Leder

Trump opptrer som president

Den nye Trump er dårlig nytt for de som håper å bli kvitt ham raskt.

Det sier sitt når det som preger kommentarene etter at den amerikanske presidenten holdt sin tale til Kongressen, er at han oppførte seg som en president. Han skjelte ikke ut noen, han snakket om samling og felles innsats og han virket konstruktiv. Egentlig burde alt dette være selvsagt. Men slik er vi ikke vant til å se Donald Trump, heller ikke etter at han ble president.

Særlig velkomment var det at han fordømte drapene på to indiske menn i Kansas City og de mange angrepene på jødiske mål i USA siden han ble president. Trumps manglende interesse for å adressere slik rasistisk vold har skapt bekymring, ikke minst blant jøder. Derfor var det en lettelse at han kom ut med et klart budskap her.

Men bare et par dager tidligere antydet Trump to ganger at angrepene på jøder var gjort av «den andre siden», og ikke av anti-semittiske eller rasistiske kretser. I følge Trump skulle det være gjort av hans fiender for å få noe å anklage ham for. Så hva er den ekte Trump? Mannen som tror på konspirasjoner og bagatelliserer antisemittisme, eller statslederen som fordømmer slikt?

Statslederen Trump har tydeligvis lyttet til medarbeidere som mener at man får utrettet mer gjennom samarbeid enn ved å piske opp motsetninger og utnevne folk til fiender.

Den nye Trump er dårlig nytt for de som måtte ha trodd at man kan bli kvitt ham snart. Men spekulasjonene om at han ikke er mentalt stabil, om at han vil ha diktatur og at han vil bli avsatt, tjener bare til å fjerne oppmerksomheten fra det som teller, nemlig hvilken politikk han fører. Det er bedre å innse at han vil styre i minst fire år, og at vi må forholde oss til det.

Det kom ingen nye, politiske signaler fra Trump. Det var den velkjente isolasjonistiske og nasjonalistiske politikken han talte for, samtidig som han gjentok løftene om flere arbeidsplasser. Men vi fikk ikke vite noe nytt om hva dette betyr i praksis. Vi ble heller ikke klokere på hva slags utenrikspolitikk han vil føre.

Så vi må bare vente og se, og håpe det beste.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder