Leder

Barnets beste

Å være hjemme med barn, er ikke noe som skal ses ned på.

Det gjør inntrykk når Torild Skard og Gro Nylander­ bekymrer seg for at likestillingen i Norge har kommet­ så langt at barnas behov kommer i siste rekke. I et ­intervju her i avisa kommer de to profilerte f­eministene med sterke advarsler mot å la ettåringer­ begynne i barnehage.

Skard er tidligere stortingsrepresentant for SV og var selv med på å kjempe for barnehageplasser og likestilt arbeidsliv på 1970-tallet. Nå trekker hun i nødbremsen. «Jeg har alltid ment at barnehager er viktig for barns utvikling, og at kvinner kan kombinere barn og lønnet arbeid. Men nå har det blitt helt feil,» sier den kjente psykologen.

Den rødgrønne regjeringen lovfestet barne­hageplass til barn som fyller ett år innen utgangen av august. I fjor vedtok Stortinget at også barn som er født i september og oktober, har rett til barnehage­plass. Og i januar i år sendte kunnskapsminister ­Torbjørn Røe Isaksen ut til høring et forslag til endring i barnehageloven. Der foreslås det at også barn som er født i november, skal få rett på barnehageplass innen måneden de fyller ett år. En konsekvens av dette forslaget, er at mange barn kan få tilbud om barnehageplass allerede fra ni måneders alder. Kommunene står nemlig fritt til å tilby novemberbarna barnehageplass allerede i august.

Det er grunn til å være på vakt mot utviklingen. I barnets første leveår er tilknytningen til de primære omsorgspersonene spesielt viktig. Dette vil i de fleste tilfeller særlig dreie seg om mor.

De færreste vil ønske for sine barn at de begynner i barnehagen allerede i nimånedersalderen. Derimot finnes det lite forskning som tyder på at norske ettåringer tar skade av å gå i barne­hage. Flere omfattende studier peker på det motsatte: ­Ettåringer får ingen psykiske skader av å være i barnehagen mens foreldrene er på jobb.

Det er ingen grunn til at foreldre som ser seg nødt til å sende ett år gamle barn i barnehagen, skal bære på dårlig samvittighet. På samme vis må foreldre som velger å være lenger hjemme med barna sine, slippe å bli utsatt for beskyldninger om å hindre likestilling eller svekke arbeidslinja. Å være hjemme med barn, er ikke noe som skal ses ned på.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder