Verdidebatt

Det palestinske demokratiet som uteble

«Israel vil aldri få fred så lenge palestinerne holdes nede i elendighet. Det burde være i alles interesse at palestinerne fikk et bedre styre», skriver Vårt Land på lederplass.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Her er Vårt Lands lederartikkel 5.10.2016

«I går ble lokalvalget i de palestinske områdene ­utsatt i seks måneder. Årsaken var splittelsen mellom­ Hamas og Fatah, som gjør det umulig med felles valg for Gaza og Vestbredden.

Sist gang det ble holdt valg i de palestinske områdene, var i 2005. Det skulle vært holdt nye valg i 2009, da presidentperioden for Mahmoud Abbas utløp. Presidentvalget ble nok en gang utsatt i fjor, og nå er også det planlagte lokalvalget i realiteten avlyst.

Uten valg kan man ikke lenger late som det er demokrati i de palestinske områdene. Heller ikke andre demokratiske rettigheter respekteres. Ytringsfrihet og pressefrihet har dårlige kår både hos Fatah og Hamas. Korrupsjon er utbredt. Fengsling av politiske motstandere forekommer stadig.

Noe av opphavet til dette ble lagt med Oslo-avtalen. Da ble det lokale lederskapet som var i ferd med å oppstå i den første intifadaen feid til side, og Yasser Arafat og hans Fatah ble hentet fra utlandet og innsatt som ledere. Med seg brakte de en kultur preget av manglende sans for demokratiske rettigheter, og utstrakt korrupsjon. Hamas fikk oppslutning først og fremst som en reaksjon på korrupsjonen til ­Fatah.

Det internasjonale samfunnet har satset på at konflikten mellom Israel og palestinerne skal løses ved å opprette en pale­stinsk stat. Man har forstått at det krever et fungerende statsapparat, og mye penger er pøst inn. Resultatet har vært skuffende.

Israel har gjort sitt til at det palestinske styret ikke fungerer. Israel kontrollerer grensene og store deler av finansene, og har dessuten den militære kontrollen på Vestbredden. Et styre som framstår som en maktesløs nikkedukke for Israel, mister tilliten i befolkningen.

Israel ser seg på kort sikt tjent med at de pale­stinske myndighetene mislykkes. Det gir gode argumenter for at opprettelse av en palestinsk stat bare vil gi Midtøsten nok en mislykket stat, som vil bli kilde til vold og uro. Men Israel vil aldri få fred så lenge ­palestinerne holdes nede i elendighet. Det burde være i alles interesse at palestinerne fikk et bedre styre.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt