Kommentar

Smilene som stivnet

Det ble surmuling da norsk idrett endelig fikk en kulturminister som ikke bare nøyer seg med å bevilge og gratulere.

Gang på gang har Linda­ Hofstad Helleland (H) tatt idrettstoppene i ørene de siste månedene. VG rapporterte nå i helgen at man er rasende på kultur­ministeren i Norges Idrettsforbunds lokaler på Ullevaal stadion.

NIF er nemlig en selvstyrt og demokratisk organisasjon. Men 87 prosent av NIFs midler kommer fra staten. I inneværende år har regjeringen fordelt hele 2,4 milliarder kroner til idretten.

Da er det ikke urimelig at det stilles noen krav. Og det har ­Linda Hofstad Helleland gjort.

Stor støtte. Først stillte hun krav om åpenhet og innsyn i hvordan økonomien forvaltes. To ganger innkalte hun NIFs ledelse på teppet for å kreve at de la fram sine reiseregninger. Idrettspresident Tom Tvedt brukte ikke mulighetene han fikk til å justere kursen – og Helleland har svart med å innføre krav om innsyn ned på bilagsnivå for ledelsen i NIF fra 1. januar 2017, på lik linje med hva som gjelder i offentlig forvaltning.

Helleland påpeker at NIF er avhengige av tillit, og at tillit forutsetter åpenhet. Når idretten selv ikke skjønner dette, ser hun det som sin plikt som kulturminister å sette inn tiltak.

En meningsmåling VG gjorde i vår gir ministeren stor støtte. Kun ti prosent av det norske folk mente at idrettstoppene burde kunne holde reiseregningene hemmelig, mens sju av ti krevd­e åpenhet.

Markert seg. Helleland har også markert seg kraftig overfor idretten i to andre saker:

• Hun har signalisert en ny kurs i anleggspolitikken, slik at egenorganisert aktivitet får mer penger. Dette betyr eksempelvis at fotballbaner ikke automatisk skal ha forkjørsrett framfor skate­boardparker. NIF ser ­naturlig nok dette utspillet som en trussel, ettersom det underminerer organisasjonens tilnærmede monopol på idrett i Norge. Men Hellelands grep er helt i pakt med forslagene i det statsoppnevnte Fjørtoft-utvalget, som tar til orde for at idretten må tilpasse seg en ny tid.

• Hun har gått høyt på banen i de to dopingsakene i norsk langrenn. Helleland har uttalt seg om systemsvikten og etterlyst en ­ledelse som tar ansvar. Hun har begrunnet sin «innblanding» med at hun snakker på vegne av alle de frivillige, grunnfjellet av dem som står på i hverdagen fordi­ de tror på idrettens verdier. Skiforbundet har omsider svart med å innføre sju tiltak for å bedre sine rutiner, noe som vanskelig kan tolkes som annet enn en innrømmelse av at systemet ikke var bra nok.

Selvskading. Det er uvant for idretten med en kulturminister som stiller tøffe krav. De misfornøyde på Ullevaal Stadion kjenner seg nok igjen i synspunktene til Dagbladets kommentator ­Esten O. Sæther, som skriver at Helleland mangler ­respekt for idrettens selvstyre. VGs kommentator Leif Welhaven har svart med å skrive at selvstyret i idretten driver med selvskading.

Dagbladets mann har for-
øvrig­ tidligere vært ansatt i ­Norges Fotballforbund. Denne høsten har han skrevet en rekke artikler der han går god for renheten i norsk langrenn.

Les Esten O. Sæthers svar til Gilberg: Når Gilberg heier på makta

«Det er ikke noe systemsvikt i norsk skisport som har skjøvet langrenn inn i gråsonen for hva som er OK idrett, og som gir av en fjerdedel av befolkningen en unnskyldning til å tro at de norske løperne doper seg. Dette er en sport som har hatt – og har – de grunnleggende verdiene i orden», skrev Sæther i går.

Ekstra agenda. Så kan man spørre: Er det pressens rolle å gå god for dem man skal over­våke? Er ikke medias jobb å stille spørsmål, grave fram infor- masjon og være kritiske til de som har makten?

Med dette spørsmålet heng­ende i luften, er det på sin plass å spørre om kulturminister Linda­ Hofstad Helleland også har en ekstra agenda ved å være så kritisk til Skiforbundets håndtering av dopingsakene. VG kunne for fire uker siden melde at Helleland kaster seg inn i kampen om å bli visepresident i Wada, verdens antidopingbyrå.

Hvis Helleland blir valgt, kan i hvert fall ingen mistenke henne for å være i lomma på idretten. Og det har faktisk vært et problem i Wada, der IOC har hatt en hånd på rattet.

Tidligere i høst samlet Helle­land de nordiske kulturminst-rene­ om et forslag der Wada gis makt til å utestenge organisasjoner som står bak organisert doping­juks. Dette forslaget forsøkte idrettspresident Tom Tvedt og generalsekretær Inge Andersen å fjerne da de kuppet kulturministerens initiativ ved å sende sin egen redigerte versjon til NTB.

Idrettssjefene ble igjen tatt med buksene nede og måtte finne­ seg i å få korreks av en ­kulturminister som nekter å la seg spille ut over sidelinjen.

FØRST PUBLISERT I VÅRT LAND 25.10.2016

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kommentar