Verdidebatt

Siem Pilot - flyktningskipet som skaper kaos

Regjeringen må trekke avtalen med Siem Pilot-Dette er ikke bærekraftig nødhjelp.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Av Torgeir Tønnesen-

Den norske båten Siem Pilot frakter nå inn ukentlig tusenvis av migranter til Europa. -Ikke lenger fra Europas kystlinje, men formelig like utenfor Afrikas hvite strender. Mange røres i sine hjerter og sjeler når NRK viser hvordan barn «reddes», bare noen kilometer utenfor Libyas kystlinjer. Det virker som Europas kollektivt dårlige samvittighet lindres litt, når småbarn låres trygt om bord i den norskeide båten Siem Pilot, som er rigget med ulltepper og den mest avanserte teknologi. Jeg liker likevel ikke scenene jeg ser på tv og i sosiale media. Burde vi som nasjon være glade og stolte over dette, eller burde vi være betenkt?

Jeg tror, at vi regelrett fyller lommene og bankkontiene til menneskesmuglere med denne politikken og denne strategien. Hva er planen til den norske regjeringen? Hva er EUs plan videre i forhold til dette vi nå ser, at vi faktisk henter hundretusener av mennesker på få uker, for å bosette dem i Europa? Kan noen i det hele tatt vise til kalkyler for hvor lenge dette skal pågå, - og hvor mange migranter Europa skal kollektivt absorbere av menneske fra den tredje verden? Hvor blir det av alle menneskene som kommer inn til Italia, Spania, Hellas og alle «øyer i Middelhavet»?

Migrantkrisen er forutsagt for lenge siden av samfunnsvitere.

Flyktningstrømmen som vi nå ser, har vært spådd komme i ti-års-vis, og har Orwellske dimensjoner over seg. Med nye muligheter for mennesker i den tredje verden til å skaffe seg billetter og flytte seg over landegrenser, har millioner av mennesker satt seg Europa som mål. I århundrer har disse migrantene vi nå ser, vært hindret fra å reise til Europa p.g.a sterke diktatorer i egne land, og lukkede grenser til Europa. Nå slipper menneskemassene gjennom grensene - som en vannstrøm i en elv.

Lukker vi nå øynene for dette fenomenet og ser bare dette historiske forløpet som i ett tunnelsyn? Har nestekjærlighetens lov blitt slik, at vi faktisk talt «selger alt» vi eier og gir til de fattige? For meg ser det sånn ut. Vi drar ut til verdens ender for å hente flyktninger og migranter, mens vi sulteforer de som allerede er kommet hit. Vi har ikke noe å gi til dem. Det er allerede for mange ankommet ti Norge, til at vi klarer å bry oss om enkelt- individet. Da tenker jeg ikke på penger og mat, men på omsorg, kjærlighet, jobb og integrering. Enslige ungdommer sitter på institusjonen i årevis med fare for å bli herset med og krenket fysisk og psykisk. Imens drar vi ut i verden for å hente inn flere?

Et annet etisk aspekt er hva Norge har i Middelhavet å gjøre. Vi kunne vel likegodt vært utenfor den persiske gulf, Bangladesh, India, Pakistan, Sør-Indiahavet, Filippinene, - hvor som helst i verden. Dette er dobbeltmoralen. Dette er, etter min mening panikk-politikk, uetisk og dobbeltmoralsk.

Migrantkrisen og flyktningstrømmen vil øke i omfang. Fortsetter europeiske skip og store båter og hente flykninger helt inntil Afrikas landegrenser, kommer dette til å eskalere til uoverkommelig dimensjoner. En fem til 10-dobling av migrantstrømmen kan lett skje om Europa inviterer. Med dagens samferdsel og kommunikasjon, teknologi, internett og sosiale medier, -til og med i Afrika, så er det ingen problem for menneskesmuglere å intensivere og mangedoble sin kapasitet. Denne bransjen er allerede en av verdens store industrier om omsetningen er på milliarder av dollar. Et enkelt regnestykke kan illustreres med om 5000 migranter hver dag ankommer Europa, eller som del av familiegjenforening, - blir det 1,825000 i året. På 10 år,- blir regnestykket 20 millioner mennesker. Med familiegjenforening og annen ulovlig innvandring, samt nye fødsler, kan tallet komme opp i 40-60 millioner nye migranter til Europa på 10 år. Kan Spania, Italia og Hellas sin allerede kriserammede økonomi tåle dette? Er det mulig å bosette og integrere slike enorme menneskemasser?

EU, Norge, Europa, FN , Nato, - ingen ser ut til å ha noe som helst plan med å håndtere flyktningstrømmen. Mens krisen gjøres verre slik det nå er, går meldingene på sosiale medier «norske båter står klar, og nordmennene er snille mennesker» - Denne meldingen gir menneskesmuglere muligheten til å love gull og grønnes skoger, og samtidig tjene seg søkkrike. Dette opplyser gløden i øynene på enhver som går med planer om å flykte. Og det har kanskje 2 milliarder mennesker på kloden vår i dag begynt å tenke på. Hva gjør vi? Sender flere toppmoderne skip og henter dem like ved strendene?

Erna Solberg må ta ansvaret for dette som regjeringssjef. Vi må hoppe av denne forvirrede politikken og sende signalet til resten av Europas ledere. Vi må sette oss ned å jobbe langsiktig. Hvor blir det av innsatsen og gløden for å hjelpe mennesker der de er. Hjelpe dem til demokrati, og utruste, og stille krav til ledere som forvalter gaver fra Europa.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt