Leder

Den nye utfordreren

Senterpartiet er i ferd med å bli den farligste trusselen for den sittende regjeringen

Et skjebnevalg, sier man på Høyres landsmøte om høstens valg. Og for Høyre kan det være skjebnesvangert å miste makten. Da vil det være det bevist at opposisjon er normaltilværelsen for Høyre. Om de beholder makten, er Høyre derimot etablert som statsbærende parti.

Men for landet kan man knapt kalle dette et skjebnevalg. Forskjellen på et styre ledet av Erna Solberg og et ledet av Jonas Gahr Støre er ganske marginal. De tradisjonelle motpolene i norsk politikk står hverandre nærmere enn på lenge.

Den virkelige politiske utfordringen til det sittende styre er det Senterpartiet som står for. Den protestbølgen mot eliten som har feid over mange land, har i Norge funnet veien til et av våre mest tradisjonelle partier. Senterpartiet er nå i ferd med å etablere seg som det tredje største partiet, etter Arbeiderpartiet og Høyre.

Partileder Trygve Slagsvold Vedum viser at han forstår styrken som kan hentes fra den populistiske bølgen når han sier at de skal sørge for at folket tar makten tilbake. Men det blir for enkelt å gjøre Senterpartiet til et populistparti.

Den sittende regjeringen har nemlig akselerert den sentraliseringspolitikken som ble påbegynt av Arbeiderpartiet på 90-tallet. En rekke reformer og politiske tiltak gir samlet sett folk i distriktene opplevelsen av å være utsatt for et truende trykk. De ser etter alternativer, og finner Senterpartiet.

Ellers i Europa er det protestpartier på høyresida som kanaliserer motstanden mot eksisterende makthavere. Fremskrittspartiet er nøytralisert av å sitte i regjeringsposisjon, og er av dem som taper stort til Senterpartiet.

Senterpartiet er dermed i ferd med å bli den farligste trusselen for den sittende regjeringen. Derfor må vi regne med at det blir satt inn kraftige angrep mot utfordringen. Erna Solberg slo tonen an med å stemple alternativet til Høyre som «forvitring». Hun klistret begrepet på Arbeiderpartiet, men mente nok vel så mye Senterpartiet.

Om Senterpartiet makter å stå mot trykket og benytte utfordrerposisjonen til å vokse seg større, blir noe av det mest spennende ved årets valg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder