Verdidebatt

En fare for rikets sikkerhet?

Kan kristenkonservatives flørting med Russland og Putin utgjøre en trussel mot rikes sikkerhet, og bør PST i større grad overvåke slike miljøer?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I går kveld publiserte Hanne Nabintu Herland nok et sterkt amerikansk-kritisk innlegg på den russiske propaganda kanalen Russia Insider.

Hun har også publisert her på verdidebatt.no

Hanne Nabintu Herland har over tid blitt en av flere stadig mer høyrøstede stemmer i det høyreorienterte slash kristenkonservative landskapet som flørter åpenlyst med Vladimir Putins Russland. Denne utviklingen er høyst bekymringsverdig, og etter min mening er det god grunn til å spørre seg om disse grupperingene i ytterste konsekvens kan utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet.

Herland og andre sluker tydeligvis rått - og videreformidler - det enøyde og til tider paranoide narrativet som bankes inn fra Putin og Russland sin side. Amerika og NATO er roten til det aller meste av den negative utviklingen i verden de siste tiårene. Mange forfattere og journaliseter har dokumentert hvordan Putin har bygget opp et ekstremt propagandamaskineri for å fortelle nettopp denne historien. På veien dit har han tatt full kontroll over russisk media, og høyst sannsynlig beordret drap på en rekke profilerte og regimekritiske journalister. Blant dem Anna Politkovskaya.

I et foredrag i går kveld pekte Generalinspektøren for Heimevernet, Tor Rune Raabye, på hvordan Russland nettopp arbeider svært aktivt for å rekruttere nettopp profilerte høyreorienterte personer. Både gjennom ulike mediakanaler, eksempelvis kommentarfelt i norsk aviser, og på en rekke andre måter. Dette er et gjennomgående trekk i hele Europa, og det er godt dokumentert hvordan eksempelvis franske Marine Le Pen over tid har utviklet en tett relasjon til Russland og fått store lån. Anti-EU bevegelsen i Europa har også blitt utsatt for Putins heftige kurtise. Putin jobber svært aktivt for å splitte både EU og Nato.

Herland skjønnmaler på Facebook også den syriske diktatoren Bashar al-Assad og hans kone, som i den syriske borgerkrigen er allierte med terrorregimet Iran, Russland og terrorgruppen Hezbollah. I et intervju med Assad som gjengis på nettsiden til Dagbladet i dag, gjengis han dog på følgende: Bashar al-Assad ler når han blir spurt om barna som blir drept i krigen, og svarer: "- Jeg sover godt om natta. Det er terroristenes skyld. Vi snakker om krig, ikke veldedighet. I krig blir alltid sivile rammet. Så hva gjør du? Du gjør ditt beste".

Russland kan komme til å gjøre alvor av sine trusler om å intervenere i nasjoner der det bor mange russere, for å integrere disse i et stor-russisk eurasiatisk rike heiet fram av filosofer som Alexandr Dugin og andre.

Det russiske regimet har bygget opp en enorm militær kapasitet siden Putin ble president. Hvordan dette startet er dokumentert av journalisten Masha Gessen. Som dokumentert i linken I forrige avsnitt, har Putin også to uttalte politiske mål. For å oppnå disse målene må det militær konfrontasjon til. Det er ingen defensiv kapasietet Russland bygger opp. Det er en tydelig og klar offensiv kapasitet.

Noan av landene som står mellom Putin og hans store politiske drøm, er NATO land. Vi må derfor som nasjon være forberedt på at det aller verste kan skje, og at NATO og Norge kommer i militær konfrontasjon med Russland. Dette pekte også Generalinspektøren for Heimevernet på i foredraget i går kveld. Det svenske forsvaret er også fullt ut forberedt på at dette kan skje, og har gjentatte ganger kommet med advarsler om det.

I denne situasjonen kan vi ikke leve med at ytterliggående grupperinger i Norge samarbeider med Russland. PST og andre bør derfor følge nøye med på hva slike miljøer foretar seg framover. Det kan dessverre innebære overvåkning langt inn i kristenkonservative miljøer, som har latt seg forføre av Putins “verdikonservative” profil. Men i virkeligheten er denne et skalkeskjul for en brutal og ekspansiv politikk, der drømmen om et Stor-Russland er sentrum. Dette er det nå tid for å snakke åpent om, og ta et tydelig oppgjør med.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt