Verdidebatt

NRK og det gode alvoret?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.


En gang var NRK noe sentralt i tilværelsen. Etterhvert som underholdning og toppidrett ble en overveiende bestanddel av fjernsynstilbudet, var kulturkanalen P2 i en årrekke det kulturelle åndehullet. Nå har kanalen fått en ledelse som skritt for skritt også her erstatter det gode alvoret med underholdning. Kan populariseringen være i ferd med å ødelegge det produktet man ønsker flere lyttere til, eller mangler ledelsen interesse for og innsikt i klassisk kultur? Føler selv at jeg i økende grad betaler lisensen forgjeves.
 
Under min oppvekst var det radioen som åpnet mitt sinn for den store litteraturen og for klassisk musikk. I et intervju nylig nevnte Bjørn Sundquist at det var TV-teatret som satte ham i gang som skuespiller. "Hovedscenen" kunne vise oss pianisten Zhu Xiao-Mei trekke tusenvis av begeistrede ungdommer til sine Bach-konserter i Kina. Hovedinntrykket NRK gir dagens ungdom er at det som teller er toppidrett, krim og Melodi Grand Prix.
 
Klassisk musikk henvises mer og mer til kanalen NRK Klassisk. Her er det sjelden å høre musikkverk fremført i sin helhet. Man klipper ut sviskene og presenterer dem som "låter" i tilfeldig rekkefølge. Man opplever et "vorspiel" til noe som ikke kommer. Etter en sats fra en Mozart symfoni får man en arie fra en Bach-kantate som igjen etterfølges av Ole Bulls "I ensomme stunder". Skylder man ikke komponistene og lytterne et hensyn? Forstår ikke det kan være lov.
 
Det som verre er, er at man fjerner musikken fra dens sammenheng med det øvrige kulturuttrykk. Den klassiske musikken hører uløselig sammen med den store litteraturen, filosofien og kunsten som så vidt overlevde den andre verdenskrigen. Den stemoderlige behandling denne viktige kulturen får i dagens P2 er etter min mening en forbrytelse mot den oppvoksende slekt.
 
Med overgangen til DAB vil vi bli ytterligere knyttet opp mot NRK's nye profil. DAB gir oss ikke tilgang til BBC 3 eller P2's søsterkanaler i Sverige og Danmark. Kanaler som i større grad har bevart kontakten med det gode alvoret.
 
Ole Jensen, Skien

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt