Leder

Fra twitter til virkelighet

Mot slutten av uka modererte USA sitt syn på Russland og israelske bosettinger. Har Trump møtt virkeligheten?

President Donald Trumps twittervirksomhet har skapt inntrykk av at USAs politikk skulle legges om på mange områder. Han ba Israel holde ut til han tok over da Barack Obama sørget for at Israels bosettingspolitikk ble fordømt, noe som ble utlagt som et grønt lys for israelske bosettinger. Og han skapte forventninger om - og frykt for - at USA ville legge seg på en mykere linje overfor Russland.

Men mot slutten av uka kom det nye toner. USAs nye FN-ambassadør kom med en utvetydig fordømmelse av Russlands innblanding i Ukraina. Og presidentens pressetalsmann Sean Spicer kom med en advarsel mot at Israel utvider sine bosettinger på Vestbredden.

Det er grunn til å merke seg at begge deler kom etter at Rex Tillerson omsider var på plass som utenriksminister. Mange har trøstet seg med at når Donald Trump fikk et profesjonelt apparat rundt seg, ville hans personlige utspill bli dempet til fordel for en mer gjennomtenkt politikk.

Men man kan også trekke inn at Trump de siste dagene har hatt samtaler med flere internasjonale ledere, som har gitt ham sine synspunkter. New York Times påpeker at uttalelsen om bosettingene kom etter at Trump hadde hatt en personlig samtale med Jordans kong Abdullah i forbindelse med den nasjonale bønnefrokosten i Washington.

Når det gjelder de israelske bosettingene har Trump likevel en mykere tone overfor Israel enn Obama og George W. Bush, som begge var på linje med det internasjonale samfunnets fordømmelse av bosettingene. Spicer sa at bosettingene i seg selv ikke er et hinder for fred, men at videre utvidelse ikke ville være til hjelp for fred mellom israelere og palestinere.

Dette er likevel ikke det grønne lyset for nye bosettinger som Israels høyreside hadde håpet på. Den israelske justisministeren har nettopp sagt at Israel nå må vise at de har rett til å bygge hvor de vil i «sitt land». Om USA sier nei, må slike planer legges på is.

Vi vil håpe disse nye signalene viser at USA også under Trump vil ha en realistisk tilnærming til verden rundt, og at det ikke vil bli så uforutsigbart som mange fryktet. Vi håper det også vil vise seg i forholdet til Iran, til Nato og til Europa.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder