Leder

Liv og lære

Vårt Land har alltid holdt fast på at å ta liv alltid må være et unntak fra normen.

Norsk abortdebatt flammet opp igjen da USAs president underskrev en presidentordre som fjerner støtte til organisasjoner som jobber for å sikre retten til trygge og lovlige aborter. Kirkens Nødhjelp kom da med en kraftfull utfordring til KrF om å kjempe for sårbare kvinners rett til abort.

Når generalsekretær Anne-Marie Helland kommer med en slik utfordring, er det basert på kunnskapen om at svangerskap i store deler av verden ofte blir avbrutt uten kvalifisert helsehjelp, i uhygieniske og usikre omgivelser. Seks kvinner dør av illegale aborter hver time.

Vi må erkjenne at kvinnehelse og svangerskapsomsorg i den fattige delen av verden er noe helt annet enn her hjemme. Vi har et av verdens beste helsevesen, tilgang på prevensjon og veiledning - og et velferdssamfunn som kan ivareta mor og barn.

Vårt Land har alltid holdt fast på at å ta liv alltid må være et unntak fra normen. Dessuten at staten må forsvare retten til liv for de mest ubeskyttede, ellers ivaretar ikke staten sin oppgave som rettsstat.

Hvilken form dette rettsvernet skal få, har vi vært mer åpne for å diskutere. Å vende tilbake til nemndene vi hadde for førti år siden er uaktuelt. Uansett modell - også KrFs grunnlovsforslag om retten til liv - er det dermed i praksis kvinnen som har det siste ordet.

Kan man skille mellom abortsynet «hjemme og ute»? Da Vårt Land snakket med sentralstyremedlem i KrF, Dag Sele, som er en av legene som ikke vil henvise til abort, støttet også han opp om at abort vil være et nødvendig alternativ å vurdere i situasjoner der mors liv og helse står i fare. Han lander derfor på at «Vi må støtte god veiledning om trygge aborter helhjertet».

Når vi retter blikket ut over Norges grenser, blir prinsippene våre utfordret. Selv om Sele og andre vil verne om liv og ikke vil presse på andre land for å endre deres abortlover, ser de det groteske og livstruende i hvordan aborter blir utført i andre land.

Det oppleves vanskelig i KrF, og det er ikke vanskelig å forstå. Det handler om å ha «to tanker i hodet på en gang», som KrFUs Ida Lindveit sier.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder