Øyvind Holmstad

191

Bli med i et PR - framstøt for steinalder-demokratiet!

Hjelp oss å promotere steinalderdemokratiet til humanøkologen Terje Bongard, vår fremste menneskekjenner, for tida stuet vekk i insektkjelleren hos NINA.

Publisert: 17. nov 2016

Les hos PermaLiv.

Noe gikk forferdelig galt på vegen

Achsel Ford lanserer ny blogg og den har blitt super: https://afordweb.wordpress.com/

AF er en stor fan av Bongard, og vi har blitt enige om å benytte hans nye blogg til et krafttak for steinalderdemokratiet til Bongard. I første omgang vil vi forsøke å republisere mest mulig stoff av og om Bongard, for så å spre dette så godt vi kan gjennom sosiale media, republiseringer etc. Selvsagt er det også fint med nytt stoff, så ønsker noen å delta i dette markedsføringsframstøtet, send ditt bidrag på epost:

permaliv@yahoo.com

For første framstøt valgte AF å gå helt tilbake til starten av Bongards engasjement under studietiden, hvor han relanserte denne fremragende innføringen i humanetologien:

- Det menneskelige grunnfjell: Følelser som tilpasninger til et førhistorisk liv

AF om Bongards geni:

Jeg synes også vi skal lese og oppfriske oss litt på hva andre enn Bongard har sagt om slike enkle, men tross alt ofte mer rettferdige, og for folk flest forståelige, styrings- og eierskapsmodeller som et inngruppedemokrati. Alt dette er det skrevet mye om i hundre år før Bongard, og etter min oppfatning er det ikke her hans geni ligger, det ligger i det evolusjonsfaglige - og i en enorm formidlingsevne når han får lov å agere på en scene/ foran et kamera/ en mikrofon med all sin sjarm og kunnskap.

Har også lagt ut litt info om krafttaket på min blogg her: http://permaliv.blogspot.no/…/krafttak-for-steinalder-demok…

Men det er bloggen til Achsel Ford som gjelder nå, da denne har tilstrekkelig profesjonalitet til å bli tatt på alvor.

Så brett opp ermene, send deres bidrag til Achsel, og send gjerne med en takk for at han har laget slik en fin blogg og stilt den til disposisjon for slikt et nobelt oppdrag!

1 liker  
Kommentar #1

Sindre Rudshaug

27 innlegg  1213 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Hva er definisjonen deres på altruisme sett i lys av sitatet fra linken:

https://afordweb.wordpress.com/2016/11/13/det-menneskelige-grunnfjell-folelser-som-tilpasninger-til-et-forhistorisk-liv/

"Men, hvordan forklare altruisme mellom tilfeldige individer? Stikkordet er resiprositet, eller gjengjeldelse. Etter at Axelrod publiserte sin spillteori har det eksplodert med eksperimenter som underbygger hans hypotese (Axelrod 1984). Vinnerstrategien i spillet som fikk navnet “tit for tat” er meget enkel: Den får flest barnebarn som starter med en altruistisk handling, for deretter å gjengjelde likt med likt. Godt naboskap er basert på en slik tankegang: De naboene som låner bort og er rause, får også låne tilbake, og motsatt. Det gamle ordtaket om at “det kjæm ittno’ i ei attknept hand” er illustrerende. Det banebrytende med denne teorien er at den viser at det lønner seg å begynne med å være altruist. Bare i de tilfellene hvor handlingen ikke gjengjeldes vil det lønne seg, i betydningen gi flest avkom, å være egoist. Mennesket har en velutviklet, selektert evne til å vurdere resiprok atferd og vite hvem som bør og ikke bør få gjengjeldelse. Dette er basert på å kjenne igjen ansikter. En som er avslørt som svindler blir husket mye bedre enn andre. Mennesker kan ha et kjennskapsforhold til ca. 200 personer. Ut over dette kommer storbyproblemene inn: Ansvarsfraskrivelse, likegyldighet, ikke bry seg med andre, skepsis til fremmede osv. En utfordring for verdikommisjonen…"

-------------------

Mitt begrep for å beskrive dette over er å hjelpe og forvente/håpe på gjengjeld eller simpelthen oppleve gleden ved å gi.

Jeg definerer altruisme fullstendig annerledes: Altruisme er å gi uten å motta noe som helst positivt, ikke engang glede over handlingen.

Hvis altruisme = hjelpe og tjene på det, så bør vi rasjonelt sett kalle det egoisme, som er menneskets mest naturlige og etiske tenkemåte.

1 liker  
Kommentar #2

Øyvind Holmstad

191 innlegg  696 kommentarer

"Steinalderdeomkrati" er kun mitt begrep

Publisert over 4 år siden

Her er jeg nødt til å legge til at "steinalder-demokratiet" er mitt eget begrep, og ikke et begrep Bongard og Ford stiller seg bak. Før jeg lanserte begrepet burde jeg ha diskutert det med dem. Dette beklager jeg på det sterkeste!

Vil også presisere at Fords blogg er helt og fullt hans eget prosjekt, og at han kun publiserer innlegg han finner glede i personlig.

Kommentar #3

Sindre Rudshaug

27 innlegg  1213 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Ok, Holmstad, men spørsmålet mitt står fortsatt ubesvart. Hvis du stiller deg bak dette, hvordan forstår du deres definisjon av altruisme eller hva er din egen? Altruisme er et av fundamentene for demokrati, ideen om at noen trenger hjelp, noen hjelper og så skal alle tvinges til å hjelpe. Et av fundamentene i demokratiet er således sluttet fra er til bør(les:skal!). Definisjonen av altruisme er viktig. Kan man tjene på altruisme på noen som helst måte, er altruisme å hjelpe kjemisk blottet for gevinst eller er det ok å tjene på det. Hvis det er ok å tjene på det, så snakker vi om kapitalisme, der man bytter noe mot noe annet. Jeg er jo kapitalist og har ingen problemer med å hjelpe/bytte, men bare fascister kan finne på å tvinge meg til å "hjelpe" og noe fair bytte kan det aldri bli med tvang. SÅ: Hvordan definerer du altruisme? Fascister liker å skjule handlinger inne i begreper. Alle elementer av tvang skal pakkes inn i noe hyggelig, man liker ikke å snakke om virkeligheten. Tviler på at Bongard skiller seg særlig fra dette. Grunnleggende finnes det bare frivillighet og tvang. Jeg finner lite frivillighet hos Bongard, han er bare en ny variant av fascisme(det du kaller demokrati).

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere