Verdidebatt

"Ikke helt normalt"?

Ideen "om at noe er gått galt når mennesker opplever" inkongruens mellom tildelt kjønn og opplevd kjønn, gjør meg trist, - både på vegne av Gud og transpersoner.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I et innlegg i Vårt Land onsdag 15. mars 2017 drøfter Espen Ottosen hvordan vi skal omtale de menneskene som er annerledes enn flertallet blant oss. Han utelukker ikke at noen kan føle seg krenket hvis vi skiller mellom "det normale og det avvikende", og spør: "Men har vi egentlig noe valg?"
   Jeg mener vi har mange gode valg:
Vi kan slutte å beskrive andre med negativt ladede ord, t.eks.
   (1) "unormal". Vi bør heller ikke snakke om oss selv som "normale" fordi det speiler motsatsen av unormal.
   (2) "avvikende". Det speiler motsatsen til "noe mer normalt".
   (3) "syk". Et helt forkastelig ord synes jeg. Vi regner jo ikke mangfold som en sykdom. Vi bør heller ikke kalle variantene for syke.

   Krenkende benevnelser.

I stedet for krenkende benevnelser kan vi bruke ord som t.eks. "sjeldne" (uvanlige). Vi ringeakter jo ikke blåklokker fordi de er mer sjeldne enn løvetanner.


   For ordens skyld: Jeg tror ikke Ottosen ønsker å krenke andre.
   Men jeg tror han sårer mange med sine formuleringer. Ideen "om at noe er gått galt når mennesker opplever" inkongruens mellom tildelt kjønn og opplevd kjønn, gjør meg trist, - både på vegne av Gud og transpersoner.

Har vi mennesker mandat til å kritisere Gud og dømme om hva som er gått galt i Hans skaperverk. I Bibelen er det ingen oppskrift på hvor eventuelt et slikt skille mellom det vellykkede og det mislykkede skal plasseres.
   Ottosen misliker at Pirelli Benestad hevder at ingen kjønnsvariant "er å betrakte som feil eller sykelig". Ottosen argumenterer med at det må være noe "feil eller sykt" siden helsevesenet gir medisinsk behandling til avvikere.

   Forventningspress. Men "hva er høna og hva er egget". Samfunnets idyllisering av tokjønnsnormaliteten skaper helseproblemer hos "de sjeldne", - dvs. behov og forventningspress om medisinsk behandling.
Foreldres frykt for stigmatisering av tvekjønnete barn, kan resultere i smertefulle kjønnsmutilerende behandling av friske babyer. Derfor trenger vi i Norge snarest mulig registrering av et tredje kjønn.

Publisert i Vårt Land 21.03.2017.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt