Kommentar

Umusikalsk krangel med borgerrettslegende

Donald Trump i krangel med en av USAs mest prominente afro-amerikanske ledere. Det lover ikke godt.

Den kjente borgerrettighetsaktivisten og kongressmannen John ­Lewis (76) sa rett 
før helgen at han ikke anser Donald Trump som en «legitimt valgt president». For første gang på 30 år vil han ikke være til-
stede under presidentinnsettelsen.

Det er ikke spesielt konstruktivt å hevde at Trump ikke er ­legitimt valgt, rett før valgets vinner blir tatt i ed. Men å starte­ en Twitter-tirade mot Lewis, er heller ikke smart. Dette skrev den kommende presidenten, blant annet:

«Kongressmannen John Lewis burde bruke mer tid på å fikse og hjelpe sitt eget distrikt, som er i en begredelig tilstand, og som faller fra hverandre (for ikke å nevne infisert av kriminalitet) i stedet for å klage over valgresultater som ikke stemmer.»

Og så: «All talk, talk talk – no action or results. Sad!»

King-venn. 

Dette er Trump i etter hvert kjent stil. Han slår til høyre og venstre, særlig når han føler seg såret, som ikke skal så mye til. Han er ikke spesielt god på å tåle kritikk, for å si det forsiktig.

Reaksjonene lot ikke vente på seg denne gangen heller, og det er det flere grunner til. John Lewis var en av Martin Luther Kings nære støttespillere, og en av de fremste i den amerikanske borgerrettsbevegelsen. Han var med å arrangere den store borgerrettsmarsjen mot Washington i USA i 1963 – da Martin Luther­ King jr. holdt sin berømte «jeg har en drøm»-tale. John Lewis var en av lederne i marsjen fra Selma­ til Montgomery i Alabama i 1965. Den 7. mars, kalt «Bloody Sunday», ble han skadet da politiet angrep demonstranter på Edmund Petus-broen i Selma.

Stereotypier. 

Kritikerne påpeker det umusikalske i å lange ut mot en så respektert mann, og at han viser en total mangel på kunnskap, og enda verre, ignoranse overfor det afro-amerikanske USA.

For eksempel, i sine twitter­meldinger gikk han ut fra at velgerne til Lewis er fattige, selv om Lewis distrikt i Atlanta, Georgia, er det motsatte.

Dessuten skjedde dette helgen før Martin Luther King Day, som er en nasjonal fridag og feires den tredje mandagen i januar hvert år.

Russerne.

Flere kongressmedlemmer har sagt at de ikke vil være tilstede når Trump innsettes som president på fredag, på grunn av Donald trumps utfall mot Lewis. I intervjuet med TV-kanalenvl.n før helgen, sa John Lewis blant annet:

Dobbelmoral. 

Kommentator Michael Gerson, tidligere taleskriver for George Bush, sier det slik, etter å ha poengtert at det å stille spørsmål ved en valgt presidents legitimitet vil sette en effektiv stopper for samarbeid og høflighet: – Hykleriet er så stort at det er synlig fra månen.

Med det mener han Donald Trumps åpenbare dobbeltmoral når han kritiserer John Lewis, all den tid han selv i langt tid hevdet at Barack Obama er født i Kenya, og dermed var diskvalifisert for presidentembetet.

Slå tilbake.

Men akkurat dette blir et dilemma for demokratene. For hvis de støtter John Lewis sine uttalelser om at Trump er en illegitim president, kan de falle i «birtherism»-fella selv.

Påtroppende visepresident, Mike Pence, sa i 2010 at han var beæret over å få gå ved siden av en mann som John Lewis. John McCain har kalt ham «en av de mest respekterte menneskene i Amerika». Flere, også politiske motstandere, har uttalt støtte til ham, selv om de er uenige i ­utspillet.

KOMMENTAR

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar