Leder

Angrep i gudshus

Voldsangrep i gudshus og drap på folk som ber, har en opprørende symbolikk i seg. Uansett religion.

Minst seks personer ble drept og åtte skadd i et angrep på en moské i kanadiske Quebec i går. Voldsangrep i gudshus og drap på folk som ber, har en opprørende symbolikk i seg. Uansett religion. De som utfører angrepene, er ganske sikkert klar over dette.


Hellig grunn

Når man er i et gudshus, er man på hellig grunn. For dem som oppsøker kirker eller moskeer for å tilbe sin gud, er det slik. Det er steder der man forventer fred, respekt og ro, ikke drap og vold. Selv om det dessverre er mange eksempler – og de blir stadig flere – på angrep mot gudshus de siste årene.


Utsatt før

Mer enn 50 mennesker skal ha vært samlet til bønn i den toetasjers moskeen da angrepet skjedde.­ Angriperne tok seg inn i den delen av moskeen der mennene ba. Moskeen har også tidligere blitt ­utsatt for vandalisme og hatkriminalitet. I juni ble et grise­hode lagt utenfor inngangen til moskeen, under ramadan. Andre moskeer har opplevd lignende. Et sted ble grise­blod smurt på veggen. En annen moské ble utsatt for rasistisk graffiti.


Fordømmes

Statsminister Justin Trudeau sa i går at ­udåden må regnes som terror. – Vi fordømmer denne handlingen mot muslimer, sa han i en­ uttalelse. Det ville­ han tydelig slå fast, selv om man mandag ettermiddag ikke visste hva motivet for skytingen var.


Ønsker velkommen

Tidlig lørdag brant en moské ned til grunnen i Texas. Brannårsaken er ennå ikke kjent, men fikk mye oppmerksomhet fordi det skjedde bare timer etter at Donald Trump utstedte sin ordre om å stenge folk fra sju bestemte land ute fra USA. I helgen sa den kanadiske statsministeren dette på Twitter, som en reaksjon på Trump-administrasjonens beslutning: – Til dem som flykter fra forfølgelse, terror og krig: Kanadiere ønsker dere velkommen, uavhengig av hva dere tror på.


Stå sammen

Det finnes altså ingen garantier for at terror ikke kan skje. Uansett om man gjør som Donald Trump og stenger grensene. Eller velger den kanadiske ­modellen: Å ønske flyktninger velkommen. Vi lever i en multikulturell verden – slik vi alltid gjort. Men nå lever vi nærmere hverandre enn tidligere. – Vi er med dere, dere er hjemme, sa regjeringssjefen i provinsen Quebec. Det er kloke ord. Det eneste som gangbare er å fortsette å stå sammen for et åpent og fredelig samfunn.

FØRST PUBLISERT I  VÅRT LAND 31.01.2017

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder