Verdidebatt

Familie, slekt og gener

Gjennom relativt lang tid har NRK gikk oss innblikk i ulike personar si slektshistorie; til dømes i aktuelle Anno der deltakarande får presentert slekthistoria si fleire århundrer tilbake i tid, kjendisar som får løyst spørsmålet "Hvem tror du at du er?" - og det tidlegare klassiske "Tore på sporet"-programmet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kva er det som gjer desse programma så populære, og som gjer at sjåarane kjenner seg igjen og blir rørte av å sjå kva desse opplevingane gjer med dei involverte? Kan det vera ein følelse av at dette gjeld også meg; mine gener frå mine foreldre, frå mine beste- og oldeforeldre, grandonkel/tante, eller endå lenger tilbake?

Til alle tider har familie og slektskap vore viktige element i historieformidlinga. I vår digitale og såkalla moderne tid har det vorte in å gi avkall på viktigheten av å kunna spora slekt- og gen-tilhøyrighet. Personar som eg ser på som oppegåande og fornuftige, vurderer lovforslag som skal opna for å kjøpa egg og sæd for å kunna laga babyar av anononyme gener.  Er dette ein etisk og legal framtidssituasjon som sitjande politikarar vil og kan ta ansvar for?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt