Lars Gilberg

Journalist i Vårt Land
223

Avhengig av de avhengige

Er det greit at idrett finansieres med gambling? Eller at flyreiser subsidieres med spritsalg og at avgifter fra tobakk og bensin brukes til gode formål i statsbudsjettet?

Publisert: 21. feb 2017

Vi er inne den årstiden hvor man knapt kan slå på TV-en uten å bli foret med sport. I tur og orden er det VM i skiskyting, alpint og langrenn.

To millioner nordmenn driver selv med idrett organisert i Norges Idrettsforbund. De har kanskje ikke så mye til felles med Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen. Ikke annet enn at de blir glade av å være aktive. Og at anleggene de bruker ofte er finansiert av Norsk Tipping.

Spillselskapet på Hamar omsetter for 30 milliarder kroner i året. Over fire milliarder blir overført til idretten. Hva skjer hvis denne pengestrømmen tørker inn, kanskje som en følge av at over 70 internasjonale spillselskapet nå tilbyr norske kunder å spille på nett?

 30.000 mennesker

Dette var temaet for en debatt på Norges Idrettshøgkole sist uke. Jeg noterte meg at panelet muligens var noe skjevt sammensatt. Kanskje ikke annet å forvente, når debatten var i regi av Idrettshøgskolen. Det blir litt som om Menighetsfakultetet skulle trommet sammen til debatt om framtidig finansiering av folkekirken. Eller som om Journalisthøyskolen skulle regissert en debatt om pressestøtten.

Man biter som kjent ikke den hånden man får mat av. Derfor handlet debatten mest om hvordan man kan bevare monopolet til Norsk Tipping. Det handlet mindre om moralen i at idrett skal betales av en aktivitet som fører til at 30.000 nordmenn er blitt spillavhengige. Dette er flere mennesker enn det er innbyggere i Hamar by.

 Den som betaler

Ingen snakket heller om behovet for mer egenbetaling av dem som trener – slik vi ser stor vilje til hos de stadig flere som trener på Sats og andre steder utenfor NIFs regi. 

Idrettsforbundet får 87 prosent av pengene de bruker fra Staten. Og staten ved kulturministeren har vist stor vilje til å bruke sin posisjon som eier til å stille krav om åpenhet rundt pengebruken det siste året.
Uten sammenligning for øvrig: Arbeiderpartiet foreslår i sitt nye program å knytte sterkere krav til bevilgningene til Den norske kirke og andre trossamfunn.

Sagt på en annen måte: Den som betaler for bensinen, vil gjerne ha et ord med i laget når det oppstår uenighet om hvilken vei bilen skal kjøre.

 Lisens

 Organisasjonen for de spillavhengige har hittil advart mot å oppheve spillmonopolet i Norge. De har ment at Norsk Tipping – tross sine aggressive reklamekampanjer – har hatt en oppdemmende effekt, litt på samme måte som Vinmonopolet har hatt i kampen mot rusavhengighet.
Men sist uke kom det som VG presenterer som en «sjokkbeskjed»: Spillavhengighet Norge åpner for å støtte en ordning der utenlandske spillselskaper får lisens på linje med Norsk Tipping. Gjennom lisensen vil de bidra økonomisk til gode formål, samtidig som de godtar statlige regler for ansvarlige spilltilbud.
Spillavhengighet Norge mener at spillpolitikken ikke kan fortsette som i dag. I løpet av 15 år har Norsk Tipping utvidet sitt spilltilbud fra sju spill til 132. Selskapet på Hamar hadde fram til i fjor en tapsgrense på 40.000 kroner per måned – det dobbelte av en vanlig månedslønn.

 Rir to hester

Fronten mot å oppløse spillmonopolet sprekker også opp innad i idretten. Både Fotballforbundet og Håndballforbundet har valgt å satse på to hester i dette løpet.

Begge forbund har truet med represalier mot klubber og enkeltutøvere som har latt seg sponse av utenlandske spillselskaper. Samtidig har de selv inngått medieavtaler med Discovery, som eier flere kanaler som pøser på med reklame for utenlandske nettspill.

Fotballforbundet eier tv-studioet på Ullevaal Stadion der Discovery lager sine sportssendinger. På den måten tjener NFF indirekte penger på utenlands bettingreklame. Ifølge den velinformerte sportsbloggeren Andreas Selliaas bruker utenlandske spillselskaper 700 millioner kroner på reklame mot Norge gjennom kanalene til Discovery og Viasat.

 Paradoks

Når politikerne skal utforme framtidens spillpolitikk, er det sannsynligvis umulig å finne en løsning som ikke innebærer å sluke noen kameler.

Man kommer ikke utenom at masseidretten har en viktig sosial rolle i mange lokalsamfunn. Man kommer heller ikke unna at det finnes spillavhengige i nesten alle lokalsamfunn.

Det er et paradoks at de siste skal være med på å finansiere de første. Det må i så fall gjøres i former der lisenser gir politikerne muligheten til å regulere tilbudet slik at de som ikke klarer å skjerme seg selv blir skjermet fra en bransje som først og fremst er ute etter å tjene penger.

2 liker  
Kommentar #1

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert nesten 5 år siden
Lars Gilberg. Gå til den siterte teksten.
Spillselskapet på Hamar omsetter for 30 milliarder kroner i året. Over fire milliarder blir overført til idretten. Hva skjer hvis denne pengestrømmen tørker inn, kanskje som en følge av at over 70 internasjonale spillselskapet nå tilbyr norske kunder å spille på nett?

Monopolet er opphevet. Når Norsk Tipping(NT) er én av 71 aktører kan man ikke påberope seg å ha monopol. I tillegg undergraver NT sin egen posisjon ved å sette grenser for hvor mye man kan spille for. I dag er månedsbeløpet 20 000. Jeg forsøkte å legge inn andre grenser da jeg ble spurt på egen konto, men alle svar endte i at 20' er maks. I tillegg har man strammet inn ved at man må bruke personnummer og kan ha bare ett spillkort. Slike restriksjoner i et ellers fritt marked er å sage over den gren man sitter på. 

NT må være klar over at mange spiller for mer enn dette. Hele yrkesgrupper har hatt spill som ekstrainntekt, eller kanskje til og med hovedinntekt, fordi de har spilt stort på fx Langoddsen og tilsvarende ordninger. Disse bryr seg ikke om grensene, de velger det selskap som vil gi dem penger tilbake. Her er det ikke snakk om spillavhengighet men rett og slett om å vinne penger, og de både vinner og taper i et selvbetalende system hvor de sitter igjen med gevinst fordi de vet hva de holder på med. 

Jeg synes det er underlig at NT opprettholder denne illusjonen om å være unik og monopolistisk. Ved siden av NT finnes Norsk Rikstoto og altså alle andre selskaper. Særlig Norsk Rikstoto har vært et populært sted for mange som vet noe om hest. Til og med våre fremste politikere har vært blandt disse og har sittet i styre og stell. Spilling er som en elv. Passer den ikke inn i ett løp finner den et annet. Norsk spillpolitikk virker hul når man ser tåketalen om monopol for NT. Hvis de ønsker å styrke sin stilling må de ble best på det de kan levere, og utkonkurrere andre selskaper som er tilgjengelig over alt. 

Kommentar #2

Ben Økland

16 innlegg  4083 kommentarer

Publisert nesten 5 år siden
Lars Gilberg. Gå til den siterte teksten.
Når politikerne skal utforme framtidens spillpolitikk, er det sannsynligvis umulig å finne en løsning som ikke innebærer å sluke noen kameler.

Spillavhengighet forårsaker like mye sosial ulykke som heroinavhengighet. Sett fra lovgiverhold, burde ikke de som pusher pengespill på TV, behandles mildere enn de som pusher narkotika på gata.

Man bør gi blaffen i å "sluke noen kameler" og heller "slukke noen kanaler".

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere