Verdidebatt

Men antisemittismen var ikke død

På ny sprer antisemittismen seg i europa.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Samtidig som det ene tidsvitne etter det andre dør, kan vi registrere en økende antisemittisme i mange europeiske land. I den muslimske verden trekker antisemittiske TV-serier et stort publikum, og der er det ingen åpen debatt som kan korrigere gamle fordommer om jødene.

Angrep på jøder

I Storbritannia har «The Community Security Trust" ( CST) registrert antisemittisme siden 1984. Tallene for i fjor viser langt flere antisemittiske hendelser enn i 2014 da det siste gang ble målt. Det omfatter skader på jødisk eiendom, antisemittisk grafitti, antisemittiske utsagn på sosiale medier og voldelige angrep på jøder. Det virker som om mange motforestillinger brytes på sosiale medier. Der får de raskt et stort publikum, og det er ikke lett å imøtegå alle de beskyldninger som rettes mot jøder. Noe blir sittende igjen.

"Jødefitte"

Selv opplever jeg ofte nordmenn som skriver til meg eller ringer og sier det må da være noe i det. Fortsatt er det noen som mener jeg må være jøde siden en av mine bestselgere hadde tittelen «Min jiddische mamma». At jeg skjelles ut på nettet som «Jødefitte« er ikke noe nytt, selv om jeg ikke kan skjønne at det kvinnelige kjønnsorgan skal være noe negativt.

Munnkurv

Mange påvirkes av konflikten i Midt-Østen der den israelske regjering fortsetter den folkerettsrettstridige kolonisering på Vestbredden. Israelske fly- og rakettangrep som rammer uskyldige i Gaza, ikke minst barn, kan også gi seg antisemittiske utslag. Men det er viktig å understreke at norske leger som beretter om tragediene i Gaza, ikke nødvendigvis er motivert av antisemittiske holdninger. De forsøker å hjelpe og rapporterer det de opplever. Det virker helt mot sin hensikt når enkelte vil legge munnkurv på dem.

Boikott

Det tjente ikke jødenes sak at enkelte proisraelske grupper kalte det antisemittisme da bystyret i Trondheim vedtok å boikotte varer fra Israel. Selv er jeg imot den slags boikott og synes det blir ekstra beklagelig når akademikere og kunstnere ikke vil samarbeide med israelske kolleger. Da er det grunn til å minne om at tidligere ledere for både den israelske etterretningstjenesten (Mossad) og sikkerhetstjenesten (Shin Beth) har advart mot koloniseringen, og Ben Gurion sa til meg etter Seksdagerskrigen at israelerne ikke skulle beholde de okkuperte områder. Hans begrunnelse var at da ville de ikke kunne opprettholde Israel som både en jødisk og en demokratisk stat. Ben Gurion var ingen due.

Våger ikke

I Norge har vi ikke den systematiske registrering av antisemittiske utsagn og handlinger som CST gjennomfører i Storbritannia, og det er få anmeldelser. Jeg kjenner jødiske familier som ikke vil ha noe oppstyr etter at barna deres er blitt utsatt for antisemittiske tilrop på skolen eller på gata. Mange våger ikke lenger å la guttene gå med det tradisjonelle hodeplagg, kippa, og det kan bli problemer når jentene bærer et davidskors som smykke.

Flere episoder enn før

Hl-senteret på Bygdø forsøker så godt de kan å følge med, men jeg har inntrykk av at de har lite å bygge en troverdig statistikk på. Det kan som nevnt skyldes underregistrering som følge av frykt for at en anmeldelse eller en klage til skoleledelsen bare vil gjøre vondt verre. Mitt inntrykk er at det nå er flere antisemittiske utsagn, ja, flere voldelige episoder, enn tidligere. Det er flere og sterkere høyrepopulistiske miljøer enn før, og de vet å utnytte nettet på en effektiv måte.

Syndebukker

Høyrepopulistene bruker jødene når de skal finne syndebukker for den økonomiske og sosiale utvikling som har rammet så mange europeere. Selv om mye er forskjellig ser vi lignende mekanismer som etter den første verdenskrig. Historikeren Eva Pfanzelter understreker i et intervju med Zeit Online at det er ikke tilstrekkelig at Holocaust har en sentral plass i tyske skoler. Det glemmes fort i den enorme informasjonsstrøm som unge i dag utsettes for.

Avvise med fakta

Det er ikke bare nynazister som angriper Holocaust Mahnmal, det enorme minneprosjektet i stein ved Brandenburger Tor. Det gjør også den kjente AfD-politikere Björn Höcke. Han kaller det en «skam». Mange er enig med ham. Men historikeren Eva Pfanzelter minner om at slike utsagn på nettet raskt kan imøtegås. Derfor er det viktig at høyrepopulister ikke får dominere Facebook og Twitter.  Det gjelder i Norge like meget som i Tyskland. Vi skal med fakta avvise deres benektelser av Holocaust, og gjerne henge dem ut til spott og spe.

FØRST PUBLISERT  I VÅRT LAND, 07.02.2017

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt