Ali Watti

8

Hva det vil si å bygge broer

Islamsk Råd i Norge har ansatt Leyla Hasic, en kvinne som bærer niqab, for å drive kommunikasjonsarbeid og være brobygger til storsamfunnet. Det er litt som om den norske kirke skulle sette en læstadianer til å være kommunikasjonsansvarlig.

Publisert: 29. mar 2017

DET KAN VIRKE som IRN spiller det riktig og taktisk. Slik skulle jeg si hvis saken handlet om å provosere hverandre. Men her bør IRN ta hensyn til samfunnet som de er en del av, hvis de da identifiseres seg som en del av det norske samfunnet.

Jeg er ikke for niqab og derfor reagerte jeg sterkt da leste jeg om at Islamsk Råd i Norge har ansatt Leyla Hasic for å drive kommunikasjonsarbeid og være brobygger mellom Islamsk Råd og storsamfunnet.

Reaksjon har vært stor, det var noen som forsvarte IRN avgjørelse og flere som kritiserte den. Noen mente at debatten om niqab tar for mye plass i media, og at vi heller må snakke om det internasjonale utfordringer. Andre mente at IRN viser seg mer toleranse enn selve Erna Solberg og brukte uttalelsen «Du får ikke jobb hos meg hvis du har nikab på».

Jeg tror ikke på at flere var mot at en kvinne med niqab få seg jobb, tvers imot ser vi at stadig flere er solidariske med kvinner med hodeplagget.

Men den posisjonen som Leyla fikk i går kan diskuteres, jeg tror at både IRN og Leyla bør tolerere kritikken, siden dette var deres valg.

Først bør man tenke på hvilken måte har IRN tenkt seg at representanter for en ytterliggående religiøs tolkning skal være den beste til å holde i arbeidsoppgaven "kommunikasjon"? Det er litt som om den norske kirke skulle sette en læstadianer til å være kommunikasjonsansvarlig.

Så, hvis man går inn IRN sitt hjemmeside finner man at de har som mål:

- Arbeide for at muslimer kan leve i samsvar med islamsk lære i det norske samfunnet og bidra til å bygge opp en norsk-muslimsk identitet.

- Fremme samhold blant muslimer i Norge og ivareta medlemsorganisasjonenes rettigheter og interesser.

- Være brobygger og dialogpartner som skaper gjensidig forståelse og respekt mellom muslimer og ikke-muslimer i Norge, med hensyn til religion, kultur og moralske verdier."

Være brobygger og dialogpartner som skaper gjensidig forståelse og respekt mellom muslimer og ikke-muslimer i Norge, med hensyn til religion, kultur og moralske verdier." Så kommer spørsmål hva slags bro vil de bygge, eller hva slags identitet vil de fremme?

Bør nå muslimske kvinner bruke Leyla som forbilde og bære niqab?

Selvsagt kommer ikke niqabdebatten til å slutte etter denne hendelse, siden flere forsvarer bruken med å holde bruk av niqab under kategorien religionsfrihet og selvbestemmelse. Jeg er uenig i det, og jeg våger den påstand at IRN har gjort et uklokt valg i denne saken. Deres valg av kommunikasjonsmedarbeider kan bidra til å skape mer frykt for islam.

En organisasjon som kaller seg selv representant for muslimer i Norge skulle unngå at andre skal tror at muslimer holder med å fremme konservative holdninger.

I dag ser vi kvinnelig imam som fremmer liberale tolkning og feminisme inn religion for eksempel Sherin Khankan. Idag finnes flere homofile imamer som jobber mot de negative holdning mot LHBT folk.  Dem som følger med saken ser Ludovic-Mohamed Zahed som ofte engasjerer seg i slik sak. Det vil si religion forståelse og toleranse vindu inn religion utvikler seg.

Helt til slutt: Det er et steg frem at de ansetter en kvinne, men å bruke henne og denne tildekningen som symbol for muslimske kvinner er ikke representativ for verken den gruppe kvinner eller islam. Her skaper IRN det avstand og broer mellom en del minoriteter og majoriteter ødelegges. Vi bør tenke når vi stege fram, siden vi bør ikke ta et steg fram og to tilbake til storsamfunnet. Jeg tror at det er på tide at selve lærende kommer til felles mening, kanskje da kommer vi til løsning og mer verdi debatt angående slike problemstillingen.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere