Kommentar

Stengte grenser

– De sa det ikke med ord, men med sine handlinger sa de at mitt liv ikke betyr noe. Iranske Nazanin Zinouri er en av dem som ble rammet av innreiseforbudet.

Hun har bodd i USA i syv år, og var på familiebesøk i Iran. Zinouri reiste fra Iran noen timer etter at Trump signerte presidentordren på fredag. I Dubai ble hun avhørt at grensevakter, før hun fikk komme om bord i flyet som skulle til Washington, D.C. Men før flyet tok av, ble hun beordret til å forlate flyet, skriver hun på Facebook: «Ingen advarte meg da jeg forlot USA. Ingen brydde seg om hva som ville skje med hunden min, jobben min eller livet mitt der. Ingen fortalte meg hva jeg skal gjøre med bilen min som er parkert på flyplassen. Eller hva jeg skal gjøre med huset mitt og alle eiendelene mine. De sa det ikke med ord, men med sine handlinger sa de at mitt liv ikke betyr noe. Alt jeg har jobbet for de siste årene betyr ingenting.»

Gjennom helgen har protestene vært mange og kraftfulle på president Donald Trumps beslutning om å stenge flyktninger og immigranter ute fra USA.

Plikt. 

Fre­dagens ordre fra president Donald Trump er urovekkende på flere plan. Ved å utelukke mennesker fra utvalgte land tar han begrepet «å skjære alle over en kam» til helt nytt nivå. Og når de sju landene har overveiende muslimsk befolkning, er det vanskelig å se det på en annen måte enn at det er muslimer generelt han rammer.

Og det kan virke mot sin hensikt i å bekjempe terrorisme.

Verdenssamfunnet har en felles plikt og ansvar for å hjelpe mennesker på flukt, som blant annet Erna Solberg påpekte i går. Dette perspektivet var dessverre fraværende i Trumps ordre.

Kontroversielle før. 

Det er i denne sammenhengen på sin plass å minne om at Trump, etter angrepene i Paris i 2015, sa at han ville ha et totalt og fullstendig forbud mot at muslimer skal kunne komme inn i USA. Denne mildt sagt kontroversielle uttalelsen ble sterkt kritisert.

I går ble den tidligere ordføreren i New York og nåværende rådgiver for presidenten Rudy Giuliani intervjuet på Fox News. Der hevdet han at Trump opprinnelig kalte presidentordren et «muslimforbud».

– Da han lanserte det, sa han «muslimforbud» og «vis meg hvordan jeg kan gjøre det på en lovlig måte», sa Giuliani da han ble spurt om innreiseforbudet knyttet seg til religion.

Ubestemt tid. 

Donald Trump skrev altså fredag under på en presidentordre hvor formålet er å «holde radikale, islamistiske terrorister» utenfor USA. Mennesker fra Irak, Iran, Syria, Jemen, Somalia, Sudan, and Libya får ikke visum til USA. Bosettingsprogrammet for flyktninger blir stanset i 120 dager, frem til nye regler for å vurdere flyktninger er kommet på plass.

Forbudet for syriske flyktninger gjelder på ubestemt tid.

Samme dag ble 1.000 syriske flyktninger reddet i Middelhavet, de kom fra Libya. Så langt i 2017 har 4.000 rømt over havet, meldte BBC i går.

Forvirring. 

Beslutningen skapte ikke bare sinne, men også forvirring, fortvilelse og kaos. Gjennom helgen kom historier om mennesker med gyldige innreisepapirer som ble stanset på vei til USA. Også folk som har bodd i landet lenge, ble nektet å komme inn igjen. Tusener demonstrert til støtte for flyktninger på amerikanske flyplasser. Historier strømmet på gjennom helgen. Den iranskfødte mannen med amerikansk statsborgerskap som skulle ha besøk av broren sin. En syrisk kvinne, med visum, som skulle besøke sin syke mor i USA, ble stanset i Chicago og til slutt satt på et fly til De forente arabiske emirater. En passasjer med et Norwegian-fly ble i helgen nektet innreise i USA. Flyet måtte ta med seg kvinnen tilbake.

Big stuff.

Men ifølge Donald Trump selv, fungerte det fint. – Du ser det på flyplassene, du ser det overalt, sa han lørdag.

– Vi kommer til å ha et veldig, veldig strengt forbud, og vi kommer til å ha ekstrem kontroll, noe vi burde hatt i dette landet i mange, mange år.

USA har allerede svært strenge regler for å få opphold.

– Big stuff, sa han da han skrev under papirene.

Null. 

Den konservative tankesmien Cato Institute har sett på samtlige terrorangrep på amerikansk jord fra 1975 til 2015. – Hvor mange amerikanere ble drept av folk fra de syv landene trump har utpekt? Null, skriver Kristoffer Rønneberg i Aftenposten. Derfor er det ikke godt å forstå hvordan denne presidentordren skal styre USAs sikkerhet når det kommer til terrorangrep.

Statsminister Justin Trudeau var som Canadas svar på Marte Svennerud, da han skrev på Twitter: – Til dem som flykter fra forfølgelse, terror og krig: Kanadiere ønsker dere velkommen, uavhengig av hva dere tror på.

Hans kolleger, blant annet i Frankrike, Tyskland, Storbritannia og de nordiske landene er samstemte i sin kritikk.

Det er viktigere enn noen gang å holde fast på kjernen: Mennesker på flukt må hjelpes, ikke stenges ute.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar