Roald Øye

Pensjonist
410

Checkmating Obama!

"Column One: Checkmating Obama", av Caroline Glick, redaktør i  Jerusalem Post, skrev 11. oktober 2016" denne kommentaren til det senarium som hun ser kan komme i Obamas siste dager som president.

Publisert: 9. nov 2016

Hun har tidligere vært statsminister Netanyahus  politiske rådgiver i utenrikspolitiske  spørsmål, og vet hva hun uttaler seg om.

Etter Donald Trumps overraskende seier i presidentvalget 8. november 2016 har hennes forutsigelser om det som er et sansynlig senarium i konflikten mellom palestinere  og Israel, rykket nærmere.

Statsminister Netanyahus og hans regjerings frykt for en amerikansk intervensjon i denne konflikten, har ført til at kontoret hans har sendt et brev til amerikanske myndigheter der de advarer dem mot å foreta et slikt initiativ i de siste dager av Obamas regjeringstid.

Caroline  Glick har i sin kommentar anbefalt Netanyahu å foreta noen politiske "sjakktrekk" som kan "sjakkmatte" den langt ifra handlingslammede  presidenten. Fire personer er involvert i dette spillet, Obama, Trump, Netanyahu og Putin ".  Noen  av dem kan være fristet til å ta "en søt hevn", overfor sine politiske motspillere,  -   og si takk for sist, skriver Caroline Glick. 

Det spillet må Israel utnytte til sin fordel -  når konflikten etter all sannsynlighet kommer opp i FNs  Sikkerhetsråd, skriver hun. Gå inn på Google og les hennes tankevekkende kommentar om "the lame duck"!   Nye allianser mellom partene i Midtøsten-konflikten er et nytt senarium som verden kan komme til å måtte forholde seg til.

 

 

3 liker  
Kommentar #1

Knut Rasmussen

78 innlegg  1382 kommentarer

Hva finner Obama på?

Publisert nesten 5 år siden

Sveriges anerkjennelse av Palestina som selvstendig stat kan ha fått snøballen til å rulle. Tirsdag vedtok Frankrikes nasjonalforsamling en uformell anerkjennelse.

 

Bill Clinton benådet endel tvilsomme personer på slutten.

Men hva vil Obama finne på?

Det kan være noe i konflikten mellom Israel og palistinerne.

Ensidig godkjenne Palistina som stat?

 

 

3 liker  
Kommentar #2

Kjell G. Kristensen

149 innlegg  13843 kommentarer

Lite å finne på nå

Publisert nesten 5 år siden
Knut Rasmussen. Gå til den siterte teksten.

Men hva vil Obama finne på?

Det kan være noe i konflikten mellom Israel og palistinerne.

Ensidig godkjenne Palistina som stat?

Jeg har profeteier som sier at der vil bli en stat i staten, kanskje fengslet Vestbredden - kanskje frelseren sitter innesperret nå?

Jeg var fremmed, og dere tok ikke imot meg; jeg var naken, og dere kledde meg ikke; jeg var syk og i fengsel, og dere så ikke til meg.’

Da skal de svare: ‘Herre, når så vi deg sulten eller tørst eller fremmed eller naken eller syk eller i fengsel uten å komme deg til hjelp?’

1 liker  
Kommentar #3

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

Et politisk sjakkspill

Publisert nesten 5 år siden


Carolne Glick foreslår for Netanyahu å avslutte det politiske «sjakkspillet» med følgende geniale trekk: «Hvis Putin støtter en balansert resolution (i Sikkerhetsrådet), vil Obama bli stilt sjakk matt. Hans plan om å ta hevn over Israel (og Netanyahu) for ikke å ha fulgt ham blindt over den strategiske bakkekanten, vil bli forpurret. Da vil Israel ha overlevd hans presidenttid.

Ikke noe av dette vil bli lett, og suksess er ikke garantert. Sjansene for å mislykkes er større enn å lykkes. Vår diplomatiske svakhet er en møllesten rundt vår hals. Men som UNESCO-resolusjonen (om Tempelhøyden) viste, så er det ikke lenger kostnadsfritt å angripe Israel. We are not powerless in the grip of circumstances. We have cards to play».
Og nå er tiden inne til å bruke dem for alt de er verdt, skriver hun avslutningsvis. vwww.CarolineGlick.com

 

 

Kommentar #4

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

President Obamas siste trekk?

Publisert nesten 5 år siden

Tidligere president George W. Bush, senior, sin rådgiver, Tevi Troy, uttalte til «Jewish Insider», 9. november 2016: «Jeg er ikke for en politisk praksis der avgående presidenter blir pådrivere for nye agendaer etter at en president- elect er valgt. Når det er sagt, ville det ikke overraske meg om president Obama på veg ut av Det hvite hus, tar steg for å binde hendene på sin etterfølger, president- elekt, Donald Trump, og forsøker å sette Israel i en vanskelig situasjon vis-a-vis De forente nasjoner. Jeg håper han motstår fristelsen.»

I et intervju med The Algemeiner noen dager før presidentvalget uttalte visepresident i the Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, Malcolm Hoenlein, om mulighetene for at president Obama i sine siste dager ved roret, ville foreta et fremstøt i den fastlåste israelsk-palestinske fredsprosessen. Han sa: «There has been a lot of speculation, but no decision [has been made by the administration].- - - The president acknowledged to me a year ago that there wouldn’t be enough time for a Palestinian state during his term, but he wanted to create the ‘predicates,’ and I think that could still be on his agenda».
Nå er det ikke my tid igjen for «predicates», og opsjonene er ikke mange. Å la være å bruke vetoretten i Sikkerhetsrådet mot et forslag om opprettelse av en palestinsk stat, er en opsjon for president Obama. Eller å gi sin støtte til et forslag om fordømmelse av «Israels ulovlige okkupasjon» av Vestbredden». Konsekvensene av å gi sin tilslutning til begge forslagene kan bli dramatiske for Israel. Derfor arbeides det intenst med diplomatiske mottrekk på israelsk side for å unngå denne diplomatiske katastrofen.

President-elect Donald Trump kan først intervenere til fordel for Israel etter 20. januar 2017, og det har han lovet å gjøre. Men mye skade for Israel og Netanyahus regjering kan Obama da ha forårsaket i sin lame duck-periode.

1 liker  
Kommentar #5

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

Desember-overraskelser

Publisert nesten 5 år siden


I USA går det rykter om at president Obama har planlagt «a December surprise”mot Israel i lame duck – perioden, som vi nå er inne i frem til 20. j anuar 2017. Kritiske røster sier at overraskelsen kommer til å ende like miserabelt som «the December surprise» i 1988:
I ukene mellom tidligere president Ronald Reagans avgang og president elect George H.W. Bush sin innsettelse i januar det året, utløste president Reagan noe som fikk tragiske følger i årene som fulgte. USA anerkjente i desember 1988 «the Palestine Liberation Organization» (PLO) og gikk offentlig ut med en gledelig opplysning om at formannen i PLO, Yasser Arafa, ærlig og oppriktig hadde akseptert Israel og lovet å avstå fra all terrorisme i fremtiden!
Israels ambasadør og tidligere «minister for congressional affairs at Israel’s embassy» i Washington fra 1989 til 1992, Yoram Ettinger, har sagt noe om de bakenforliggende årsakene til denne tragiske anerkjennelsen: «The State Department decided in advance that Israel was the bad guy and that the Palestinians wanted peace, so the US refused to accept the reality that Arafat was still sponsoring the intifada and other terrorism.” I den følgende tid frem til mai 1990 ble bevisene på Arafats fortsatte involvering i terrorisme så overveldende at president Bush hadde intet annet valg enn å avslutte USA's kontakt med PLO. Norske politikere som deltok i Oslo-prosessen lot seg i 1993 og 1995 så sørgelig bedra av den samme Arafat. Det gjorde resten av verden også etter at Arafat fikk Nobels fredspris i 1996.
Etter Donald Trumps seier i presidentvalget 8. november uttalte Yoram Ettinger seg på nytt om desember-overraskelser i amerikansk historie: Historien kommer til å gjenta seg hvis president Obama på nytt drar opp et trumfkort, «some kind of December surprise». Å legge press på Israel og å etterkomme krav fra terrorister, resulterer aldri i fred. Han sa: «That policy backfires every time, and it will backfire on Obama, too.»
Israelske og jødiske organisasjoner er derfor er forenet i sin motstand mot det ryktene forteller om president Obamas «september-overraskelse», som kan komme til å koste Israel dyrt ved at det styrker kampanjen for opprettelse av en palestinsk stat, som vil være en ulykke for Israel.
Israel er jødenes hjem, slik San-Remo-vedtaket i 1922 slo fast, og som også er navnet på et av koalisjonspartiene i Knesset, «Habayit Hayehudi». Det ser ut til å få stor oppslutning i det kommende nasjonale valget i Israel i 2017. Dette året har USA en president ved roret som kan komme til å flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem, jødenes udelte hovedstad. Det ville være på høy tid, og da bør Norge følge etter. Det kan gi Oslo-navnet en bedre klang i Israel.

 

1 liker  
Kommentar #6

Knut Rasmussen

78 innlegg  1382 kommentarer

Obama satt sjakk matt.

Publisert over 4 år siden

Egypt ba om å få utsatt en avstemning i FNs sikkerhetsråd over en resolusjon mot israelske bosettinger etter at Donald Trump tok kontakt med landets president.

Trump er handlingens mann. Han satte FN og Obama check mate (sjakk matt) med en telefonsamtale.

Kommentar #7

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Min trådstarter  i dag "Religiøs og sekulær sionisme er ikke det samme" kunne ha fungert som en kommentar på denne tråden. Mine bange anelser om president Obama i hans "lame duck"- periode  har ennå ikke slått til., men mye kan ennå skje før 19.januar.

Kommentar #8

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

Obamas søte hevn?

Publisert over 4 år siden

David Horovitz, grunnlegger av, og redaktør for «The Times of Israel»,  spør i en op-ed: «Vi lpresident Obama virkelig tillate at en tekst blir vedtatt i FNs Sikkerhetsråd, som er blitt ført i pennen av palestinere (PLO) som forsøker å få verdenssamfunnet (FN) til å ta kvelertak på og presse den jødiske staten opp i et hjørne? 

Etter 8 år med misbrukte anledninger til å få gjennomslag for en balansert løsning på bosettingsspørsmålet på «Vestbredden», vil Obamas administrasjon nå forlate scenen med en nedrig handling som styrker Israels unyanserte kritikere, setter en strek over sin egen mangeårige strategi når det gjelder FNs rolle i den israelsk-palestinske konflikten, og forsøker å redusere det politiske handlingsrommet til den nye presidenten, som skal ta over om knapt en måned. Det ser i skrivende stund, 23. desember 2016, ut til at han vil tillate at teksten blir vedtatt», skriver David Horovitz  

Det gjenstår å se om  Barack Obama , som har vært den eneste USA-president de siste 50 år som har blokkert alle anti-israelske  resolusjoner i Sikkerhetsrådet, også vil bli presidenten som velger å omdefinere sitt forhold til Israel ved, i løpet av de siste dager ved makten, i «lame-duck-perioden», å  avstå fra å bruke USAs vetorett mot en svært  unyanserte resolusjon i den  israelsk-palestinske konflikten. 

 Hvem som får det siste og avgjørende ord i den personlige konflikten mellom ham og Netanyahu er umulig å spå.  Hva den historiske dom blir over Obamas politiske kuvending, avhenger av iakttakerens politiske og religiøse ståsted, men  hevnen hans over Netanyahu kan  bli søt.  

Kommentar #9

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert over 4 år siden

..og da vedtok sikkerhetsrådet resolusjon som krevde full stans av israelske bosettinger på okkupert område. USA valgte å ikke nedlegge veto. Svært viktig seier for det palestinske folk selv om seieren kan vise seg å være mer av symbolsk art enn å ha reell betydning. Denne resolusjonen kan ikke Trump omgjøre. Spørsmålet er hva verdenssamfunnet kan gjøre for å sikre at resolusjonen blir fulgt opp og gjennomført?

1 liker  
Kommentar #10

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert over 4 år siden

Resolusjonens fulle tekst kan leses her. Denne er bindende for Israel som medlem av FN:  

http://www.timesofisrael.com/full-text-of-unsc-resolution-approved-dec-23-demanding-israel-stop-all-settlement-activity/

Kommentar #11

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

Et historisk vedtak i SC

Publisert over 4 år siden

 Men dette er bare begynnelsen på nedtellingen.  Jeg gleder meg til å lese både   Benjamin Netanyahus og Naftali Bennetts respons. Alan M. Dershowitz  vet som rettslærd hva han  her uttaler seg om i et internasjonalt stridsspørsmål.


One would  think that Obama would have learned from his past mistakes in the mid-East. He has alienated the Saudis, the Egyptians, the Jordanians, the Emirates and other allies by his actions and inactions with regard to Iran, Syria, Egypt and Iraq. Everything he has touched has turned to sand.

Now, in his waning days, he wants to make trouble for his successor. He should be stopped in the name of peace, democracy and basic decency.

But it now appears that Obama will not be stopped. Four temporary Security Council members have decided to push the resolution to a vote now. It is difficult to believe that they would have done so without the implicit support of the United States. Stay tuned.

Follow Alan M. Dershowitz 
1 liker  
Kommentar #12

Hermod Herstad

0 innlegg  7381 kommentarer

Publisert over 4 år siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Alan M. Dershowitz  vet som rettslærd hva han  her uttaler seg om i et internasjonalt stridsspørsmål.

Dershowitz er rettslærd nok til å skjønne hva dette dreier seg om juridisk. Ikke mye mer han kan bidra med nå som rettslærd, kun som politisk aktivist.

Kommentar #13

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

Spenningen er nesten utløst, og respons foreligger.

Publisert over 4 år siden

Palestinernes pyrrhosseier i FNs Sikkerhetsråd  23. desember2016.

President Barack Hussein Obama valgte å omgjøre sitt forhold til Israel ved å avstå fra å nedlegge veto mot et forslag i Sikkerhetsrådet 23. desember 2016.  Forslaget  vil redusere FNs rolle som fredsskaper i den israelsk-palestinske konflikten fordi det oppmuntrer Israels fiender til å innta en  mer uforsonlig holdning enn noensinne, som kanskje også var presidentens hensikt. Fredsprisvinneren fremstod dermed tydeligere enn noen gang tidligere under sitt arabiske navn, Hussein Obama.     

USAs famøse stemmegiving i FNs Sikkerhetsråd tror jeg vil få en fremtredende plass i fremtidens historiebøker, som behandler Midtøstens historie i begynnelsen av det 21. århundre. Det var dagen da USA med sin lame-duck president Hussein Obama  foretok en dramatisk kuvending i landets tradisjonelle utenrikspolitiske kurs/holdning til Midtøstens eneste demokrati, Israel, og valgte side med 57 muslimske medlemsland i FN  og et stort antall vestlige medløpere i organisasjonen, som har mistet sympatien med Israel. 

Med en ensidige forståelse av alle internasjonale vedtak siden Balfour-deklarasjonen  i 1917, fant 14 av 15 medlemsland i Sikkerhetsrådet «gode» grunner til å se bort fra alle juridisk bindende avtaler/dokumenter i sakskomplekset, og vedtok en fordomsfull resolusjon, som kan bli skjebnesvanger,  spesielt for de land som deltok i Rådets avstemming.  USAs representant var feig nok til ikke å stemme for resolusjonen, og valgte i stedet  å la de andre 14 rådsmedlemmene gjøre jobben. Det kan vise seg å bli en pyrrhosseier for Abbas og palestinerne.   

I løpet av de 3 første dagene etter at avstemningen fant sted, har det vært interessant å lese responsen i internasjonale medier, især responsen fra ledende politikere i Israel og USA. Nå er spenningen utløst ved at de har sagt hva de mener, og hva de akter å gjøre. Den israelske «tiger» har allerede begynt å vise tenner. Netanyahus ansikt var ikke til å kjenne igjen på en pressekonferanse 24. desember da han røpet noen av Israels mottiltak mot FN og Rådets 15 medlemsland, som alle var enige i å fordømme Israel.   

Statsministeren ga et klart  budskap til verdens medier: «Israel setter seg imot «the anti-Israel resolution  at the UN and will not abide by its terms.» På et tidspunkt da Sikkerhetsrådet ikke gjør noe for å stoppe «the slaughter of half a million  people in Syria», går rådet til stormløp mot det eneste sanne demokrati  i Midtøsten, Israel, og sier bl.a. at Vestmuren ligger på «okkupert territorium». Les resolusjonen!

Israel ser frem til å samarbeide med påtroppende president Trump og med alle sine venner i den amerikanske kongressen, både republikanere og demokrater,  for å nøytralisere de skadelige virkningene av denne absurde resolusjonen. President-elect Trump tvitret etter avstemningen 23. desember: «As to the UN,  things will be different after Jan. 20th» .Rundhåndet amerikansk finansiering av FN kan det bli slutt med i de neste 8 år - eller så lenge den famøse resolusjonen står ved lag. Det er betryggende å vite for et folk som føler at de lenge har hatt en hel verden mot seg.

Lederen for det religiøse sionistpartiet, Det jødiske hjem, Naftali Bennett responderte naturlig nok  i sterkere ordelag enn statsminister Netanyahu. Bennetts parti ligger til høyre forstatsministerens parti. Paradoksalt nok var han svært tilfreds med avstemmingsresultatet i Sikkerhetsrådet!

Han så på avstemningen som en god anledning til å dra nytte av «the unifying anger of the vast majority of Israelis» til å  få igang en  positiv internasjonal snuoperasjon. Bennett sa at det var på tide med et sporskifte, fra politisk retrett til å kreve full suverenitet i Judea, Samaria og Jerusalem. 

Hans konklusjon, som den genuine sionist han er, formulerte han slik: «Vi må slutte å marsjere på selvmordets vei som er å opprette en palestinsk stat, og i stedet begynne å gå steg steg for steg på en ny veg som består i «å implementere «Israeli law», først i byen  Ma’aleh Adumim»,  i Jordandalen, i Ofra og deretter i hele området i Areal C». At landsbyen  Amona bør bli den første implementeringen etter det som nå har skjedd i FN, virker naturlig. Han sa  intet om hva han mente burde skje på resten av den såkalte «Vestbredden. Det har han riktignok sagt tidligere. 

Denne «breddens»  fremtid kommer til  å bli avgjort etter forhandlinger med PA, når president Trump har installert seg i Det hvite hus den 20. januar? Da vil det på israelsk side bli tydelig hvilke politikere som er religiøse sionister,  hvem som er sekulære og hvem som er ingen av delene, og dermed villig til å dele landet sitt med palestinerne.  Den jødiske tiger i de førstnevnte  ble brutalt vekket opp den 23. desember og kan snart komme til å vise sine tenner og klør. Offerlammets tid  og dimmistatus er for alltid forbi for flertallet av jødene i Israel. 

Spenningen som ennå  ikke helt  er utløst, gjelder president Hussein Obama, og hva han kan finne på å gjøre før han går av 19 . januar. 
3 liker  
Kommentar #14

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

FNs resolusjoner blir snart irrelevante?

Publisert over 4 år siden
Hermod Herstad. Gå til den siterte teksten.
Resolusjonens fulle tekst kan leses her. Denne er bindende for Israel som medlem av FN:  

Responsen fra den israelske regjering etter 23. desember viser i klartekst hvor bindende den er for Israel. Jødene går ikke lenger frivillige inn i gasskamrene!

Kommentar #15

Roald Øye

410 innlegg  2311 kommentarer

Yasser Arafat og Barack Hussein Obama!

Publisert over 4 år siden
Roald Øye. Gå til den siterte teksten.
Hva den historiske dom blir over Obamas politiske kuvending, avhenger av iakttakerens politiske og religiøse ståsted

Ut fra mitt og andre Israels-venners  ståsted er dommen klar.  Den er til forveksling lik den historiske dom over en annen fredsprisvinner, Yasser Arafat.  

1 liker  

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere