Verdidebatt

Pinsebevegelse i utforbakke

Om noen dager åpner stevnet med David Kolenda, som omtales slik:"Hans tjeneste er preget av en kraftig evangelisk salvelse og utrolige mirakler etter modell av Jesus; forkynnelse, undervisning og helbredelse. Den blinde ser, lamme går, spedalske renses og døve hører - han har selv sett de døde stå opp."

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.


Pinsebevegelsen utgjør med sine mange grener idag verdens største andel av protestantisk kristenhet, med mer enn 500 millioner tilhengere i år 2000 - og med en estimert vekst til 800 millioner innen 2025. (World Christian Encyclopedia). Men: Dette skyldes en utvikling på andre kontinenter enn vårt eget. På mine reiser i som humanistleder i såkalte U-land møtte jeg pinsevenner over alt. De fylte kirker og sportsplasser, og amerikanske såvel som europeiske (også norske) mirakelpredikanter figurerte på enorme plakater. Jeg opplevde selv at betjeningen på hotellet i India kom til mitt rom og ville ha forbønn - siden det var der de hvite predikantene gjerne holdt til.
Men i Norge var det ikke slik. Pinseforsamlingene i Filadelfia, Betel, Betania , Sion osv. rekrutterte i hovedsak medlemmenes egne barn, og ellers gikk det stort sett stillferdig for seg, og det var langt mellom hver vekkelse. Og når det tid om annen dukket opp en evangelist med påberopte ekstraordinære nådegaver rykket pinseledere som Egil Strand og Martin Ski ut og fikk roet ned og stabilisert menighetslivet. Min egen far, Øivind Fragell, hørte (takk og pris) til denne gruppe av ledere, som etterhvert også fikk satt Aage Samuelsen på plass - det vil si utenfor.
Men så dukket den amerikanske mirakelpredikanten Oral Roberts opp på Radio Luxemburg, bladet Hjemmets Venn fortalte om dødeoppvekkeren William Branham, og demonutdriveren T. L. Osborns suksess lokket den unge og ærgjerrige evangelisten Aril Edvardsen til en lønnsom etterfølgelse. Her lå jo veien åpen for en selvstendig drift, uten forstyrrende konkurranse og korrigerende inngrep fra et lederskap. Hvorfor skulle ikke også Norge ta del i den karismatiske ekspansjon, som nå preget kristenlivet på flere kontinenter? Utfordringen skapte uro og smerte i det tradisjonelle evangeliske miljø, men både Aril Edvardsen i Sarons Dal og Åge Åleskjær i Oslo Kristne Senter hadde funnet nøkler til nye organisatoriske byggverk, selv om ingen kunne klare seg uten de spesielt utrustede Guds redskaper fra USA.
Kjernen i den tradisjonelle norske pinsebevegelsen prøvde inntil det siste å holde stand og en nølende avstand. Men mye tyder på at slaget nå er tapt. (Skulle min kjære og modige far være i himmelen, håper jeg han finner trøst.) Pinsebevegelsens største fellestiltak Evangeliesenteret er nå en av Visjon Norge og Jan Hanvolds viktigste støttespillere. En av bevegelsens suksesser og samarbeidspartner med store deler av Sørlandets kristenliv, Filadelfia i Kristiansand, har valgt den samme type allianser gjennom lengre tid, og om få dager satser hele Østfolds pinsemenigheter på et kjempearrangement i Sarpsborg, HimmelPuls 2017, hvor mirakelpredikanten Daniel Kolenda fra Christ for all nations er hovedperson. Hva denne predikanten er kjent for kan alle se ved et enkelt søk på Internett, men et utsnitt fra arrangørens annonsering er kanskje nok til å bekrefte at skråplanet i kristennorge ikke er rettet opp etter kritikken av Oase-stevnets benyttelse av dødeoppvekkeren Surpresa Sithole ifjor. I omtalen av David Kolenda heter det nemlig:
"Hans tjeneste er preget av en kraftig evangelisk salvelse og utrolige mirakler etter modell av Jesus; forkynnelse, undervisning og helbredelse. Den blinde ser, lamme går, spedalske renses og døve hører - han har selv sett de døde stå opp."
Dette er en kirke i utforbakke. Min bekymring er imidlertid ikke at norske pinseledere kan få seg en problematisk nedtur til et lavere etisk plan, men min uro gjelder de som uforskyldt og i god tro trekkes med i fallet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt