Verdidebatt

Snakk med barna om Donald Trump

Vi må snakke med barna om valget på Donald Trump som USAs 45. president. Egentlig passer det å reflektere nå, når vi alle har fått noen dager til å tenke seg om det rystende faktum.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bakgrunnen for det behovet for å kommunisere med barna, er to-delt, og det sier seg selv: Donald Trump har, fra han meldte seg på til primærvalgene og gjennom hele valgkampen, sagt utrolig dumme og til tider helt forferdelige ting. I de tusen hjem har forskrekkede foreldre brukt ord som dum, forferdelig og sterkere ord om ham, over lang tid. Og det har antagelig ikke vært særlig sensur for barna på dette; hverken ved middagsbordet eller foran TV.

(Ikke les videre «for å sluke, men se hva du kan bruke» fritt etter Henrik Ibsen).

Barna vet nå at USAs neste president er dum og forferdelig, og dessuten er det slik at de fleste barn, i alle fall fram mot 10-årsalderen, tror at foreldre som blir høyrøstet forskrekket OGSÅ ER REDDE. Noen foreldre kan endog ha sagt at de blir redde hvis han blir president. Kanskje ikke så veldig høyt, fordi de trodde det egentlig ikke. Nå er det et faktum, og vi får rapporter om at barn fra 7 års alder og oppover snakker om den tredje verdenskrig rundt hjørnet. Hva de nå enn måtte forstå med det. I alle fall blir deres angst-senter tidvis koblet inn.

Jeg har selvsagt merket meg presseoppslag både fra Danmark og Sverige om at «tredje verdenskrig» der rapporteres som barnetema nr. 1 etter valget på Donald Trump som USAs kommende president. Dessuten treffer alle små barn, i alle fall de fra 6 år og oppover, større barn som gjerne føler seg enda større dersom de kan fortelle de små noe forferdelig og samtidig se frykt i deres øyne.

Hva skal vi si, og hvordan? For barna under 10 år og nedover, hvor langt ned vi skal gå, må vi faktisk føle oss fram til. Og nå skriver jeg til foreldre og besteforeldre som treffer barna jevnlig, det vil si at de har mulighet til avlese reaksjoner og følge opp med utvidet trøst.

I starten av en samtale, kan det være en støtte å ha bilde av Hillary Clinton og Donald Trump foran seg på bordet, eller på skjermen. Det signaliserer også at vi har tid for planlagt samtale. Deretter sier vi at begge ville bli USAs nye president fordi de var valgt av hvert sitt parti for å kjempe om det. De var i kamp for «lagene» sine, og den het valgkamp. Trumps lag het Republikanerne og Clintons lag het Demokratene. Kampen for å bli valgt. Da må de fortelle folk som skal stemme at mitt parti er det beste og har de beste forslagene for at folk i USA skal få det bedre. Stem på oss! En del av valgkampen er også å si at den andre, det andre partiet, er dårligere, har dumme forslag, og mye kan bli verre hvis de vinner og får presidenten som har mye makt.

I mange valgkamper blir det en konkurranse om å love at bra ting for folk skal bli gjort. Det heter valgløfter. Og det kan folk skrive ned og se om det blir sant. Hvis noen sier feil og lover noe de ikke kan holde, er det lov å si at de lyver. Men det er sjelden at noen bruker ord som løgn og lyve mot den andre. I alle fall i valg i Norge, fordi vi vil at de skal snakke ordentlig og skikkelig, også i en valgkamp. For egentlig snakker de til oss som skal velge dem.

Det Donald Trump har gjort, er at han har snakket stygt, veldig stygt, til Hillary Clinton, han har for eksempel sagt til henne når de diskuterte på TV at hun var et ekkelt kvinnfolk. Sånt har vi aldri hørt i valgkamp før. Og så har han snakket stygt og fiendtlig om muslimer og flyktninger, og hele tiden sagt stygge ting som en ikke sier i valgkamper, særlig om Hillary Clinton og kvinner. Hillary Clinton har sagt at han er dum og andre ting til ham, men ikke på samme forferdelige måte. Hun har snakket mye mer om politikk, som handler om hvordan folk som bor i Amerika skal få et bedre liv.

Jeg vil si til barn at de kan tenke om en valgkamp som har vært så voldsom som denne, at den ligner litt på en boksekamp. Ofte sier de som skal slåss dårlige ting om hverandre på forhånd, og så begynner kampen og de slår løs på hverandre. Og så vinner den ene, og den andre som tapte, gratulerer med seieren, og så snakker de vanlig til hverandre, og ingen begynner å slåss igjen når kampen er over. Da Donald Trump hadde vunnet valgkampen, ringte Hillary Clinton og gratulerte ham, og han sa på Tv at hun hadde levert en god og hard kamp. Og de sluttet å slå etter hverandre. Alt dette betyr ikke at alt er bra. Og det er mange blant oss, jeg også, som synes det er skrekkelig det vi opplevde. Jeg vil si til mine barnebarn, at jeg aldri kommer til å glemme, og aldri til å akseptere, hvor forferdelig og stygg Trump var i valgkampen. Det er mange i USA som gråter av skam nå, men de og jeg håper at politikken vil styre ham slik at han ikke blir en ulykke for sitt land.

Etter alle valgt er voksne spente på hvordan det kommer til å gå, og mange er ekstra spente på Donald Trump fordi han har oppført seg så dårlig og sagt forferdelige ting. Hvordan blir det når han skal lede et land med 49 stater og 320 millioner innbyggere, et land som er det mektigste i verden. Et land som har lovet å forsvare oss, som skal stå sammen med Europa, som har noen problemer med mektige land som Kina og Japan, og ikke minst Putin i Russland.

Alt dette snakker voksne om, og kommer til å snakke om. Da kan vi si til våre barn at vi så å si i alle år har vært opptatt av og bekymret for problemer med krig og konflikt ute i verden. Det har gått dårlig i mange land med kriger og flukt, særlig fattige land. Men Europa, USA, Japan, Kina og Russland har holdt fred siden den andre verdenskrig sluttet for over 70 år siden. Og vi som lever i et lite land må snakke mye om og være opptatt av hva som skjer med de store, og mellom de store, om de blir bedre venner eller de begynner å krangle om ting. Derfor snakker vi mye om Trump og Putin, for akkurat Putin har vi være noe engstelig for fordi han ikke er demokratisk-

Da kan det være viktig for større barn å få noen impulser fra vår demokratiske styreform og maktfordelingsprinsippet. Det vil i korthet si at USA har et av verdens beste systemer, i alle fall mener mange eksperter det, for å styre en dårlig president, slik at han ikke får makt til å gjøre helt gale ting. Det er lover og styrer i hver stat, det er lover i landet som gjelder alle, også presidentene. Det skal skje avstemninger om alle viktige saker. Og de som stemmer er både  Clintons, og inntil nå Obamas, tilhengere og Donald Trumps tilhengere. Og når Trump nå har vunnet valget, er det fordi mange misfornøyde amerikanere tror at han blir bedre enn Obama til å skape et godt liv for dem, bedre enn Hillary Clinton var blitt fordi de trodde hun ville fortsette poltikken som nå. Og egentlig er det veldig rart at hun ikke fikk støtte for det, for når går alt så meget bedre i USA de siste årene. Flere får jobber, og flere får bedre betalt, og det er jo alle foreldre opptatt av.

Når ekspertene skal forklare at så mange stemte på Trump, som av og til virket ganske gal, var det fordi de trodde at han som forretningsmann og milliardær også skulle drive «butikken Amerika» mye bedre så mange flere fikk jobb og mange flere fikk bedre lønn.

En liten huskelapp tilslutt:

1)    Husk at barn snakker med andre barn, vi barnepsykologer kaller det «barnesystemet». Sjekk hva som foregår der, og ikke minst hva de på egenhånd får med seg fra nettet.

2)    Husk at barna trenger din veiledning, slik som vi må høre på ekspertene, så får vi også bedre idéer til hva vi skal forklare barna.

3)    Det gjelder å lytte så barn snakker, det gjelder å snakke så barn lytter.

4)    Medias ansvar i en valgkamp som denne, er et viktig tema for dagens oppegående og media-våkne barn og unge.

5)    Tenk på at du skal oppdatere barna framover, og at det er viktig det du gjør, egentlig er det å forhåndslagre demokratiet i den kommende generasjon!

GOD SØNDAG

(FØRST PUBLISERT PÅ MAGNE RAUNDALENS FACEBOOK-SIDE «MAGNE PÅ EN SØNDAG»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt