Verdidebatt

Statens inhumanitet

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvor mye av våre utfordringer  med phsykiske helse er som følge av statens inhumanitet og byråkratenes urimelighet krav til borgerne? Det er nokså utfordrende å bli bøtelagt med kr 25000,- fordi man er noen dager for sen med en søknad til tross for at ingen i den angjeldende statsinnstitusjon ikke hadde begynt saksbehandlingene og det fortsatt var 2-3 uker til man hadde tenkt å begynne. På forslag om man ikke bare kunne tilbakedatere innleveringen var det altså større samvittighetskvaler på en byråkratisk dato enn på det faktum at undertegnede hadde gjort seg mer enn flid for å være tilskuddet berettiget. Et typisk eksempel på humanismen hos stats, fylkes og komualt ansatte. Det er ikke første gangen. Enda verre fremstår situasjonen der statsansatte i politiet/barnevernet avviste å rydde opp i sak med barnemishandling, herværk og mistanke om seksuelt misbruk.  Men da det rykket ut en brannbil fordi det var et branntilløp i en skurtresker var ikke 2 mann i en politibil sene om å rykke ut.

Men foranledningen til dette innlegget er de nye bestemmelsene for innlevering av søknad til avløser og produksjonstilskudd i landbruket.  Dette er for de fleste bønder en nokså viktig del av innteksgrunnlaget. Her har byråkratene utviklet et system med 2 telledatoer for dyr/areal og 2 søknadsfrister. Det er i begge tilfellene 14 dager mellom telledato for dyr/areal og søknadsfrist. Den ene av disse telledatoene er 1/10 med påfølgende søknadsfrist 15/10.  Dette er i og for seg greit. Utfordringen er bare det at dersom man er EN dag for sent ute mister man HELE tilskuddet. HELE tilskuddet. Tidligere ble man straffet med 1000,-/dag. Altså mer enn vanlige småkriminelle.  Nå finner staten ut at straffen for det man er berettiget skal for enkelte være størrelsesorden opp til noen 100.000,-. Omtrent som for omfattende økonomisk underslag.

Det finnes ikke tilgivelse, ingen barmhjertighet, ingen medynk, altså det totale fravær av empati og humanisme.

Det finnes mange grunner til at en slik søknadsdato kan bli overskredet. 15/10 er fortsatt en meget travel periode for bønder som kanskje forsøker å redde det siste som kan reddes i en vanskelig høst. Det kan være sykdom og dødsfall i familien som gjør at ting går i glemmeboken en dag eller fem. Det kan være at man selv er syk eller indisponibel av forskjellige årsaker. Eller ren forglemmelse av rent menneskelige årsaker.

Byråkratene i departementene er uten nåde. Dvs. dette er mennesker i kjøtt og blod uten nåde, uten empati. For byråkratene er mennesker og ikke maskiner. Disse menneskene som har bestemt dette er nettopp mennesker som kunne bestemt noe annet, men de gjør det ikke.  Det er noen som har det moralske ansvaret en slike mangel på grunnleggende humanisme og man spør seg: Er de dumme, maktsyke, mentalt tilbakestående, mistet etiske fotfeste?

Svaret får jeg vel aldri. Mer enn en gang har fått høre fra byråkratene: "Det er du som borger som har ansvaret for at du følger statens lover", når byråkratene ikke vil gi et forpliktende svar.  Det er svaret jeg har fått når jeg har tatt kontakt med de angjeldende lover og regler for å forsikre meg om at jeg har fortolket dem rett. Samtidig forebeholder de seg retten til å dømme, fengsle og bøtelegge etter egen fortolkning.

Så hvis noen lurer på dette med politikerforakt, svart arbeide og forakt for staten kan det hende det har noe med å gjøre seg fortjent til tillit. Når staten gjør seg til borgernes overkontrollør og ikke til deres tjenere er det borgernes plikt å distansere seg fra den, for sin phsykiske helses skyld.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt