Leder

Alliert og giftspreder

Vi burde yte sterkere motstand mot menneskerettighetsbrudd og overgrep i Saudi-Arabia.

«Ren gift» er hva Norges tidligere ambassadør til Saudi-Arabia, Carl Schiøtz Wibye, kaller teologien som spres fra Saudi-Arabia til resten av verden. Samtidig er landet nær alliert med USA, og dermed også med oss.

HISTORIER OM kvinneundertrykkelsen, bruta­liteten og bruddene på menneskerettigheter i Saudi-Arabia skaper stadig hoderystende avsky i vår del av verden. Men regimet tjener også til inspirasjon for ytterlig­gående muslimer rundt i verden. Og det bidrar til det ensidig negative bildet mange i vår del av verden har av muslimer.

DEN ISLAMSKE teologien som Saudi-Arabia er eksponent for, er av relativt ny dato. Den såkalte wahhabismen oppsto på den arabiske halvøya på 1700-tallet. Etter at Saud-familien tok kontrollen for vel 80 år siden, har dette blitt den helt dominerende tolkningen fra islams hovedsete Mekka. Og ­takket være saudienes oljemilliarder spres den også ut over hele verden. De fleste wahabbister er fredelige folk, men læren er hovedinspirasjonen for de fleste ­islamistiske terrorister, med Osama bin Laden som den mest kjente.

DET KAN virke selvmotsigende at et slikt land er alliert med Vesten. Historisk sett handler det først og fremst om oljen. USA og andre vestlige land har vært avhengige av saudiernes olje. Det skapte grunnlag for økonomiske bånd. Både Bush-familien og Donald Trump har betydelig økonomisk engasjement med saudierne.

MEN DET finnes også andre grunner. Saudi-Arabia er den sterkeste motvekten mot Iran, og støttes derfor både av USA og Israel. Kongefamilien fører en aktiv kamp mot islamistisk terrorisme. Og internt er kongemakten en modererende kraft mot religiøse ekstremister, som også truer kongemakten. Det er grunn til å frykte at det som ville overta om kongefamilien falt, ikke ville vært noe lystelig syn.

LIKEVEL BURDE vi være i stand til å yte sterkere motstand mot menneskerettighetsbrudd og overgrep i Saudi-Arabia. At landet er med i FNs menneskerettighetsråd, er en skam. Vi skal ikke gå på akkord med religionsfriheten, men det betyr ikke at vi må akseptere at saudiske oljepenger brukes til å spre wahhabistisk propaganda i Norge.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND, 10.02.2017

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder