Leder

Kristne jages fra Sinai

Nok et område i Midtøsten er i ferd med å tømmes for kristne.

Terrorgruppen IS har i flere år drevet med angrep mot egyptiske politifolk og andre myndighetsmål på Sinai. Nå har de kunngjort at de vil renske ut alle kristne fra provinsen og vist at de mener alvor ved å drepe flere kristne de siste dagene.

Torsdag kom de hjem til Kamel Youssef i provinshovedstaden El Arish og skjøt ham mens familien så på. De tok med seg datteren, og liket hennes ble senere dumpet foran politistasjonen. Slike hendelser gjør at de kristne nå forlater området.

Det nordlige Sinai grenser til Israel og til Hamaskontrollerte Gaza. Tidligere var det en omfattende trafikk gjennom tunneler mellom Gaza og Sinai, men Sisi-regjeringen har ødelagt de fleste tunnelene. Noen væpnede islamistgrupper har lenge angrepet israelske mål fra Sinai.

Etter at den islamistiske Mursi-regjeringen ble styrtet i 2013 har disse gruppene trappet opp virksomheten. Året etter sverget de troskap til Den islamske staten, og kaller seg nå IS i Sinai. De egyptiske myndighetene har ikke maktet å få bukt med dem. De tildels brutale metoder som brukes i kampen mot IS, har også rammet sivilbefolkningen, som dermed blir mer­ 
fiendtlig innstilt mot myndighetene.

IS har lenge utpekt de koptiske kristne som mål. IS mener at kristne ikke hører hjemme i Midtøsten, og kopterne er den største kristne grupperingen. Men når de kristne på Sinai nå blir spesielt rammet, handler det nok også om et ønske om å få internasjonal oppmerksomhet for kampen mot den egyptiske regjeringen.

Ledelsen i den koptiske kirken har støttet opp om Sisis styre ut fra et håp om å få beskyttelse mot islamistene. Dessverre svikter regjeringen her. Det kan skyldes evneløshet, men det kan også avspeile mangel på ekte engasjement for de kristnes kår.

De koptiske kristne var i Midtøsten lenge før profeten Muhammed skapte islam. Om den egyptiske regjeringen skal ha noen troverdighet, må den sørge for å gi de kristne en effektiv beskyttelse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder