Anne Elisabeth Sudmann

10

Nei til Black Friday!

Om jeg hadde fått betalt for antall pling i mobilen i dag for alle Black Friday-tilbud som har ramla inn, hadde jeg kunne finansiert en gallamiddag til fem.

Publisert: 24. nov 2016

Jeg må bare si litt om dette merkelige som siger inn over oss som vasstrukken leire og jeg vet ikke hva det er med oss sidrumpa bondeknøler fra nord, men når vi først finner på å favne et eller annet amerikansk, da gjør vi det med hele vårt hjerte og sjel og med lommeboka. Det er Halloween og nå Black Friday,
Men hvorfor ikke Thanksgiving - eller høsttakkefesten, som den heter på norsk?

Trolig tjener man ikke mange nok penger på den. Kalkun er tross alt billig kjøtt og familieverdier gratis.


Om jeg hadde fått betalt for antall pling i mobilen i dag for alle Black Friday-tilbud som har ramla inn, hadde jeg kunne finansiert en gallamiddag til fem. Minst! Og om vi legger på all reklame i radioen i tillegg, ja da snakker vi kronasje!

Det kan da ikke være en sjel som handler i dag?

For i morra er dagen!

 


Jeg vet ikke hva det er med oss sidrumpa bondeknøler fra nord, men når vi først finner på å favne et eller annet amerikansk, da gjør vi det med hele vårt hjerte og sjel og med lommeboka. Det er Halloween og nå Black Friday,

Men hvorfor ikke Thanksgiving - eller høsttakkefesten, som den heter på norsk?

 


Trolig tjener man ikke mange nok penger på den. Kalkun er tross alt billig kjøtt og familieverdier gratis.

 


Mitt forslag er at vi gjør om Black Friday til White Friday og lager det til en hvit dag, slik man har hvite perioder som innebærer avholdenhet.

Erru blitt helt gæern, tenker du kanskje. Men her og nå mens jeg skriver, ramler sms nr 548 inn med Black Friday-reklame inn på mobilen og jeg er enda mer sikker i min sak.

 


Ja til Blåmandag der man heller selger det man har for mye av og får rydda i overfloden. Det innebærer og gjenbruk og gjenbruk liker vi.

Ja til verdier som ikke koster penger, som turer sammen til Ekebergåsen med kaffe på termos eller et slag Uno mens latteren runger i veggene.

 


Så mens halve Norge hutrer i kø klokka sju fredag morgen for å skaffe de billigste tingene vi ikke trenger, nyter jeg kaffen min i fred og ro i kjøkkenvarmen og tenker gjennomføre en kjøpefri dag.

 


Kanskje du blir med meg på det?

Flere tanker og meninger finner du på www.annesudmann.blogspot.no

Takk for at du leste!

 

5 liker  
Kommentar #1

Gunnar Søyland

18 innlegg  2558 kommentarer

BLACK FRIDAY - BLAKKEFREDAG

Publisert nesten 5 år siden

Black Friday er en årlig handledag som finner sted dagen etter Thanksgiving i USA.

Her i Norge legges det opp til startskuddet på "Shop till you drop" , en kjøpefest som varer til folk er helt blakke...

3 liker  
Kommentar #2

Nils-Petter Enstad

123 innlegg  206 kommentarer

Tragisk

Publisert nesten 5 år siden

Hovedoppslaget i nyhetssendingen fra mitt lokale NRK-distrikt i morges var det kaoset som hadde oppstått da Sørlandssenteret åpnet dørene i morges. Folk hadde overnattet foran senteret, og det oppsto tumulter med sniking i køen og knuffing i minuttene før dørene åpnet. Daglig leder for Sørlandssenteret syntes tydeligvis dette var morsomt, og bare med den mest ekstreme velvilje kunne man ane et snev av selvinnsikt hos ham: Neste år måtte de få "bedre rutiner".
Hele Black Friday-konseptet er en tragisk greie som får fram det aller verste i folk. At handelsstanden verken kan eller vil se noe betenkelig i dette, forteller alt man behøver å vite om de etiske refleksene i denne bransjen,

4 liker  
Kommentar #3

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert nesten 5 år siden

Si hva dere vil om black-friday, men folket vil ha det. Det var mengder av handlevillige ute i byen i dag. 

Riv dere i håret, sprell på gulvet, bank med bare never.... men slaget er tapt. Dagen er kommet for å bli. Det gikk raskere enn å innføre halloween til og med. Halloween slet noen år før det ble allemannseie, men black-friday satt som spyttet på i løpet av 2-3 år. Velg deres kamper med omhu. Denne er over. 

3 liker  
Kommentar #4

Heidi Terese Vangen

66 innlegg  1462 kommentarer

Publisert nesten 5 år siden

Jeg har ikke egentlig så stor tro på kampanjer og motaksjoner, slikt som kjøpefri dag. Det viktige er heller å formidle verdien av fornuftig og nøysomt forbruk gjennom hele året. Det er for eksempel undersøkelser som viser at nordmenn, når de gjør små miljøtiltak i hverdagen, får det så godt med seg selv at de unner seg noe ekstra siden de har vært så flinke. For eksempel unner de seg en ferietur som jo har lagt større negative konsekvenser enn den positive gevinsten av flittig kildesortering eller hva det måtte være. Jeg er litt urolig for at kjøpefrie dager kan ha den samme effekten. 

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere