Verdidebatt

Helnorsk U-hjelp

I Kenya er et nytt utviklingsprosjekt startet opp av en høyst kompetent nordmann. Prosjektet er basert på Hans Nielsen Hauges ideer som faktisk kan være nettopp det Afrika trenger.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er vanskelig å undervurdere hva Hans Nielsen Hauge har gjort for norsk næringsliv og kristenliv. En av hans ideer var å kombinere de to. En kristen skylder sin Gud å gjøre en god jobb over alt hvor han er. Flid, nøysomhet og ærlighet er kristne dyder, men også en boost for næringslivet, viste det seg. Hvem vil ikke heller handle med en bunn hederlig handelsmann enn en som bare jobber for penger? Hvem vil ikke ansette en snekker som skylder sin Gud å gjøre en så god jobb som det står i hans makt å gjøre, når han bygger taket ditt? Hvem vil ikke kjøpe poteter av en bonde som setter sin salighet på at potetene på bunnen av sekken er like fine som de på toppen?

Det sies at man kan spore Hans Nielsen Hauges reiser i Norge ved å følge sporet av økonomisk framgang. De bygder han reiste utenom gikk det langt dårligere med enn de han var innom.

I Afrika er det jo nettopp denne hederligheten i næringslivet (og politikken for den saks skyld) som ser ut til å være fullstendig fraværende. Samtidig er kristentroen sterk mange steder. De mangler bare Hauges ideer. Øystein Garcia de Presno (han er helnorsk arendalitt) hadde i mange år vært generalsekretær i Strømme-stiftelsen og hadde mange venner i Kenya. Da han gikk av med pensjon for et par år siden startet han prosjektet Noracta på heltid. Dette er basert på nettopp denne ideen: Å bringe Hans Nielsen Hauge til Afrika.

Prosjektet ble rammet av finanskrisen straks det var startet opp, samt en voldsbølge gjennom landet. Men de overlevde og er nå i full vekst med en meget entusiastisk leder. Et vinning team, spør du meg.

PS. De trenger hjelp.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt