Leder

Sammen om nåden

Ordet nåde forteller mer om hva som konstituerer en kirke enn vedtaket om likekjønnet vigsel.

I DAG vedtar Kirkemøtet i Den norske kirke en ny kjønnsnøytral vigselsliturgi, og allerede onsdag er det mulig å ta den i bruk. Liturgien er utviklet primært for å komme likekjønnede som ønsker å gifte seg i kirken i møte. Dette er ikke svært mange, men for dem det gjelder, oppleves vedtaket som svært viktig. Med sin enkelhet, og sitt moderne ekteskapssyn, vil liturgien også kunne bli populær blant andre par som gifter seg.

EN DEL kirkemedlemmer har meldt seg ut av Den norske kirke gjennom årene på grunn av uenigheten om kjønnsnøytral liturgi. En av «utmeldingsbølgene» kom fordi Kirkemøtet i 2014 sa nei til en ny liturgi. Etter at Kirkemøtet gjorde et nytt, positivt vedtak i fjor, har en del meldt seg ut med den motsatte begrunnelsen. Noen av de lavkirkelige organisasjonene har svart på situasjonen ved å opprette egne trossamfunn, og disse fikk omlag 800 nye medlemmer i fjor.

SAMTIDIG MARKERER Den norske kirke at det er 500 år siden reformasjonen startet. Temaet for årets kirkemøte er nåde – et nøkkelord for reformasjonen. Dette ordet forteller mer om hva som konstituerer en kirke enn vedtaket om likekjønnet vigsel. Kirken er forsamlingen av de hellige – dem som har fått sine synder tilgitt gjennom troen på den oppstandne Kristus. Den konstitueres av forkynnelsen av evangeliet gjennom ord og sakramenter, og er ikke et meningsfellesskap.

DERFOR HÅPER vi at flest mulig av Den norske kirkes medlemmer opplever fortsatt å ha rom i kirken. Vi slutter oss også til oppfordringen fra lederen for Mellomkirkelig råd, Kristine Sandmæl, til dem med det tradisjonelle synet: «Ta det rommet som finnes, ikke bruk tiden på å snakke om at det ikke er der.»

KOMPROMISSET SOM vedtas i dag, synes å ha ført til en større forståelse om hva som konstituerer kirken, også hos dem som har vært utålmodige for å få en ny vigselsliturgi. Både kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum og Åpen folkekirkes leder Gard Realf Sandaker-Nilsen har gjentatte ganger understreket at de ønsker å gi sine meningsmotstandere rom.

NOEN HAR understreket at konservative fortsatt får rom i kirken fordi det ble inngått et kompromiss. Etter vår mening er dette feil begrunnelse. De med konservativt ekteskapssyn hører hjemme i kirken av samme grunn som alle andre: På grunn av nåden.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder