Leder

Bønn, ikke bønnerom

I iveren etter å begrense islams synlighet i det norske samfunnet, setter man uakseptable grenser.

Det danske sosialdemokratiske partiet går nå inn for forbud mot bønnerom på offentlige skoler. Dermed plasserer de seg på linje med Dansk Folkeparti - og det norske Fremskrittspartiet.

Spørsmålet er blitt hett i Danmark etter at det ble funnet materiell fra en kontroversiell muslimsk organisasjon i et bønnerom ved en høgskole i København. Dessuten skal ikke-muslimske elever ha blitt nektet adgang til rommet.

Vi kjenner ikke til at det er aktuelt å innrede egne bønnerom ved noen offentlige skoler i Norge. Ved Universitetet i Oslo er det både et vigslet kapell og et muslimsk bønnerom. Men et universitet er tross alt noe annet enn en skole. Derfor er forslaget om forbud mer å betrakte som en symbolmarkering.

Som symbolmarkering synes vi dette er et tvilsomt forslag. I iveren etter å begrense islams synlighet i det norske samfunnet, setter man uakseptable grenser for religion i sin alminnelighet.

Denne skepsisen mot religion har også kristelige skolelag fått merke ved flere skoler. Skoleandakter og lagssamlinger i fritimer blir ikke uten videre tillatt lenger. Ved flere skoler har det blitt nei til religiøs aktivitet i skoletiden.

Dette er en uakseptabel innskrenking av unge menneskers religionsfrihet. I alle fall i ungdomsskole og videregående skole bør det legges til rette for at elever som ønsker det, kan be eller samles til andakt. Det innebærer blant annet å stille rom til disposisjon.

Å innrede egne bønnerom for muslimer, mener vi derimot ikke har noe for seg i vanlig skole - like lite som det vil være riktig å innrede kristne kapeller. Det er ikke behov for, og heller ikke riktig, å institusjonalisere religiøs praksis på denne måten i offentlig skole.

Om elevenes egne religiøse aktiviteter skulle lede til spredning av uønsket ekstremisme eller til at det blir uheldige splittelser og sosialt press blant elevene, må selvsagt en skoleledelse ta affære. Slikt må man være på vakt mot.

Men å gjøre det til suspekt å praktisere sin religiøse tro i en skolesammenheng, mener vi er helt feil.Det oppleves vanskelig i KrF, og det er ikke vanskelig å forstå. Det handler om å ha «to tanker i hodet på en gang», som KrFUs Ida Lindveit sier.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder