Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
223

Mellom svart og hvitt

Det finnes moralspørsmål hvor det ikke er plass til gråsoner mellom sort og hvitt. Med mindre det er oss selv det handler om.

Publisert: 14. mar 2017  /  624 visninger.

Kanskje er det lettere å forholde seg til en ­moraldebatt i et annet land enn sitt eget? Jeg stiller spørsmålet nå som det ­raser en debatt om voldtekt i Russland, utløst av at en 16 år gammel jente først ble voldtatt, så ble hun et offentlig mobbeoffer.

Jeg leste Aftenpostens grun­dige gjennomgang av saken i ­helgen og kjente at jeg ble sint over at noe sånt er mulig. Jeg rakk å tenke at russerne har en lang vei å gå – før det slo meg at saken har store likheter med den såkalte Hemsedal-saken i Norge i mars fjor.

Der ble 21 år gamle Andrea Voll Voldum opplevde at hun ble dopet ned og gruppevoldtatt. Men i norsk rett ble gjerningsmennene frikjent fordi et mindretall av dommerne stilte spørsmål ved om offeret
 hadde vært tydelig nok i sitt nei.

Dette førte til at tusenvis av nordmenn demonstrerte foran Stortinget, samtidig som den unge jenta måtte legges inn på psykiatrisk sykehus. Både offer, gjerningsmenn og meddommere ble navngitt og hetset på nettet.

Som en hore

Saken som nå opprører opinionen i Russland handler om at 16 år gamle Diana var med noen eldre venner på hyttetur. Hun gikk og la seg tidlig. Fem år eldre Sergej kom inn på soverommet, låste døren og voldtok henne. Etterpå kom kameraten inn. Da orket hun ikke gjøre motstand.

Diana tok kontakt med faren, som hentet henne og tok henne til sykehus og politi. Saken ble etterforsket og Sergej ble dømt for voldtekt og fikk åtte års fengsel. I ankesaken ble straffen redusert til tre år. Kameraten ble frikjent fordi Diana ikke hadde orket å gjøre motstand.

Denne vinteren har familien til overgriperen kjørt en kampanje mot den unge jenta, godt hjulpet av russiske medier. ­Diana ble­ 
invitert til landets mest ­populære TV-program «La dem snakke» på Kanal 1, der hun ble sminket og dollet opp før hun ble plassert i en sofa og måtte høre de groveste ting fra Sergejs mor. Moren­ sa at Diana var en lett­sinnet ­jente som var ute etter oppmerksomhet og at hun framsto som en hore. Hennes egen sønn der­imot, var en snill gutt og flinkest i klassen på skolen.

Diana ble kryssforhørt, ­avbrutt og skjelt ut av eksperter som ­kanalen hadde hanket inn.
«Du fikk god sex og neste morgen angret du», ropte TV-kjendisen Eduard Krivenko.
«Du er en skam for oss kvinner», skrek en av Russlands mest kjente modeller.

Hets

TV-programmet har skapt en storm mot dom­stolen og sju millioner russere har skrevet under på et opprop om at ­gutten må frikjennes. Bloggere og skribenter på sosiale medier har hengt seg på i hetsen.

Fast-food-kjeden Burger King skjønte at dette var en russisk snakkis – men det var også det eneste de forsto – da de valgte å lage en reklame som sa følgende:
«Den andre hamburgeren får du gratis».

Referansen til at den andre overgriperen slapp straff, var mer enn tydelig.

Tabu

Aftenpostens Moskva-­korrespondent Per Anders ­Johansen rapporterer at voldtekt fram til nå har vært tabu i den russiske offentligheten. Han mener det skyldes den patriarkalske, religiøse, ultrakonservative og høymoralske(!) ideologien som er blitt dyrket fram under Putin. Sex- og samlivsundervisning er fjernet fra den russiske skolen etter press fra den ortodokse kirken.

Det russiske parlamentet vedtok i 2017 en lov som avkriminaliserer mange former for vold i hjemmet. Slag og spark som gir fysisk smerte, men ikke fører til helseskader, skal heretter bare straffes med en administrativ bot. Vold mot barn eller kone vil dermed behandles på samme måte som det å kjøre på rødt lys i trafikken.

Men voldtekten av tenåringsjenta Diana gjør at overgrep mot kvinner nå blir heftig diskutert både i avisene og i hjemmene i Russland:

– For en gangs skyld diskuterer vi hva som er galt, noe ­det ­russiske samfunnet nå har akutt behov for, skriver avisen 
Gazete.ru.

– Dette er en historie om oss alle. Den viser hvor mye aggresjon, mistillit og intoleranse der er i vårt samfunn, skriver Ria Novosti.

Vår egen kultur

Ikke alle ­moralske overtramp er like grove­ som voldtekt. Men i uken som gikk uttalte den norske skiløperen Martin Johnsrud Sundby at fjorårets dopingsak mot ham ga ham følelsen av at han var tiltalt for mord. Så sterkt følte han den moralske fordømmelsen.

Under VM i Lahti nylig ble de norske og russiske nasjonal­heltene Marit Bjørgen og Sergej Ustiogov hyllet som vinnere samme dag. Begge brukte sin talerstol til å si at de dediserte seieren til sine dopingutestengte lagvenner.

Jeg registrerte at mange nordmenn i sosiale medier mente at dette var flott gjort av Bjørgen og usmakelig av Ustiogov. De argumenterte med at de russiske­ regelbruddene var på et annet nivå. Og det var de.

Likevel er det grunn til å spørre om vi ser gråsonene først når vi snubler inn i dem selv? Det kan kanskje virke som om det er lettere å være moralsk forarget over det som foregår i andre kulturer enn vår egen.

5 liker  
Kommentar #1

Mona Ekenes

9 innlegg  931 kommentarer

Usnakkelige forhold.......

Publisert nesten 5 år siden
Lars Gilberg. Gå til den siterte teksten.

Kanskje er det lettere å forholde seg til en ­moraldebatt i et annet land enn sitt eget? Jeg stiller spørsmålet nå som det ­raser en debatt om voldtekt i Russland, utløst av at en 16 år gammel jente først ble voldtatt, så ble hun et offentlig mobbeoffer.

Jeg leste Aftenpostens grun­dige gjennomgang av saken i ­helgen og kjente at jeg ble sint over at noe sånt er mulig. Jeg rakk å tenke at russerne har en lang vei å gå – før det slo meg at saken har store likheter med den såkalte Hemsedal-saken i Norge i mars fjor.

Usnakkelige forhold fra et vist hold gjelder her på berget også, det skjer også ikke minst i Sverige, Tyskland, Frankrike og England. Aftenpostens politiske aktivisme begynner jo etterhvert å bli ganske negativt beryktet, slik at deres politiske aktivisme ikke ansees å være til befolkningens og landets beste; som sammenfaller med stort tap av lesere og abonnenter. Ikke dermed ment at Russland er mors beste barn for det er denne stormakten ikke, men fei for egen dør først. Også når det gjelder Sverige og sentrale EU-land, samt politisk aktivisme for å styre befolkningen i en globalistisk politisk "korrekt" retning.

Å bli fremmed i eget land

 6. oktober 2016

Gruppevoldtekt sendt live på Facebook

22. januar 2017

Tiåring voldtatt i skolegården

 2. oktober 2009

Mamma til gutten som voldtok 14-årig jente: «Min sønn lider også»

13. mars 2017, 09:21

https://www.document.no/2017/03/13/mamma-til-gutten-som-voldtok-14-arig-jente-min-sonn-lider-ogsa/

- En sterk demonstrasjon for menneskeverdet, sa presten

26. mars 2010

Mistanke om flere voldtekter av barn og unge i Malmö

 5. november 2016

Det Sverige vi ikke vil se

 4. desember 2013

16-åring drept på vei til skolen

10. februar 2017

Badevakter må bli overgrepsvakter

25. januar 2016

Sverige brenner

 3. januar 2017

Svensk kvinne i rullestol voldtatt av seks menn

 5. oktober 2016

Skole meldte ikke fra om voldtekt

https://www.document.no/2017/03/13/skole-meldte-ikke-fra-om-voldtekt/

Løy om seksuallovbrudd: Den svenske statsrådens pinlige retrett

https://www.document.no/2017/03/05/loy-om-seksuallovbrudd-den-svenske-statsradens-pinlige-retrett/

– Tre innvandrere voldtok svensk jente. Sanandaji: – Mediene hemmeligholder.

https://www.document.no/2017/01/23/vitne-tre-innvandrere-voldtok-svensk-jente-sanandaji-mediene-hemmligholder/

Voldtok døende kvinne

https://www.document.no/2013/11/28/voldtok-doende-kvinne/

Politileder: «Jag är så jävla trött. Det jag kommer att skriva, är inte politiskt korrekt. Men det skiter jag i.»

https://www.document.no/2017/02/04/politileder-jag-ar-sa-javla-trott-jag-kommer-att-skriva-ar-inte-politiskt-korrekt-skiter-jag/

Tenk grundig over hvilken smerte også disse meget grove forbrytelsene, samt hva unnlatenhet medfører for et x-antall ofre samt deres pårørende. Bekvemmelighetens hysj...hysj.... vil ikke vare evig.

Dette er kun et selektivt utvalg fra et nettsted, som for etteretterlighetens skyld kan konrtrolleres ved medfølgende linker i disse nettsidene. Slik kan et politisk "korrekt" "kontroversielt" nettsted etterprøves om forholdene virkelig har skjedd, samt hva som forties i mainstream medier.

Gud stanset byggingen av Babels tårn, mens profetiene i Skriftene (hele Bibelen) vitner om at når menneskene fortsatt etter flere tusen år; ikke vil ta lærdom fra hovmod og ondskap. Vil menneskeheten måtte lære det på den harde og meget avskrekkende måten, både via naturkreftene og verdens ledere samt fra folkehavet. Når mennesker snur ryggen til Gud og forkaster Kristus Jesus, får de erfare hva de har gjort, om enn til fastsatt tid her på jorden fram til Kristus Jesus kommer tilbake. Gud er den samme fra alle evigheters Evigheter til alle evigheters Evigheter, alle mennesker vil få erfare det en dag, enten som evig og alltid tilhørende Kristus Jesus eller tilhørende den onde. Ingen mellomting eksisisterer, om enn kun i menneskers tankeverden som ikke hører virkeligheten til.

I trafikken og på farlige områder finnes det varselskilt og fareskilt. De fleste forstår at de er der av omsorg og for å ta vare på oss. Men hvor mange forstår at disse skriftstedene handler om det samme, men da i tillegg hvor vi skal tilbringe evigheten.

 Men da han så at mange fariseere og saddukeere kom for å bli døpt, sa han til dem: «Ormeyngel! Hvem har lært dere hvordan dere skal unnslippe den kommende vredesdom? Matt 3,7

Ormeyngel! Hvordan kan dere si noe godt, dere som er onde? Det hjertet er fullt av, det taler jo munnen. Matt 12,34

 Slanger og ormeyngel! Hvordan kan dere unngå å bli dømt til helvete?
Matt 23,33

Legg merke til hvordan folk som hørte døperen Johannes på den tiden reagerte:

7  I store mengder drog folk ut til Johannes for å bli døpt av ham, og han sa til dem: "Ormeyngel! Hvem har lært dere hvordan dere skal unnslippe den kommende vredesdom? 8 Så bær da frukt som svarer til omvendelsen. Og kom ikke og si: Vi har Abraham til far. For jeg sier dere: Gud kan oppreise barn for Abraham av disse steinene.
 9 Øksen ligger allerede ved roten av trærne; hvert tre som ikke bærer god frukt, blir hogd ned og kastet på ilden."

 10  "Hva skal vi da gjøre?" spurte folk.

 11 Han svarte: "Den som har to kjortler, skal dele med den som ingen har, og den som har mat, skal gjøre det samme."
 12 Også noen tollere kom for å bli døpt, og de spurte ham: "Mester, hva skal vi gjøre?"
 13 "Krev ikke inn mer enn det dere har rett til," svarte han. 14 "Hva så med oss," spurte noen soldater, "hva skal vi gjøre?" Han svarte: "Press ikke penger ut av noen ved vold eller falske anklager, men nøy dere med den lønnen dere får." 15  Folket gikk nå i forventning, og alle tenkte i sitt stille sinn at Johannes kanskje var Messias.

 16 Da tok han til orde og sa til dem alle: "Jeg døper dere med vann. Men det kommer én som er sterkere enn jeg. Jeg er ikke engang verdig til å løse sandalremmen hans. Han skal døpe dere med Hellig Ånd og ild.
 17 Han står med kasteskuflen i hånden for å rense kornet på treskeplassen og samle hveten i låven. Men agnene skal han brenne opp med ild som aldri slokner." 18  Dette og mye annet la han folk på sinne når han bar fram sitt budskap. 19 Men da han refset landsfyrsten Herodes fordi han levde med sin brors hustru Herodias og gjorde mye annet ondt, 20 føyde Herodes en ny misgjerning til alle de andre: Han kastet Johannes i fengsel.
Luk 3,7-20

Og Simone drevet av sitt onde begjær krevde Johannes hode på et sølvfat og fikk det slik hun ville, mens alle som tror på Jesus vet at døperen Johannes er trygt bevart og hører Guds Rike til.

1 liker  
Kommentar #2

Tove S. J Magnussen

513 innlegg  2074 kommentarer

Uvitenhet-sykdom-rus-manglende empati

Publisert nesten 5 år siden

Holdninger som dette gjør at samfunnet oppløses på sikt fordi det krever utdanning, helsehjelp, behandling, og kriminalomsorg (forvaring). Jeg prøver ikke å tenke for mye på de lederne som sitter ved roret i dag, for det gjør meg så uendelig vondt. Løgner, svik, bedrag, maktmisbruk, grådighet og casanovatendenser bygger ikke mennesker. Det bryter det hele ned. Gud gråter.

Kommentar #3

Mons Henrik Slagsvold

160 innlegg  2436 kommentarer

Glitrende!

Publisert nesten 5 år siden

Takk for et glitrende godt innlegg. Evnen til å se etter" bjelken i sitt eget øye" er sjelden vare, men desto mer befriende når man møter det.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere