Kommentar

Førstedameklubben

Rollen som USAs førstedame har vært gjennom mange endringer. Nå kan Melania Trump endre den igjen.

I dag er det norsk premiere på Jackie, filmen om Jacqueline Bouvier Kennedy og hva som skjedde med henne dagene etter president John F. ble myrdet i Dallas 22. november 1963.

For bare et par dager siden kom bildene av Ivanka Trump, altså datteren til den nåværende presidenten i USA, sittende på stolen bak skrivebordet i det ovale­ kontor. Rundt henne sto faren Donald, og Canadas statsminister Justin Trudeau. Trumps kone Melania var ikke å se på bildet.

Jobben som førstedame i Det hvite hus er en til tider undervurdert posisjon, og det er flere eksempler på at andre enn presidentens ektefelle har tatt rollen som «førstedame». Bildene fra det ovale kontor nører opp under rykter om at det også kan skje under denne presidentperioden.

Stillingsinstruks

Hvilken rolle­ presidentens ektefelle tar, er ikke gitt, og opp til hver ­enkelt. Det finnes ingen stillingsinstruks, men likevel mange krav. For hun – det er fremdeles bare kvinner – skal være mye: Inspirerende leder med egen agenda. Street­smart i Washington. Kone og mor, selvfølgelig. Og selv om ikke alle kan være stilikoner som Jackie Kennedy eller Michelle Obama, skal førstedamen være i forkant og kle seg riktig, og holde gode taler. I tillegg skal hun styre Det hvite hus og være vert for talløse begivenheter. Kort sagt: Hun må være en dreven politiker.

FLOTUS

Posisjonen til FLOTUS (First Lady Of The United States) har utviklet seg, men minner om at det er ikke så lenge siden Hillary Clinton, som USAs førstedame høstet massiv kritikk for at hun ville ha eget kontor i Det hvite hus (Det tok for øvrig 22 år før dronning Sonja fikk eget kontor på Slottet).

I selvbiografien skriver Clinton om perioden: «Jeg personifiserte­ sosial forandring. Jeg hadde mine egne meninger, interesser og karriere. Jeg sa hva jeg mente, på godt og vondt. Jeg symboliserte en fundamental endring i kvinnerollen.»

Og: «Jeg forsto raskt at folk hadde en bestemt oppfatning av hvordan en presidents kone skulle opptre.»

1.200 brev

Abigail Adams var inne på noe av det samme, et par hundre år tidligere. Gjennom hele livet brevvekslet hun med mannen John. Brevene, som er bevart, gir et helt spesielt bilde inn i en annen tid. I et av dem beskriver Abigail hvordan hun vil bli nødt til å legge bånd på seg, når mannen skulle bli landets øverste leder.

«Jeg glemmer at jeg må bli mer forsiktig,» skriver hun. «Jeg har vært så vant til å si hva jeg vil. Nå må jeg gjennomgå hvert ord før jeg sier det høyt, og tvinge meg selv til taushet, når jeg ønsker å snakke.»

Uavhengighet

I 1776 skrev hun dette til ektemannen, to tiår før han ble president: «Ikke glem kvinnene når dere kjemper for uavhengigheten. (...) Husk på kvinnene og vær mer sjenerøs enn dine forfedre har vært. Ikke gi ektefellene ubegrenset makt. Husk at alle menn ville vært ­tyranner hvis de kunne.»

Abigail Adams var ikke helt som andre. Det var heller ikke Eleanor Roosevelt, som regnes som den som virkelig ­endret første­damens rolle i amerikansk politikk. Hun var den første som for eksempel holdt jevnlige presse­konferanser, hun ­arbeidet for menneskerettigheter, kvinne­sak og barns rettigheter. Roosevelt fikk selvsagt kritikk i sin samtid – for å politisere sin rolle.

Nummer en

Men den kritikken har stilnet. Ettertidens første­damer er blitt sammenlignet med henne. Det vises blant annet når amerikanerne skal stemme på hvem de setter høyest: Eleanor Roosevelt er på første plass. Abigail Adams, Hillary Clinton og Michelle Obama­ er langt oppe på den samme listen. Men etter åtte år med Michelle Obama, spørs det om hun snart tar over førsteplassen som den mest innflytelses­rike av alle. Hun har brukt sine åtte år på det hun mener er viktig.

Melania Trump har mye å leve opp til. Foreløpig har hun ikke engang flyttet til Det hvite hus, noe som ikke tidligere har skjedd i moderne tid. Dessuten er Melania knapt synlig i mediene. Det har selvsagt ført til spekulasjoner. Enkelte ser det slik: Det er på tide med en helt uavhengig kvinne som reflekterer realiteten i det 21. århundret; at kvinner ikke er definert av sine ektemenn. Melania Trump tar egne valg, blant annet ved å bli boende på Manhattan. Hun har også saksøkt en tabloidavis for å ha trykket rykter om at hun skal ha jobbet som eskorte. Det er ikke hverdagskost, hverken for presidenter eller andre.

Foreløpig har hun bare vært USAs førstedame i fire uker. Hvordan Melania vil definere sin rolle, vil nok vise seg etter hvert. For som Eleanor Roosevelt sa det:

– En kvinne er som en tepose, du vet aldri hvor sterk hun er før hun kommer i varmt vann.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 17.02.2017

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar