Inge Kristiansen

2

La oss få tilbake håpet, Høgmo

Lørdag kveld tapte det norske fotballaget for Aserbajdsjan. En ting er å tape såkalt "hederlig", det kan man leve med. Men dette tapet er alt annet enn "hederlig". Det var en oppvisning i ubesluttsomhet, udyktighet og en trener som ikke tok grep!

Publisert: 8. okt 2016

Lørdag den 8. oktober går inn i historien som den dagen da Norge (muligens) forspilte sine sjangser for å komme til neste fotball-VM. Etter 2 spilte kamper er Norge jumbo med null poeng og null scorede mål.  Og nå er det alt annet enn sikkert at Norge klarer å vinne over San Marino på hjemmebane om få dager.

Norges Fotballforbund vil måtte finne en arvtager etter Per Mathias Høgmo. Det eneste spørsmålet er når. Skal Norge ha noen som helst teoretisk sjangse å komme til VM, så bør trenerskiftet komme så fort som mulig. Dette fordi den nåværende treneren synes å ha møtt veggen. Han har ikke flere nye grep å komme med.  Et snarlig trenerskifte vil gi den nye treneren god nok tid til å snu skuta, slik at Norge kan ta de nødvendige poengene som trengs for å beholde håpet om å komme til VM.

Ut ifra hva vi så på tv i kveld så synes det som om Per Mathias Høgmo har mistet den berømmelige garderoben. Spillerene virket ikke interessert i å spille for treneren sin. Det ene målet som kom i kampen var et resultat av "ball-watching" og en ren og skjær forglemmelse av hva som er grunnregelen for et forsvarende lag. - Og det er dette: Dekk opp hver deres mann! Isteden så vi spillere som heller stod som passive rundingsbøyer.

Scoringen kom tidlig i kampen, så vi tv-seere hadde en grunn til å håpe på at det norske landslaget ville heve seg etter kalddusjen. Desverre så var scoringen starten på en cirka 80 minutter lang "amatørens aften". Makan! Pasninger som ikke traff medspillere. Feil valg. Unødvendige taklinger og unødvendige gule kort!  Mitt inntrykk var at dette var spillere som spilte for å få vekk treneren sin.

Landslagstreneren er den som er ansvarlig for uttaket av troppen som man reiser med. Han er også ansvarlig for laguttaket, formasjonen, taktikk og spillerbytter underveis.  Gressmatta i Baku var ikke den beste, med løse tuster over alt. Dette innbød ikke til finspill - som Høgmo hadde lagt opp til. Det taktiske skiftet med å forlate finspillet kom alt for sent. Det samme kan sies om spillerbyttene også. Det var åpenbart for oss tv-seere at noen av spillernene slet mer enn godt var. Da er det ikke noe poeng i å vente så lenge som Høgmo gjorde med sine bytter. Dette er handlinger som landslagstreneren er ansvarlig for - uavhengig hvor dårlige spillerne er. Her skulle vi hatt en trener i verdensklasse....  kanskje noen av dere andre lesere husker hvilken norsk trener som omtalte seg slik? Vel, uansett hvilke trenere Norges Fotballforbund har på sin liste, så bør de ikke dra bena etter seg som Per Mathias Høgmo gjorde i Baku. La oss sportsinteresserte i det minste få ha håpet om sluttspill ut dette året ialle fall. Det fordrer ny trener og ny giv. Høgmo-prosjektet har dessverre kommet til veis ende!

Kommentar #1

Kurt-Johnny Olsen

8 innlegg  15 kommentarer

Fotballandslaget blir aldri ...

Publisert nesten 5 år siden
bedre enn den dårligste spiller. Punktum. Overlat til Rosenborg å spille norsk landslagsfotball.
Kommentar #2

Trond Langen

31 innlegg  203 kommentarer

Håp for Aserbajdsjan

Publisert nesten 5 år siden

Det er vel ikke en norsk landslagstreners jobb å gi håp til motstanderlaget.  For aserbajdsjanerne kan seieren over Norge gi litt håp og optimisme i en for mange vanskelig hverdag.

Aserbajdsjan er ikke kjent for fotball, selv om Norge har møtt landet noen ganger de siste årene.  Aserbajdsjanske fotballbragder er ikke mange, så denne seieren kommer nok et stykke opp på den lista.

Og aserbajdsjanerne kan nok trenge noe som gir håp og optimisme.  Landet er minst like oljeavhengig som Rogaland er, de lave oljeprisene har ført til større arbeidsledighet og stopp i flere store byggeprosjekter.  For ikke snakke om at den lokale valutaen manat har falt kraftig i verdi det siste året.  Oljerikdommen har aldri vært rettferdig fordelt i landet, men folket merker nå godt at inntektene er mindre.  Og rapporter fra blant annet FN tyder på stadig trangere kår for det sivile samfunn.

Den gang jeg bodde i landet var det få som brydde seg om aserbajdsjansk fotball.  Men her er det en endring på gang.  Hjulpet av noen såkalte rike onkler, som landet har en del av, har landet 2 lag som har kvalifisert seg for Europa League, noe verken Rosenborg eller andre norske lag klarte i år.  Og noe som kan gi innbyggerne litt stolthet trenger vi jo alle.

Kommentar #3

Inge Kristiansen

2 innlegg  726 kommentarer

Hva er det du sier, Høgmo???

Publisert nesten 5 år siden

Ikveld leste jeg Nettavisen og trodde at jeg hadde kommet til en humor-site. Overskriften er denne her: "Høgmo om sjokktapet: - Gjorde en meget bra kamp i mange faser av spillet". - http://www.nettavisen.no/sport/fotball/hgmo-om-sjokktapet---gjorde-en-meget-bra-kamp-i-mange-faser-av-spillet/3423271027.html  

Dette sier Per Mathias Høgmo i fullt alvor! - Det er rett og slett ikke til å tro! Slik jeg så kampen, så gjorde Norge det ikke bra i noen deler av spillet!  Kanskje Høgmo tenkte på at Norge var best i spillertunnellen?  Ole Kristian Selnæs og norges assistentrener Martin Foyston ble rapportert inn til FIFA for dommerhets etter at kampen var over. Der vant Norge! Men dessverre så teller det så lite når poengene gjøres opp.

Spillergruppen splittes opp foran våres øyne, noe slikt har vi ikke sett med landslaget, så lenge jeg kan huske. De to siste dagene avslører det jeg tippet sist lørdag, etter kampen; Høgmo har mistet garderoben. Nå er det åpne diskusjoner mellom fotballspillerne.

Frykten for poengtap imorgen merkes. San Marino er ikke lenger et lag som blir overkjørt. De tapte kun 1-0 mot Aserbadsjan i den første kvalik-kampen nå i høst, samme resultat som det Norge fikk sist lørdag!  

Får ikke Norge 3 poeng i morgen, da er toget gått for denne kvalik'en. Da kan Norges Fotballforbund ansette hvem som helst fra gata for å lede laget i de gjenværende 7 kampene. Og heller bruke tid på ansettelsesprosessen for å få på plass en ny dyktig trener til neste EM-kvalik. Det blir en spennende tirsdag, dere.

Kommentar #4

Trond Langen

31 innlegg  203 kommentarer

San Marino

Publisert nesten 5 år siden

Så fikk også San Marino tent håpet etter et møte med Høgmos menn.  San Marinos spillere og støtteapparat var i hvert fall kveldens gladeste da de feiret scoringen.  Selv en Arne Scheie vil kunne slite med å huske sist San Marino scoret i en kvalifiseringskamp.

Ellers merket jeg meg at NRK ryddet plass til nærmere 10 minutter i begynnelsen av kveldsnytt til denne kampen.  Pressekonferansen med Høgmo ble altså vurdert som viktigere enn alt annet som skjedde den dagen, inkludert alt det Trump måtte finne på.  Viktigere en tvungen lønnsnemnd for sykehusstreiken, for eksempel.

Og Aserbajdsjan klarte 0-0 borte mot Tsjekkia, kanskje det laget ikke er så dårlig som alle vil ha det til ?

Kommentar #5

Inge Kristiansen

2 innlegg  726 kommentarer

Norge uten mål og mening

Publisert nesten 5 år siden
Trond Langen. Gå til den siterte teksten.
Selv en Arne Scheie vil kunne slite med å huske sist San Marino scoret i en kvalifiseringskamp.

San Marino scoret 2 mål igår. Det første var selvmål. Og Norges første mål i denen VM-kalik'en! San Marino's 2. mål kom etter en ovegang hvor 2 San Marinske spillere gjorde alt selv. Løp fra norske spillere (med ballen i beina), driblet, sentret og så scoret. Skuddet var nydelig og velplassert. Vi så at målscoreren så på keeper før han plasserte ballen. - Dette i motsetning til norske spillere som skjøt rett på keeperen.

Dette viser hva vi har visst i endel år nå. Europeisk fotball har blitt jevnere. Dessverre så betyr det, sett fra vårt ståsted at Norge har sakket akterut, mens tildigere helt elendige lag har tatt skritt mot bedre kvailteter.  Igår spilte San Marino langt bedre enn hva skuttresultatet viser. Spillerne var i de første 75 minuttene taktisk flinke i plasseringen på banen. Og de søkte overganger de få gangene de fikk ballen. En meget offensiv innstilling der altså.

Det er Norges trenerapparat som har hovedansvaret for at Norge har sakket akterut. Og det endelige ansvaret hviler på landslagstreneren. Det at vi måtte være avhengig av selvmål og en kollaps i det 75. spillerminutt viser at Norge ikke hadde evnene selv til å spille ut bunnlaget San Marino. Det er ikke i samsvar med hva vi med rette kan forlange av vårt landslag. Vi forlanger at de skal spille så bra i denne kvalifiseringen at vi kommer til VM. Slik Norge spilte i går, så ser det mørkt ut med tanke på møtet mot Tjekkia.

Norges Fotballforbund bør ha sin lojalitet til hele landet, ikke til en person, altså Høgmo. Sistnevnte vil ikke frivillig trekke seg, og hans uttalelser det siste døgnet viser at hans oppfattelse av virkeligheten strider mot hva flertallet av det fotballinteresserte Norge ser. - Vi ser en trener uten evne til å finne en ny kurs, og med en spillergruppe som er splittet i synet på Høgmo.  Da er tiden overmoden for et trenerskifte. Det vil komme, spørsmålet er kun dette: Vil skiftet komme før eller etter at det er for sent å komme seg til Fotball-VM?

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere