Leder

Vellykket alkoholpolitikk

Det er viktig at det jobbes med å finne løsninger for å beholde polet.

I går skrev Vårt Land at helseminister Bent Høie frykter at alkoholpolitiske liberaliseringer i Finland og på Island kan true vinmonopolordningen i Norden. Høie er redd for at frislipp i de andre nordiske landene kan presse vårt eget alkoholmonopol. Høie er bekymret spesielt fordi de nordiske landene, med unntak av Danmark, frem til nå har stått sammen om å ha vinmonopolordning.

I EØS-landet Island fremmes avviklingen av ­alkoholmonopolet i regjeringserklæringen. Finland planlegger å heve grensen for alkoholstyrke i dagligvarebutikken og tillate flaskesalg direkte fra ­puber og restauranter. Det varsles også flere andre liberaliseringer.

Grunnen til at helseministeren nå er bekymret, er at den nordiske alkoholpolitikken, med Vinmonopolet som viktigste virkemiddel, har hatt svært god helseeffekt. Blant annet viser internasjonal forskning at Norge er blant landene i Europa som er mest forskånet for alkoholskader.

Forskning viser dessuten at økt tilgang og ­lavere pris øker forbruket i befolkningen. I november skrev to forskere ved Folkehelseinstituttet, Fartein Ask Torvik og Kristian A. Østby, en svært ­interessant kronikk i Dagbladet. De pekte på at Finland reduserte sine alkoholavgifter i 2004, og at dette førte til økt forbruk og flere­ hundre ­ekstra dødsfall det første året. Argumentet for endringene var handelslekkasje. Nå liberaliserer Finland sin alkoholpolitikk ytterligere.

Hvis Norge og Sverige blir stående igjen som de eneste to landene med vinmonopol, vil det bli mer krevende å beholde ordningen. Av helsemessige grunner er det likevel viktig at det jobbes med å finne løsninger for å beholde polet.

I Norge er det sterke krefter i de politiske miljøene som ønsker liberalisering. Frp har i flere år hatt i sitt program at de ønsker å fjerne hele ordningen med vinmonopol. På forrige landsmøte i Venstre fikk ungdomspartiet overraskende flertall for å tillate vin i butikk. Også i Høyre har det stått flere alkohol­politiske slag de siste årene.

Vi håper likevel politikere i alle partier setter helseargumentet øverst, og beholder den nordiske modellen. Det er ingen grunn til å bytte ut en modell som frem til nå har virket.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder