Verdidebatt

Svar på RFORMASJONEN I REVERS

HOMOFILT SAMLIV

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Verdidebatt: «Reformasjon i revers.» kommentar.
Takk til Jon Kvalbein for innlegg i «Vårt Land», nå sist 4. jan. 17.
Det er viktig at vi snakker tydelig om disse sakene som kirken er midt oppe i nå. Jeg respekterer dine konklusjoner og de konsekvensene du trekker av dem. Men jeg er svært takknemlig for alle de prestene våre som velger å bli stående i kirken, selv om de ikke vier homofile.
Når dette er sagt, har jeg noen innvendinger mot deler av innholdet i artikkelen. For egen del har jeg ennå ikke hatt bruk for å svare på om det er rett å vie homofile, -siden jeg ikke er prest. Men jeg ivrer for at vi skal gjøre oppriktige forsøk på å forstå hverandre fra begge sider.
For noen få år siden snakket jeg med ei ung kvinne som nokså snart valgte å fortelle meg at hun var lesbisk. Så la hun til at hun var glad for at hun ikke var kristen, «for de tar livet sitt.»
Når mennesker som har en medfødt legning, har oppfattet kirken som et sted de ikke blir akseptert, bør vi være åpne for om vi har forstått Bibelen og Paulus rett. Dette var neppe hans mening. Det skjønner vi på alt det andre han har sagt.
Jeg har vokst opp med Bibelen og Paulus, og ønsker å stå i et forpliktende forhold til Guds Ord så lenge jeg lever.
Men siden Jesus selv gang på gang viser oss at mennesker som trodde de hadde loven på sin side, tok feil, bør vi ikke være for snare til å hevde at de som kommer til andre konklusjoner enn oss, ikke bryr seg om det som står i Bibelen. Eksempler:Slike kvinner skal steines. Det var ikke lov å helbrede på sabbaten.
Derfor leser jeg Rom. 1, 18 – 32 om igjen og undrer meg på hva Paulus snakker om. Her ramser han opp flere former for et utsvevende liv, og innimellom står det også «menn som drev utukt med menn, og de måtte selv ta straffen for sin villfarelse». Straffen for villfarelsen, må vel bety kjønnssykdommer, og da tenker jeg at han snakker om noe helt annet enn et forpliktende parforhold. I samtiden var slikt som han skildrer, satt i system, og det ble sikkert en forbannelse for samfunnet, slik som prostitusjon og trafficking er i dag. 
Det er lite trolig at han snakker om homofile eller lesbiske par. For det ville ikke ha vært mer sannsynlig at to friske homofile som holdt seg til hverandre hele livet, skulle pådra seg kjønnssykdommer, enn at to trofaste heterofile skulle gjøre det.
I Salme 133 står det: «Se, hvor godt og vakkert det er når brødre bor sammen.» Hele salmen fortsetter å lovprise det. Her er det ikke snakk om noe seksuelt forhold, bare rett og slett at det er godt å være sammen. Jesus fulgte opp dette ved å sende disiplene ut to og to. Paulus reiste i lange tider sammen med Barnabas.
De hadde tydeligvis ikke den mistanken i hverdagen som finnes i vårt samfunn: «De er sikkert homofile/lesbiske, siden de bor sammen.»
For sju – åtte år siden var jeg opptatt av hvordan en eritreisk familie, som jeg var litt mor og bestemor for, skulle få en brukbar leilighet når de ikke hadde noe å kjøpe for. Min leieboer og venninne løste floken ved å foreslå at jeg flyttet opp til henne. Da ville vi få hvert vårt soverom, og ellers kunne vi kampere sammen. Slik ble det. Men vi tok en runde i forkant med denne problematikken: «Takler vi det, om noen tror vi er lesbiske?» Det har gått bra, selv om sikkert noen har trodd det.
Paulus var ikke anfektet av slike spørsmål. Det tyder på at det ikke var slik fokusering på eventuelle parforhold, som vi har.
Jeg mener det er godt om vi, når vi er uenige, kan følge Paulus’ råd om ikke å gjøre oss til dommere over hverandres tanker. La oss fortsette debatten med åpne øyne for hva våre standpunkter betyr for dem som har bruk for å få høre til iblant oss.
                                                                                                              Vennlig hilsen Liv Therkelsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt