om hva som er vellykket eller mislykket av det skapte.

Samtidig registrerer vi at ”survival of the fittest” (naturlig seleksjon) er et grunnprinsipp i naturen. De som best tilpasser seg livsbetingelsene overlever. Det gjelder dyr, vekster og mennesket før humaniseringen satte inn. Gjennom humaniseringen har forebygging og behandling av sykdom hatt en enorm utvikling. Langt flere overlever enn før og livslengden for de fleste er nærmest doblet på noen generasjoner. I mange kulturer er også tiltak satt inn for å gi et bedre liv til dem med naturgitte begrensninger. La oss fortsatt ha dette perspektivet sentralt i vårt kristne oppdrag i verden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt