Audun Hjertager

149

Menneske i fåreklær

Vi er flokkdyr, men er vi dumme som sau, og velger vi ulv i fåreklær som ledere?

Publisert: 3. jan 2017

Dumme hvite

Med kikkert studerte en bekjent en flokk vanlig norsk kvit sau fra motsatt side av en dal da en ungbjørn nærmet seg flokken. Dette var før mobilalderen, og avstanden var så stor at han ble sittende maktesløs å se på. 

Da bjørnen klabbet til en sau, løp de nærmeste sauene noen titalls meter bort og beitet ufortrødent videre inntil bjørnen klabbet til neste. Bjørnen etterlot seg flere kadavre før den ble lei av leken og ruslet bort. 

Norsk kvit er avlet frem for å kunne håndteres lett av mennesket, for å produsere mye kjøtt og hvit ull. Å oppføre seg irrasjonelt i møte med farlig natur, er nok en bivirkning av avl. 

Ingen vet om en sau er klar over at den er en del av en flokk, men vi vet at mennesket ofte ikke er klar over sin egen flokkmentalitet. Det er mye lengre siden mennesket måtte overleve i farlig natur, men vi har neppe blitt like dumme som norsk kvit sau. Kanskje vi likner mer på de gammelnorske?

Klokere gammelnorske

I min gammelnorske spælsaueflokk er alltid en sau på vakt mens de andre spiser. Dersom en sau tydelig viser ved å rømme at en fare truer, rømmer hele flokken sammen med den; fort og langt om nødvendig. Dersom en sau møter en trussel med horn og tramp, stiller de andre seg bak. Jeg tror mennesket er mer som gammelnorsk spælsau.

 

Mennesket samarbeider som sau, i sin mest primitive form gjennom sosialisering. Vi kommuniserer, skaper normer som vi forholder oss til, og fordeler oppgaver. Sosialiseringen får oss til å fungere i samfunnet og hjelper oss å overleve.

 

Farlig flokkmentalitet

Horder meldte seg frivillig til tjeneste for å redde og bygge das Wehrmacht, men jeg nekter å tro at tyskerne var onde. Hitler var Tysklands alfahann, og situasjonen i Tyskland var slik at mange ikke så hvem mannen var. Flere steder hvisket folk at politikere var korupte og jøder var en trussel, så når Hitler klarte å lyve med overbevisning om at fiendeforestillingene av korrupt politikk og jøder var høyst reelle, og han trampet og viste horn, så samlet flokken seg rundt ham og ble stolte og klare til kamp sammen med ham.  

Men vi er mennesker: en klok, global art, og bare en rase. Vi stanger litt av og til, og kriminelle finnes, men vi må ikke bli forledet til å tro at menneskeheten består av flokker basert på nasjonalitet. - Man skal lete etter en nordmann som ikke heller vil ha en nabo fra Sverige eller Somalia, enn en nazist? Mange etniske norske vil heller ha en muslimsk nabo fra Afghanistan som nabo enn en en ivrig Frp'er. Andre føler seg mye merkomfortabel rundt en kristen kapitalister fra Pakistan fremfor en norsk kommunist osv.

Trump har sagt mye rart, fra arrestasjon av Clinton til Kinas klimaløgn, men det var ikke fordi Trump sa så mye klokt at han ble valgt. Man mente Trump viste hva han duger til gjennom sin rikdom og autorutære brøl. Og ikke minst  formidlet han tydelige fiendebilder av korrupt politikk og muslimer, som mange hadde hvisket om. Trump trampet og viste horn, og en stor flokk samlet seg rundt ham. 

 

Trump er en alfa

I ulveflokken braker lederkandidatene, alfaene, sammen, og i USA er kampen over. Jeg håper at den nye alfaen likevel ikke mener at klimaendringene er et Kinesisk påfunn, men frykter når forskere ser ut til å måtte demonstrere for sannhet.  Jeg vil aldri bli medlem i en slik flokk. Clinton ser heldigvis ikke ut til å bli arrestert, og det ser ikke ut til å bli noe av Mexico-muren de første 100 dagene i hvert fall, men man hvet aldri. Det gjenstår å se om USA har fått en ulv i fåreklær som utnytter frykt og skaper terror, eller om det er en ledersau som skaper fred, frihet og samhold, og bare gir blaffen i fakta.

 

Massepsykologi:

http://www.leeds.ac.uk/news/article/397/sheep_in_human_clothing__scientists_reveal_our_flock_mentality

https://snl.no/massesuggesjon

 

Trump:

http://nypost.com/2016/11/22/trump-wont-pursue-charges-against-clinton/

http://www.independent.co.uk/news/people/donald-trump-says-he-believes-there-is-some-connectivity-between-humans-and-climate-change-in-major-a7432671.html

http://edition.cnn.com/2016/11/22/politics/trump-first-100-days-plan/

http://abc7news.com/science/scientists-protest-trumps-over-climate-change-at-sf-conference/1654890/

 

 

Kommentar #51

Tore Olsen

24 innlegg  5415 kommentarer

Hva ser du?

Publisert nesten 5 år siden

Som disse:

http://www.msn.com/nb-no/nyheter/norge/politiadvokat-%E2%80%93-de-har-utenlandsk-bakgrunn-og-ofrene-er-alltid-unge-etnisk-norske-menn/ar-BBs7w6X?ocid=spartandhp

- og disse: 

http://www.msn.com/nb-no/nyheter/verden/kriminelle-krever-sharia-i-danmark-slik-svarer-politiet/ar-BBsVkvF?ocid=spartandhp

- og slik kan jeg fortsette, hvor innvandrere tar med seg en kultur som noen finner passende å erstatte norsk kultur med. Hva er så forferdelig dårlig med norsk kultur at man mener i ramme alvor at den importerte er en forbedring?

Nå er det slik at jeg kjenner den egentlige virkeligheten bak alt sammen, jeg ser hele bildet - men jeg er genuint interessert i hva du ser?

4 liker  
Kommentar #52

Jarl Henning Ulrichsen

4 innlegg  1058 kommentarer

TIL OPPKLARING

Publisert nesten 5 år siden
Audun Hjertager. Gå til den siterte teksten.
Jeg forstår faktisk ærlig talt ikke hva du mener, og håper du (eller andre som forstår) vil prøve å forklare meg det. 

Jeg baserte meg på noen av dine utsagn som jeg delvis gjengir med fet skrift.

#2: "Det et kriminalitet (ukultur) vi må bekjempe, og skremselspropaganda vi bør være på vakt mot."

#5: "Som liberal, kristen realitetsorientert sosialdemokrat, har jeg (av erfaring) like mye, om ikke mer, til felles med innvandrede muslimer med hijab, enn mange konservative kristne."

#11: "Å gå i Hitlers felle igjen, bygge murer og stenge grenser, er å neglisjere vår egen flokk i utlandet, og skape større problemer for oss selv på sikt."

#24: "En mening med innlegget var å bidra til at folk ikke lurer seg selv, og velger høyreekstreme ledere. 'Fiendementaliteten' slike representer skaper splid både i Norge og andre steder."

#28: "Så kan man prøve å finne objektive tegn på om noen grupper kan ha mer rett enn andre, og om noen har større fordommer eller lurer seg selv mer enn andre. Mitt inntrykk er at rasister og konservative kommer generelt dårlig ut."

#31: "Hvis man avdekker politiske retninger som bruker feil kart, så har man avdekket politikk som ikke virker etter hensikten." Jfr. #42.

#34: "Jeg mener tyskerne ble lurt til å tro at de var noe unikt, og at de hadde klart definerte fiender basert på etnisitet."

#38: "Alt det gode med norsk kultur (miljø) må vi forsvare. Samtidig må vi erkjenne at også norsk kultur er dynamisk. Vi må derfor jobbe for å utvikle den til noe bedre og ikke la hatske eller dumsnille ledere styre flokkmentaliteten vår."

#42: "Vi må velge ledere som har beina på bakken og sansene i behold (kan testes mot naturvitenskap), og som hverken er hatske eller dumsnille."

- Hva med å bruke potensielle flokklederes sanseinntrykk av global oppvarming som lakmus for å vurdere om en potensiell leder eller ideologi er mer "sur" enn sann? ;-); Jfr. #31.

Med disse utsagnene i bakhodet skrev jeg i #39: "For øvrig er det underlig at moderator lar en kommentar av typen vi må "ikke la hatske eller dumsnille ledere styre flokkmentaliteten vår" slippe gjennom."

Det er mulig jeg har mistolket deg, men for å være helt sikker vil jeg gjerne be deg svare på følgende:

Har ingen av disse utsagnene noe som helst med dagens norske politikk og norske politikere å gjøre selv om det virker svært naturlig å oppfatte dem slik?

Hvorfor skriver du for øvrig at VI må "ikke la hatske eller dumsnille ledere styre flokkmentaliteten vår" slippe gjennom." Hvem er disse VI. Du mener vel bare DERE. Du har jo allerede i #5 uttalt at du er "liberal, kristen realitetsorientert sosialdemokrat", og de sauene som hører til den flokken er jo etter hva jeg har forstått mye bedre enn andre sauer; jf. #28.

7 liker  
Kommentar #53

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert nesten 5 år siden
Audun Hjertager. Gå til den siterte teksten.
Det er vel riktigere å heller sammenlikne disse to,

Det kan man da godt, IS er også nazister, men hvad skulle det gøre os klogere på.

Jeg peger på at det er det ekspansive, der kendetegner nazisme - ikke at lukke grænser.

Derfor er det globalisterne, der er faldet i 'Hitler-fælden'.

Du synes at mene at bare det handler om at blande etniciteter sammen, så må det være noget godt - siden nu nazismen ville adskille forskellige mennesker.

Jeg peger på at det er en misforståelse, der har blikket stift rettet imod bakspejlet og glemmer af kigge ud af forruden.

Som sagt, var nazismens planer for slaverne og deres lande også at indvandre til dem, men at det skulle ske på slavernes bekostning - sådan som ulandsindvandringen til ilandede i dag sker på ilandsbefolkningernes bekostning - bare nu i langt større målstok end, hvad nazisterne havde stipuleret for slaverne.

6 liker  
Kommentar #54

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert nesten 5 år siden
Audun Hjertager. Gå til den siterte teksten.
Jeg mener tyskerne ble lurt til å tro at de var noe unikt, og at de hadde klart definerte fiender basert på etnisitet. 

Ja, sikkert - på samme måde som afrikanere, arabere osv. i dag mener at være noget unikt og at deres fjender er hvide og at disse hvide endda skylder dem noget for fortidige synder.

F.eks.: Arabere har taget flere europæiske slaver til Barbarstaterne end hvide europæere har bragt til USA.

Alligevel har arabere i Europa fået bildt sig ind at de er ofre for europæere og påtager sig en 'sort' identitet som ofre for os.

Yderligere gælder det at arabere har taget mange gange flere slaver i Afrika end europæere og at europæere ikke har taget arabere som slaver.

Hele 'racisme'-diskursen er altså plumrådden og - racistisk.

Som med eksemplet med arabere, der tror de er, eller spiller rollen som, frigivne slaver, er der én logik på raceområdet og det er at jo lysere hud du har, jo ondere et menneske er du.

Og fakta finder ikke anvendelse i MSM, der selvsagt kender de reelle forhold, men vælger at tampe løs på hvide og ikke andre.

Seneste af utallige eksempler kunne være de fire sorte, der har holdt en hvid fanget og pinte ham og lagt videoer på nettet af det. De fire omtales i MSM bl.a. som 'personer' og myndighederne mener ikke at skrig om at hade hvide har noget med racisme at gøre. De er ikke på europæernes side.

Den hvide race er vor tids jøder, foruden de rigtige jøder, som sædvanligt.

6 liker  
Kommentar #55

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert nesten 5 år siden
Audun Hjertager. Gå til den siterte teksten.
En mening med innlegget var å bidra til at folk ikke lurer seg selv, og velger høyreekstreme ledere. 'Fiendementaliteten' slike representer skaper splid både i Norge og andre steder.

Sådan så Stalin også på det, når han sammenbragte folk, der ikke kunne sammen.

Det var en del af hans del og hersk politik og en del af denne igen var udviklingen af begrebsparret 'racisme'/'antiracisme', som så blev undertrykkelsesmidlet.

Det interessante er at nazismens og kommunismens menneske- og racesyn er negative aftryk af hinanden - fra en vis vinkel modsatte, men med de samme massemyrdende resultater.

Det tyder på at der er noget galt med begge systemer.

Derfor burde man i vor tid tage ligeså meget afstand fra Stalins politik som fra Hitlers - desværre har vore ledere lært en del af begge de to herrer.

Og venstrefløjen er deres rødgardister.

6 liker  
Kommentar #56

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert nesten 5 år siden
Audun Hjertager. Gå til den siterte teksten.
Praktisk talt alle mennesker handler av omsorg til sine nærmeste og egen familie, men man kan ha tilsynelatende motsatt oppfatning om hva dette innebærer.

Ikke religiøst forrykte - kongeeksemplet er Jim Jones og hans Peoples Chuch, hvor man gav sine børn cyanid og derpå sig selv.

Multikulturalister/globalister er nutidige eksempler - er de europæere, arbejder de for at deres børn og/eller børnebørn får hæslige og ikke usandsynligt korte liv.

Undtagelserne bliver de få, der får plads i de øer af vild overflod, der vil komme til at ligge i et uendeligt hav af desperation og fattigdom.

Som jeg sagde tidligere - se til Brasilien...

Multimilliardæren Soros bifalder samme tanker som dig og finansierer store dele af venstrefløjen - der ikke ved at de er nyttige idioter for bankerne.

7 liker  
Kommentar #57

Audun Hjertager

149 innlegg  1187 kommentarer

På seg selv kjenner man andre

Publisert nesten 5 år siden
Jarl Henning Ulrichsen. Gå til den siterte teksten.
Hvorfor skriver du for øvrig at VI må "ikke la hatske eller dumsnille ledere styre flokkmentaliteten vår" slippe gjennom." Hvem er disse VI. Du mener vel bare DERE. Du har jo allerede i #5 uttalt at du er "liberal, kristen realitetsorientert sosialdemokrat", og de sauene som hører til den flokken er jo etter hva jeg har forstått mye bedre enn andre sauer; jf. #28.

Jeg har brukt "menneske" og "vi" om hverandre i denne tråden, så når jeg skriver "VI" så er det åpenbart at jeg mener ALLE mennesker, inklusiv deg. Jeg mener VI bør debattere saklig hvilke kriterier vi bør bruke når vi velger ledere, og mener det er relevant hva psykologien forteller om VÅRE evner.

"På seg selv kjenner man andre" sies det. Det tror jeg på. Hvis man oppfatter egen flokk som VI, i motsetning til DE andre, djevelpakk el.l.,  så er det ikke unaturlig at disse tror at andre tenker på samme måte.  1 liker  
Kommentar #58

Bjørn Erik Fjerdingen

124 innlegg  7334 kommentarer

Publisert nesten 5 år siden
Audun Hjertager. Gå til den siterte teksten.
mener det er relevant hva psykologien forteller om VÅRE evner.

Det blir verre og verre.  Vet du ikke lenger hva du selv mener?  Tåke legging, tilbaketog og spikersuppe.  Alt dette sauses sammen i et virvar - fram og tilbake.

Nå skal psykiatere og psykologer bestemme hvem vi velger til Storting og regjering.  

Demokratiet skal bort til fordel for psykiatere og psykologer.  

Alt du skriver er kun ei eneste røre.  Og du gjør det verre og verre for deg selv.

Hva er et menneske?  Har ikke det noen som helst betydning for deg.  

For et rør.


3 liker  
Kommentar #59

Audun Hjertager

149 innlegg  1187 kommentarer

logikk eller ...

Publisert nesten 5 år siden
Jarl Henning Ulrichsen. Gå til den siterte teksten.
Disse utsagnene motsier hverandre. Det ser du sikkert om du tenker gjennom dem en gang til.

Det er fascinerende hvor stor tiltro folk har til privat logikk, når man vet at alt som skal til for å ta feil, er noen misforståelser eller fordommer  (#57). 

#48 At "vi er i stand til å følge ledere ubevisst", og at vi samtidig "bør velge ledere" (...), er kun en selvmotsigelse hvis man bevisst eller ubevisst går inn for å tolke at "å være i stand til" betyr at vi KUN er i stand til ...  - men det har jeg jo aldri antydet.  Vi er i stand til å følge ledere ubevisst, men vi velger ledere og følger jo ledere bevisst også.

Hvis dine måter å tolke på er det som har vært brukt til tolking av Bibelen, så er det ikke rart at man kommer frem til mange ulike resultater  (og hvem vet hva forfatterne mente å fortelle !?). 

#47 Ang. kunnskap om flokkmentalitet og "testing". Dette er relevant kun for  de som ikke tror at vitenskap handler om "føleri", og som tror at vitenskap kan bekrefte og avkrefte sanseinntrykkene våre. 

Men i tilfelle andre følger debatten: Mennesker som formidler noe annet enn vitenskapelig konsensus formidler feil med overveldende sannsynlighet. Når det kommer til politikk er det derfor overveiende sannsynlig at politikere som f.eks hevder det motsatte av FNs klimapanel, har staket ut helt feil kurs, i det minste på det området. 

Det er fascinerende å oppleve at vitenskap er irrelevant for flere debattanter på denne tråden. Det er også trist, men det er en trøst: Hvis fornektelse, også av fenomenet flokkmentalitet kan knyttes til mine meningsmotstandere - så har "min side" kanskje en fordel.. 

Å diskutere kommentarer som ikke baserer seg på almengyldige, logiske resonnementer blir for min del debatt for eventuelle tilhørere. Jeg tipper de har gått lei. Takk for meg.  

 

Kommentar #60

Jarl Henning Ulrichsen

4 innlegg  1058 kommentarer

Logikk eller ... Sluttkommentar

Publisert nesten 5 år siden

Til #48: Jeg har bare sagt at utsagnene motsier hverandre. Jeg har ikke sagt at de utelukker hverandre. Når du får roet deg ned, ser du sikkert forskjellen.

Jeg forstår at du egentlig ikke ønsker å svare på det som er mitt hovedspørsmål i #52: "Har ingen av disse utsagnene noe som helst med dagens norske politikk og norske politikere å gjøre selv om det virker svært naturlig å oppfatte dem slik?"

Jeg tror alle forstår hvem du har i tankene med din "logikk": Du vil bruke politikeres syn på global oppvarming som en lakmustest; jfr. #42. De som ikke deler det som kalles konsensussyn er også farlige som ledere. De går ifølge #11 i Hitlers felle igjen, bygger murer, stenger grenser og neglisjerer vår egen flokk i utlandet. De som ikke deler ditt syn er ikke stort bedre enn nazistene. I din verden er de ulver i fåreklær. De utsagnene som jeg har samlet i #52 viser til skrekk og advarsel hvordan du ser på dem som er uenige med deg. 

Med din "logikk" rammer du  ikke bare politiske motstandere, men også mange her på Verdidebatt som ønsker å holde grensene stengt for uhemmet innvandring og ikke deler din tro på globalisme. Du rammer i virkeligheten flertallet i det norske folk.

Du takker for deg: Jeg synes ikke du fortjener å slippe så lett ut av debatten. Du har fremsatt altfor mange grunnløse og tøvete påstander som du bør avkreves svar på. Jeg anbefaler derfor følgende: JEG slutter å kommentere, mens DU svarer videre. Da får du mulighet til å male deg enda lengere inn i hjørnet.

3 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere