Leder

Kvinnedagen trengs fortsatt

Bilder fra kvinnedagen i Teheran i 1979 minner oss om det dystre faktum at likestillingskampen ikke alltid går fremover.

«KVINNER ER SVAKERE og mindre intelligente. Derfor bør de tjene mindre enn menn». Dette sa nylig den polske EU-politikeren Janusz Korwin-Mikke i en debatt i EU-parlamentet, som skulle omhandle lønnsforskjellen mellom kvinner og menn. Riktignok risikerer Korwin-Mikke å bli utestengt fra parlamentet på grunn av sine uttalelser. Likevel er det flere enn den ytterliggående polske nasjonalisten som ­mener at menn er mer verdt i arbeidslivet enn kvinner.

Selv om Norge er et av verdens mest likestilte land, tjener kvinner fortsatt betydelig mindre enn menn. Slik har det bestandig vært. Selv om forklaringene er mange, er det likevel slik at lønn er den viktigste indikator på verdsetting i arbeidslivet.

Også på andre områder blir kvinners verdi i praksis nedvurdert i vårt eget land. Kvinner blir i langt større grad enn menn utsatt for seksualisert vold og voldtekt. En rapport som ble offentliggjort i 2014 ­viser at hver tiende norske kvinne hadde vært utsatt for voldtekt minst én gang i livet. Tilsvarende tall for menn er kun én av hundre.

Til tross for at vi i Norge ikke er i mål med likestillingsarbeidet, er de aller største likestillingsutfordringene i andre deler av verden og i enkelte innvandrermiljøer.

Mange steder blir jenter og kvinner utsatt for diskriminering gjennom tvangsekteskap, omskjæring, vold og menneskehandel. Kampen mot denne mishandlingen av kvinner er viktig for å få et minimum av likestiling i mange land.

Undertrykkelse under dekke av religion er dessuten et stort problem i store deler av verden. I Iran og andre land med nykonservative muslimske styrer blir kvinner pålagt å gå med hodeplagg. Lovbrytere straffes med fengselsstraff eller piskeslag.

På den feministiske Facebooksiden «My Stealthy Freedom» ligger det bilder fra kvinnedagen i Teheran i 1979. Her ser vi kvinner uten hodeplagg som demonstrerer for sine rettigheter. Bildene minner oss om det dystre faktum at likestillingskampen ikke alltid går fremover.

Så lenge kvinner blir lønnet dårligere, utsatt for vold og diskriminert på ulike områder, trenger vi kvinnedagen. Kvinnerettigheter er menneskerettigheter. Intet mindre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder