Verdidebatt

Da vi sviktet kirken

"Jeg vil ikke svikte folkekirken DNK og dens medlemmer. Noen hevder de av samvittighetsgrunner må forlate kirken. Min samvittighet sier det stikk motsatte, jeg må bli. "

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Da er det vedtatt. Homofile kan gifte seg i kirken, og liturgien er på plass. I minst like stor fart som homofile er på vei til kirken for å gifte seg, er konservative kristne på vei ut av folkekirken. Og kritikken fra sistnevnte miljø har vært streng, krass og bastant. Løgnkirke, vranglære, en sviktende kirke. Ordbruken har vært mangfoldig, men er det egentlig kirken som svikter? Nei.

Jeg er selv en del av et kristent miljø som mange vil kalle for konservativt. Med den bakgrunnen, og slik jeg tolker Bibelen, er homofilt samliv feil. Jeg kan ikke annet enn å respektere at mange har en annen mening, men jeg er med dette utgangspunktet også mot homofil vigsel i kirken. Det er dog ikke den debatten jeg vil løfte her. Jeg vil rette fokuset mot det kristne konservative miljøet som har stått meget svakt i denne situasjonen, og nå er i ferd med å ruinere sin egen posisjon i samfunnet og dermed også sin misjonale evne.

Den norske kirke er demokratisk. Det er kirkens medlemmer som bestemmer. De nye kirkemøte-vedtakene er stemt fram av flertallet. Jeg synes det er meget synd at det flertallet var så liberalt som det var. En rekke konservative har i den siste tiden meldt seg ut av DNK. Noen ender opp i andre trossamfunn, andre står uten noe formelt medlemskap. Selv en tverrkirkelig misjonsbevegelse kalt NLM har nå også et eget navneregister. Det at folk melder seg ut, er dessverre ikke noe nytt. Det begynte lenge før det var snakk om homofil vigsel. Kirkens endringer har ført til at flere har valgt å melde seg ut, eller sluttet å engasjere seg. Så hva var det egentlig som sviktet? Om de konservative kreftene hadde stått sammen, hadde de vært mye sterkere, og endringene i kirken helt annerledes. Vi sviktet kirken.

Jeg skal forklare helt konkret hvorfor jeg hevder det er feil å melde seg ut, og derfor hvorfor jeg hevder de konservative har sviktet. Se også på de følgende punkt som argumenter for å bli stående som medlem, eller kanskje melde seg inn?

1. Jeg vil ikke svikte folkekirken DNK, og dens medlemmer. Noen hevder de av samvittighetsgrunner må forlate kirken. Min samvittighet sier det stikk motsatte, jeg må bli. Jeg vil være med i den demokratiske prosessen, slik at min kirke, vår kirke, Norges kirke faktisk får noe konservativ påvirkning. Hvorfor? Den norske kirke har en enorm medlemsmasse, og en kontaktflate som andre organisasjoner og navneregister bare kan drømme om. Og denne kontaktflaten leder over på argument nummer to.

2. DNK når utrolig mange gjennom sin brede kontaktflate. Et medlemskap i, og et samarbeid med DNK gir oss enorme muligheter til å forkynne evangeliet. Og det er faktisk det vi er kalt til. Kirkesvikterne vil etter dette argumentere hardt med både kirkehistorie, teologi og det ene og det andre. De kan ramse opp så mange setninger de bare vil fra Luther, gamle kirkemøter eller respekterte biskoper. Men det viktigste er faktisk å få evangeliet ut. Kall meg gjerne lettvekter. Selv ser jeg på det som riktig fokus.

Fokuset vårt skal være Guds redningsplan i Jesus. Et medlemskap i Den norske kirke legitimerer på ingen måte vranglære. Det viser derimot vilje til å stå i kampen for en god og stødig norsk folkekirke. Etter mitt syn er det helt feil å isolere seg fra resten av samfunnet.

Christian Bredvei Gusland

Sambandsgutt

og medlem av DNK

og stolt av det

og med samvittigheten i behold.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt