Elisabeth Tveter Briseid

4

Liv og lære - Fly og klima

Publisert: 8. feb 2017

”Jeg skulle ønske alle hjalp til!” sa et skolebarn til meg forleden. Hun hadde fått med seg at fly skader klimaet. Hører dere barnets ønske, Vårt Land?

Vårt Land vil gjerne være en verdibevisst avis. Da har avisen et ansvar for å følge opp i praksis sitt eget syn på flyreiser. Signalene i så måte fra Åshild Mathisen og Lars Gilberg er dessverre bare for pip å regne. Hvis dere vil hjelpe til, bør avisen skifte retning! Reiseklubben bør fjerne tilbud om ferier som innebærer fly, og konsentrere seg om mer bærekraftige ferieformer og nærere feriemål. Det kan bli en like fin reiseklubb. Og framfor alt vil det bli en reiseklubb folk kan delta i med god samvittighet og uten å belaste klodens klima uforholdsmessig.

”Dagens massetransport av fly er umulig å se for seg i fremtiden.” (Klimaforsker Carlo Aall i Bergens tidende). 12% av nordmenns klimautslipp skyldes flyreising. Vi er blant de verste klimaforsøplerne på kloden. Vår generasjons utslipp rammer alt nå uskyldige mennesker i andre deler av verden. De vil også ramme barnebarna våre hardt om ikke vi snur. Dette må være utgangspunkt for Vårt Lands praksis. Ikke de ferieforventningene som en historisk søkkrik, reklamedopet befolkning har vent seg til.

Av dette følger en annen viktig oppgave for Vårt Land. Også avisbransjen er flyreklame-dopet. Det er forbløffende at oppegående mennesker i redaksjon etter redaksjon ikke sammen tar tak i dette grunnproblemet. I stedet fortsetter alle å pushe klimaforsøplende flyreiser på publikum. Derfor handler ansvaret til en verdibevisst avis som Vårt Land om å dra i gang en debatt innad i bransjen om hva bransjen kan og må gjøre med dette.

Inntil endringer kommer, gjenstår muligheten for hver og en til å finne gode og bærekraftige alternativer til ferier som innebærer flyreising. Vi har et handlingsrom! Vi kan alle hjelpe til!

2 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere