Torgeir Tønnesen

89

Siem Pilot - flyktningskipet som skaper kaos

Regjeringen må trekke avtalen med Siem Pilot-Dette er ikke bærekraftig nødhjelp.

Publisert: 5. okt 2016

 

Av Torgeir Tønnesen-

Den norske båten Siem Pilot frakter nå inn ukentlig tusenvis av migranter til Europa. -Ikke lenger fra Europas kystlinje, men formelig like utenfor Afrikas hvite strender. Mange røres i sine hjerter og sjeler når NRK viser hvordan barn «reddes», bare noen kilometer utenfor Libyas kystlinjer. Det virker som Europas kollektivt dårlige samvittighet lindres litt, når småbarn låres trygt om bord i den norskeide båten Siem Pilot, som er rigget med ulltepper og den mest avanserte teknologi. Jeg liker likevel ikke scenene jeg ser på tv og i sosiale media. Burde vi som nasjon være glade og stolte over dette, eller burde vi være betenkt?

Jeg tror, at vi regelrett fyller lommene og bankkontiene til menneskesmuglere med denne politikken og denne strategien. Hva er planen til den norske regjeringen? Hva er EUs plan videre i forhold til dette vi nå ser, at vi faktisk henter hundretusener av mennesker på få uker, for å bosette dem i Europa? Kan noen i det hele tatt vise til kalkyler for hvor lenge dette skal pågå, - og hvor mange migranter Europa skal kollektivt absorbere av menneske fra den tredje verden? Hvor blir det av alle menneskene som kommer inn til Italia, Spania, Hellas og alle «øyer i Middelhavet»?

Migrantkrisen er forutsagt for lenge siden av samfunnsvitere.

Flyktningstrømmen som vi nå ser, har vært spådd komme i ti-års-vis, og har Orwellske dimensjoner over seg. Med nye muligheter for mennesker i den tredje verden til å skaffe seg billetter og flytte seg over landegrenser, har millioner av mennesker satt seg Europa som mål. I århundrer har disse migrantene vi nå ser, vært hindret fra å reise til Europa p.g.a sterke diktatorer i egne land, og lukkede grenser til Europa. Nå slipper menneskemassene gjennom grensene - som en vannstrøm i en elv. 

Lukker vi nå øynene for dette fenomenet og ser bare dette historiske forløpet som i ett tunnelsyn? Har nestekjærlighetens lov blitt slik, at vi faktisk talt «selger alt» vi eier og gir til de fattige? For meg ser det sånn ut. Vi drar ut til verdens ender for å hente flyktninger og migranter, mens vi sulteforer de som allerede er kommet hit. Vi har ikke noe å gi til dem. Det er allerede for mange ankommet ti Norge, til at vi klarer å bry oss om enkelt- individet. Da tenker jeg ikke på penger og mat, men på omsorg, kjærlighet, jobb og integrering. Enslige ungdommer sitter på institusjonen i årevis med fare for å bli herset med og krenket fysisk og psykisk. Imens drar vi ut i verden for å hente inn flere?

Et annet etisk aspekt er hva Norge har i Middelhavet å gjøre. Vi kunne vel likegodt vært utenfor den persiske gulf, Bangladesh, India, Pakistan, Sør-Indiahavet, Filippinene, - hvor som helst i verden. Dette er dobbeltmoralen. Dette er, etter min mening panikk-politikk, uetisk og dobbeltmoralsk. 

Migrantkrisen og flyktningstrømmen vil øke i omfang. Fortsetter europeiske skip og store båter og hente flykninger helt inntil Afrikas landegrenser, kommer dette til å eskalere til uoverkommelig dimensjoner. En fem til 10-dobling av migrantstrømmen kan lett skje om Europa inviterer. Med dagens samferdsel og kommunikasjon, teknologi, internett og sosiale medier, -til og med i Afrika, så er det ingen problem for menneskesmuglere å intensivere og mangedoble sin kapasitet. Denne bransjen er allerede en av verdens store industrier om omsetningen er på milliarder av dollar. Et enkelt regnestykke kan illustreres med om 5000 migranter hver dag ankommer Europa, eller som del av familiegjenforening, - blir det 1,825000 i året. På 10 år,- blir regnestykket 20 millioner mennesker. Med familiegjenforening og annen ulovlig innvandring, samt nye fødsler, kan tallet komme opp i 40-60 millioner nye migranter til Europa på 10 år. Kan Spania, Italia og Hellas sin allerede kriserammede økonomi tåle dette? Er det mulig å bosette og integrere slike enorme menneskemasser?

EU, Norge, Europa, FN , Nato, - ingen ser ut til å ha noe som helst plan med å håndtere flyktningstrømmen. Mens krisen gjøres verre slik det nå er, går meldingene på sosiale medier «norske båter står klar, og nordmennene er snille mennesker» - Denne meldingen gir menneskesmuglere muligheten til å love gull og grønnes skoger, og samtidig tjene seg søkkrike. Dette opplyser gløden i øynene på enhver som går med planer om å flykte. Og det har kanskje 2 milliarder mennesker på kloden vår i dag begynt å tenke på. Hva gjør vi? Sender flere toppmoderne skip og henter dem like ved strendene?

Erna Solberg må ta ansvaret for dette som regjeringssjef. Vi må hoppe av denne forvirrede politikken og sende signalet til resten av Europas ledere. Vi må sette oss ned å jobbe langsiktig. Hvor blir det av innsatsen og gløden for å hjelpe mennesker der de er. Hjelpe dem til demokrati, og utruste, og stille krav til ledere som forvalter gaver fra Europa.

 

1 liker  
Kommentar #1

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Ønskes det at galskapen skal fortsette ?

Publisert over 5 år siden
Det eksporteres olje for milliarder av dollars fra libyske havner. En trussel om blokade av denne eksporten ville være en effektiv måte for å true Libya til å slutte med å eksportere mennesker og støtte opp under menneskesmuglerne.  Siden så ikke skjer må det være sterke krefter som ønsker at galskapen skal fortsette.

3. oktober 2016 - 14:53

Oljeproduksjonen til Libya har nå steget til 500 000 fat per dag, opp fra 485 000 fat forrige uke. Innen utgangen av oktober skal produksjon være oppe i 600 000 fat per dag, ifølge en artikkel i Bloomberg, gjengitt av TDN Finans.

Kommentar #2

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Hva er planen til den norske regjeringen?

Planen var og er veldig enkel; Siem Pilot skal plukke opp mennesker fra Middelhavet for å hindre at de drukner. 

Du kan sammenligne dem med redningsskøytene eller ambulanser. Vi har forøvrig minst én redningsskøyte ute i samme oppdrag men på frivillig basis i regi av Redningsselskapet. Det utøves livredning. Så enkelt. Iht alminnelig norsk samfunnsetikk redder vi nødstedte uten å spørre hvorfor de er i nød. Iht norske sjøfartstradisjoner redder vi folk i havsnød uten å spørre om årsak til nøden. Siem Pilot avlaster norske skip i farvannet som ellers kunne blitt satt i den posisjon at de måtte ta opp ofrene. Det kan de uansett være nødt til å gjøre, men Siem Pilot tar brodden av et ufattelig problem for internasjonal sjøfart. 

Når du viser ubarmhjertighet slik som i startinnlegget, er det på vegne av deg selv eller et trossamfunn?

Kommentar #3

Torgeir Tønnesen

89 innlegg  582 kommentarer

farlig katolsk sinnelagsetikk

Publisert over 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Når du viser ubarmhjertighet slik som i startinnlegget, er det på vegne av deg selv eller et trossamfunn?

Du er kjekk og krass i dine formuleringer og prøver å fremstille meg som useriøs.

Det som skremmer meg er den katolske sinnelagsetikken du fremmer i din kommentar. Er det følelsene dine som skal påvirke politikken din, eller er det kunnskap og fornuft?

Jeg tar opp viktige politiske spørsmål, og din løsning er å være snill og barmhjertig med flyktninger, noe som du sier jeg ikke er.

Setter pris på alle kommentarer, men svar som går ut på å svekke min karakter liker jeg ikke.

1 liker  
Kommentar #4

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Det som skremmer meg er den katolske sinnelagsetikken du fremmer i din kommentar. Er det følelsene dine som skal påvirke politikken din, eller er det kunnskap og fornuft?

Jeg svarer deg saklig og relevant til spørsmålet om hvorfor regjeringen handler som den gjør og så blir du personlig fornærmet over dette svaret? Hadde du forventet noe religiøst humdrum til svar? Jeg refererer simpelthen en areligiøs kjennsgjerning for deg. Lik det eller ikke. 

Kommentar #5

Robert Rygge

14 innlegg  661 kommentarer

Sjøfarten avhjelpes, - men...

Publisert over 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Siem Pilot tar brodden av et ufattelig problem for internasjonal sjøfart.

Helt enig med Tønnesen!

Det sier seg selv at ryktene om Siem Pilot gjør at folk og fe går mann av huse, - for å finne seg en eller annen liten balje, som kan frakte dem ut til redningsskøyta.

Når en hører at ryktene om vår norske velferd når langt nedover det afrikanske kontinent, så er det nok en eksponensiell vekst over antallet mennesker som vet om Siem Pilot, og at veldig mange sannsynligvis vil aksepterer dårligere farkoster enn hva de ellers hadde gjort.

Redningen SKAL jo være i nærheten.

Derfor vil selvfølgelig strømmen av mennesker, som skal reddes, fortsette. 

Stimuli og respons kan en vel også kalle denne "hopp i balja" - OG - få deg den europeisk lottokupongen! Hvem ønsker ikke å vinne i Lotto?

1 liker  
Kommentar #6

Christian Festø

1 innlegg  397 kommentarer

Du anser kanskje deg

Publisert over 5 år siden
Robert Rygge. Gå til den siterte teksten.
Hvem ønsker ikke å vinne i Lotto?

selv som en gevinst i nord. Vet ikke om menneskene i havet er enig. Kanskje når de har fått mat og varme klær så vil de være venn med deg. Hvem vet. Kanskje noen av de også liker å konspirere når de har tid og energi til å bedrive slikt.

Kommentar #7

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Robert Rygge. Gå til den siterte teksten.
Det sier seg selv at ryktene om Siem Pilot gjør at folk og fe går mann av huse, - for å finne seg en eller annen liten balje, som kan frakte dem ut til redningsskøyta.

Du har naturligvis rett til å ytre dette om det er din beste forståelse. Men tenk dog; I Syria eller Somalia.... hvor det er sparsomt med kommunikasjoner, områdene er beleiret på hvert sitt vis, det er litt tv og mobiltelefoner... hvordan kan du tro at de vet om Siem Pilot. Riktignok kan de vite at det er flere båter i Middelhavet, men de beretningene jeg har sett gir meg ingen grunn til å ha den fjerneste mistanke om at noen vurderer det som en lystseilas de bare gjøre en gang i livet, eller at noe annet enn naken nød har tvunget dem ut på ferd. Du er så trygg i ditt eget velbefinnende at du har mistet de røtter du måtte ha hatt i norske verdier. Beklager, men dette er ikke bærekraftig som budskap til den fattige del av verden. 

Kommentar #8

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Christian Festø. Gå til den siterte teksten.
selv som en gevinst i nord. Vet ikke om menneskene i havet er enig. Kanskje når de har fått mat og varme klær så vil de være venn med deg. Hvem vet. Kanskje noen av de også liker å konspirere når de har tid og energi til å bedrive slikt.

Gadd vite om det i det hele tatt finnes et slikt lotteri i muslimske land. Allah sa at vi ikke skulle berike oss, så jeg er tvilende. Kjøper fattige mennesker som ikke har til mat lottokuponger? Og her snakker vi om de som virkelig ikke har til mat, og som heller ikke kan fø sine barn hver dag. 

For meg ser det ut som Rygge tror at de følger med på Sjøfartstidende for Middelhavet før de legger ut på vandring. For meg er nedverdigelsen av menneskeverdet i denne saken absurd. 

Kommentar #9

Christian Festø

1 innlegg  397 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
For meg er nedverdigelsen av menneskeverdet i denne saken absurd.

Ja det er det jeg reagerer på også. 

"Det er ikke bærekraftig nødhjelp" basunerer Tønnesen. Også synes han det er rart at menesker røres av at liv reddes. Han blir heller betenkt av at småbarn reddes. Stakkars betenkte Tønnesen den tørre og mette.

Ikke visste jeg noe kontinentenes dårlige samvittighet før nå heller. Kanskje det er cutting edge gruppepsykologi han vet noe om. Psykologisk introspeksjon dog.., ser jeg ikke så mye til i det han skriver.

Kommentar #10

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Christian Festø. Gå til den siterte teksten.
"Det er ikke bærekraftig nødhjelp" basunerer Tønnesen. Også synes han det er rart at menesker røres av at liv reddes. Han blir heller betenkt av at småbarn reddes. Stakkars betenkte Tønnesen den tørre og mette.

I mine øyne er dette mer nihilisme enn kristendom. Man kan ikke både være nihilist og kristen. Et valg må gjøres. Jeg vil si at en tankegang som i trådstarten er logisk ut fra et rent nihilistisk utgangspunkt, men det er umulig å se logikken sammen en kristen tankegang. Jeg tror ikke jeg vil gjette mer på sammenhengene før jeg får dem forklart av de involverte. 

Kommentar #11

Torgeir Tønnesen

89 innlegg  582 kommentarer

Dra til Haiti og redd mennesker om du er så from

Publisert over 5 år siden
Christian Festø. Gå til den siterte teksten.
"Det er ikke bærekraftig nødhjelp" basunerer Tønnesen. Også synes han det er rart at menesker røres av at liv reddes. Han blir heller betenkt av at småbarn reddes. Stakkars betenkte Tønnesen den tørre og mette.

Språkbruken din er rettet imot meg, og ikke saken - derfor må jeg svare.

Ja, jeg er både trygg og tørr - og det er du også. Forskjellen er at du klarer ikke å flytte oppmerksomheten din fra Siem Pilot. Det viser at båten er den verden du vet om.

- Bare til opplysning;

Det har i disse dager vært en orkan på Haiti - en halv million mennesker(deriblant spedbarn)er blitt hjemløse, og de mangler alt av mat, medisiner, førstehjelp. Hvem skal hjelpe dem? Er det USA sin oppgave? Hvor mye tror du Norge kommer til å hjelpe der? Kanskje med 10 millioner kr, samme beløp det koster å drive Siem Pilot i 10 dager?

Jeg har prøvd med denne artikkelen å få noen til å flytte blikket sitt litt lenger en til Aleppo og Libya og Lappedusa - det finnes andre folk som lider - derfor gråter jeg ikke fordi om jeg ser et spedbarn reddes på Siem Pilot.

1 liker  
Kommentar #12

Robert Rygge

14 innlegg  661 kommentarer

Ikke bærekraftig, for Europa!

Publisert over 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Beklager, men dette er ikke bærekraftig som budskap til den fattige del av verden.

Du hadde ihvertfall med et riktig ord i dette innlegget Kristiansen, - bærekraftig.

Den 'åpne dørs politikk', - til gratis velferd - er så absolutt ikke bærekraftig for Europa.

På den andre siden så har det vel alltid vært lett å gi bort andre sine penger! 

Men hvem av dere 'forkjempere' gir bort deres egne?

Når krybba er tom så bites hestene, - og når pengekassa er tom - så går seddelpressa. 

1 liker  
Kommentar #13

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Islam-eksport

Publisert over 5 år siden
Olav Nisi. Gå til den siterte teksten.
Det eksporteres olje for milliarder av dollars fra libyske havner.

Hvorfor vil ingen henge seg på tanken om å ta problemet ved rota ?   Ikke en liter olje kjøpes så lenge  Libya  driver sin parallelle eksport av mennesker.  Ikke en liter olje hvis ikke landet tar tilbake menneskene som har overlevd, og lover å ta vare på dem etter humane regler.  Libya er rikt på olje, og  vil ha råd til dette.   

Løsningen synes opplagt, så opplagt at det må være sterke oljekrefter med nakketak på  USA, FN og EU som ønsker at menneskehandelen skal fortsette.  Tap av menneskeliv betyr ikke noe når det er mer enn nok av dem der de kommer fra og hensikten helliger formålet: En okkupasjon uten våpen som  bidrag  til  islamiseringen av kontinentet.                                    

1 liker  
Kommentar #14

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 5 år siden

Libya som humanitær aktør overfor flyktninger, Nisi? Om du tror på alt du selv har skrevet om farene ved muslimer kan du ikke seriøst mene at de skal utgjøre noen hjelp for mennesker fra andre land. 

Både du og Rygge går glipp av det humanitære element for mennesker i nød. Jeg kan forstå din nihilisme siden du ikke bekjenner deg til ryggdekningen fra en religion. Jeg vet ikke om Rygge sogner til en tro. Men for meg som troende er det først og fremst prinsippet om å hjelpe en nødstedt i hendelsesøyeblikket som er det avgjørende. 

Så er det naturligvis en del av bildet at når flyktningene kommer til land må de ha noen form for omsorg. Jeg har ikke latt dette poenget overskygge det humanitære prinsippet for utgangspunktet om at det er nødstedte. Vi kan bare ikke nekte å ta oss av de nødstedte. Skal en humanisme uten tro være troverdig må også disse bekjenne seg til menneskeverdet og til at alle skal taes vare på når de flyter omkring i havet. Ingen skal gå fortapt selv om det fines onde mennesker som tjener penger på å hensette dem i nød. Da må vi være forsiktige så vi ikke setter oss selv i samme moralske klasse som menneskesmuglerne. Min stilling er klar; det er et selskap jeg ikke vil assosieres med. 

Kommentar #15

Olav Nisi

145 innlegg  4829 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Libya som humanitær aktør overfor flyktninger, Nisi?

Hvor mange av Afrikas millioner vil du ta i mot før du er villig til å se  etter en løsning, Kristiansen ? 

1 liker  
Kommentar #16

Petter Kvinlaug

190 innlegg  5335 kommentarer

Vil ikke......

Publisert over 5 år siden
Olav Nisi. Gå til den siterte teksten.
Hvor mange av Afrikas millioner vil du ta i mot før du er villig til å se etter en løsning, Kristiansen ?

Han vil ikke ha noen løsning på det problemet fordi han er internasjonalist.

Løsningen er jo å dyrke opp Sahara, som jeg har skrevet om tidligere. Da løser vi mange problemer.

Det vil ikke internasjonalister ha noe av. Da vil nasjonalstatene kunne beholdes.

Derfor fokuseres det på den forferdelige skjebnen til de flyktningene som krysser middelhavet, og at vi må bare plukke opp flest mulig, fortest mulig, uten å gjøre noe annet. De ønsker løsninger som ikke er bærekraftige. De ønsker løsninger som gjør at nasjonalstatene ramler sammen.

Denne holdningen kan jo ikke forståes på noen annen måte?

1 liker  
Kommentar #17

Christian Festø

1 innlegg  397 kommentarer

Flytte blikket til hvem sa du?

Publisert over 5 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Jeg har prøvd med denne artikkelen å få noen til å flytte blikket sitt litt lenger en til Aleppo og Libya og Lappedusa - det finnes andre folk som lider - derfor gråter jeg ikke fordi om jeg ser et spedbarn reddes på Siem Pilot.

Jeg er fullstendig klar hva som har skjedd på Haiti. Det er verdenssamfunnet også. 

Ditt dilemma er din mistanke om at FN, hjelpeorganisasjoner og andre aktører er fullstendig ubrukelige. 

Joda menneskesmuglere eksisterer de. I Kina kidnapper de visstnok unge jenter fra naboland om dagen for å bøte på mangel av slike.

Men dette impliserer jo ikke at det ikke finnes nød og desperasjon Tønnesen. At du tror at vi fyller lommene til menneskesmuglere kan sikkert stemme i noen tilfeller. Hva så? I Europa fyller vi lommene til haier, spekulanter og dopsmuglere fordi systemet tillater det. Hva så? Er det ikka bare flott?

Du som er så løsningsorientert kan vel finne en bærekraftig måte å sile ut smuglere på. For det er vel ingen som jobber med saken oppover i diverse organisasjoner? At der eksisterer menneskesmuglere er vel pga inkompetanse i hjelpeorganisasjoner og FN?

"Et annet etisk aspekt er hva Norge har i Middelhavet å gjøre. Vi kunne vel likegodt vært utenfor den persiske gulf, Bangladesh, India, Pakistan, Sør-Indiahavet, Filippinene, - hvor som helst i verden. Dette er dobbeltmoralen. Dette er, etter min mening panikk-politikk, uetisk og dobbeltmoralsk."

Hvordan i alle dager du kan beskrive det nevnte som et etisk aspekt er mildt sagt merksnodig. Mener du at vi burde sende ut 30 skip til verden rundt? Eller mener du at vi burde trekke Siem Pilot tilbake for å være "etisk korrekt" ovenfor de andre hjelpetrengende?

Artikkelen din gir ingen mening. Sett fra et etisk perspektiv.

Kommentar #18

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Olav Nisi. Gå til den siterte teksten.
Hvor mange av Afrikas millioner vil du ta i mot før du er villig til å se etter en løsning, Kristiansen ?

Jeg har tidligere skissert løsninger som jeg mener er farbare. Fx en avtale mellom en europeisk og en nordafrikansk allianse av kyststater hvor man blir enige om oppsamlingsleirer langs kysten av Afrika. Det store antallet som vil til Europa akkurat nå er vi ikke i stand til å assimiliere innen den tid vi har til rådighet. Presset gjør at vi helst burde integrere fra time til time, og en hver forstår at det lar seg ikke gjøre. Smuglingen bør stoppe, og jeg tror at en slik oppsamlingsordning har noe for seg.

Dernest tror jeg at et program for repatriering til hjemlandet er neste skritt. Da tenker jeg på at vi må gjøre spesielle tiltak for å få satt folk i arbeide i hjemlandet. Vi kan ikke late som at disse landene ikke har problemer, og den langsiktige løsningen ligger i å bygge en middelklasse der hvor de hører hjemme. Dette kan gjøres gjennom bistandsprosjekter hvor man langsiktig arbeider med å skape verdier. Jeg har også tenkt ned på detaljnivå om dette og det går over i styrte infrastrukturprosjekter med karakter av nødsarbeide som vi kjente det fra Norge i tredveårene, mot en beskjeden daglønn. Over tid vil dette legge et grunnlag for velstand og selvdrevet utvikling. 

Jeg vil også peke på at vi må gjøre noe av det samme med Syria, Irak, Somalia og andre land i den arabiske verden hvis diktaturer vil falle i de nærmeste årene. SaudiArabias dager er talte i sin nåværende form. 

Så blir spørsmålet til deg; hvorfor har du vært så redd at du har oversett de løsninger jeg har foreslått? 

Men aller viktigst i denne situasjonen som startet denne tråden; som humane mennesker må vi løse problemer som er i livsfare. Vi bør ikke slå oss til ro med de mange uheldige årsakene som ligger under, men først redde liv for de som er utsatt. Det øvrige jeg skisserer er for det noe lengre perspektivene. Først må vi nå sende ut redningsfartøyene for å redde liv. Liv betyr løsninger på verdens problemer. Vi kan ikke se oss selv i speilet uten å vite at vi gjorde hva vi kunne for å redde så mange som mulig. 

Kommentar #19

Torgeir Tønnesen

89 innlegg  582 kommentarer

glimrende løsninger - men ikke gjøre det??

Publisert over 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Jeg har tidligere skissert løsninger som jeg mener er farbare. Fx en avtale mellom en europeisk og en nordafrikansk allianse av kyststater hvor man blir enige om oppsamlingsleirer langs kysten av Afrika. Det store antallet som vil til Europa akkurat nå er vi ikke i stand til å assimiliere innen den tid vi har til rådighet. Presset gjør at vi helst burde integrere fra time til time, og en hver forstår at det lar seg ikke gjøre. Smuglingen bør stoppe, og jeg tror at en slik oppsamlingsordning har noe for seg.

Dernest tror jeg at et program for repatriering til hjemlandet er neste skritt. Da tenker jeg på at vi må gjøre spesielle tiltak for å få satt folk i arbeide i hjemlandet. Vi kan ikke late som at disse landene ikke har problemer, og den langsiktige løsningen ligger i å bygge en middelklasse der hvor de hører hjemme. Dette kan gjøres gjennom bistandsprosjekter hvor man langsiktig arbeider med å skape verdier. Jeg har også tenkt ned på detaljnivå om dette og det går over i styrte infrastrukturprosjekter med karakter av nødsarbeide som vi kjente det fra Norge i tredveårene, mot en beskjeden daglønn. Over tid vil dette legge et grunnlag for velstand og selvdrevet utvikling.

Jeg vil også peke på at vi må gjøre noe av det samme med Syria, Irak, Somalia og andre land i den arabiske verden hvis diktaturer vil falle i de nærmeste årene. SaudiArabias dager er talte i sin nåværende form.

Så blir spørsmålet til deg; hvorfor har du vært så redd at du har oversett de løsninger jeg har foreslått?

Ja her kommer du jo med glimrende løsninger, som jeg har ventet på. Likevel vil du kverulere med meg om Siem Pilot?

Du sier: Akkurat NÅ må vi redde så mange som mulig" - hvorfor det? Saken er at redder du disse NÅ, kommer det flere til du må redde. Da rekker vi aldri komme til Haiti da, eller Kambodja? Nei, Njål - du må lære deg og lukke øynene for disse flyktningene - mange av de er rike, fulle av penger og kunne klart seg godt hvor de kommer fra. Lukk øynene, få Siem Pilot ut igjen i oljen hvor den hører hjemme.

1 liker  
Kommentar #20

Njål Kristiansen

160 innlegg  20651 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Torgeir Tønnesen. Gå til den siterte teksten.
Du sier: Akkurat NÅ må vi redde så mange som mulig" - hvorfor det? Saken er at redder du disse NÅ, kommer det flere til du må redde. Da rekker vi aldri komme til Haiti da, eller Kambodja? Nei, Njål - du må lære deg og lukke øynene for disse flyktningene - mange av de er rike, fulle av penger og kunne klart seg godt hvor de kommer fra. Lukk øynene, få Siem Pilot ut igjen i oljen hvor den hører hjemme.

Det er mennesker av samme familie vi snakker om her, enten de stammer fra Afrika eller Haiti. Eller enda bedre, haitianerne er faktisk den første sorte republikk i verden, fra 1804, dannet av afrikanere som ville være frie fremfor slaver. De er kanskje mer i slekt enn vi aner. Under Kristus er vi alle i familie. Slik afrikanerne åpenbart har likhetspunkter, er vi andre bundet sammen i religion. Legg merke til at jeg ikke skiller på religioner. Vi må redde alle som ligger i vannet eller er ofre for tyfoner. Vi kan ikke annet. De frivillige organisasjonene som fx Røde Kors vil gjøre en formidabel innsats de nærmeste tidene, slik også andre lands myndigheter, ikke minst USAs vil. Det jeg særlig reagerer på er at du ut fra en såkalt kristen bakgrunn vil la folk drukne. Det naturlige hadde vært å dele våre ressurser med de som trenger det. I mine øyne er det en høyere kristen verdi fremfor å overlate noen til døden uten å ha gjort hva vi kunne for dem. 

Kommentar #21

Torgeir Tønnesen

89 innlegg  582 kommentarer

Nå har du begynt å sette deg inn i saken

Publisert over 5 år siden

Ja, jeg mener vi skal trekke Siem Pilot tilbake for å være "etisk korrekt", som du vil ha i hermetegn.

Jeg har nettopp svart Njål på det samme: svaret mitt er: Fortsetter du å redde mennesker  i Middelhavet, får du ikke gjøre annet de neste 20 årene, inn til det økonomiske sammenbruddet oppstår i Europa.

På denne måten krenker du også alle de andre nødlidende i verden, som da vil si: "Norge og Europa tenker bare på Syrere og de som kommer fra Libya. Oss andre driter de i."  Er dette bærekraftig?

Du snakker om noen få menneskesmuglere. Det er helt feil: Her snakker vi om ti-tusenvis, en kjempeindustri.

Kommentar #22

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Njål Kristiansen. Gå til den siterte teksten.
Og her snakker vi om de som virkelig ikke har til mat, og som heller ikke kan fø sine barn hver dag.

De menneskers børn dør i stilhed og ubemærket af de europæiske humanister.

Sult og sygdom tilsammen giver hver dag et femcifret antal døde, især små børn.

Humanisterne foretrækker af focusere andetsteds - og skælde ud på dem, der ikke vil tage de langt bedre stillede ind til forsørgelse.

http://www.un.org/en/globalissues/briefingpapers/food/childhunger.shtml

Her angiver FN ~ 20.000 daglige dødsfald.

Indvandring er noget vi har, fordi nogle har brug for den til et andet formål end at hjælpe mennesker - og medierne hjælper med at give os skyklapper på - f.eks. med billeder af den lille druknede Aylan - så vi ikke ser den groteske umenneskelighed i indvandringsprojektet.

1 liker  
Kommentar #23

Søren Ferling

0 innlegg  4867 kommentarer

Publisert over 5 år siden
Christian Festø. Gå til den siterte teksten.
At der eksisterer menneskesmuglere er vel pga inkompetanse i hjelpeorganisasjoner og FN?

Nej, ikke inkompetence - beregning.

Menneskesmuglerne ville ikke have en vare at sælge uden EU's destruktive og menneskefjendske migrationspolitik og denne politik ville ikke kunne realiseres uden menneskesmuglerne.

Menneskesmuglerne og EU lever altså i symbiose.

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere