Verdidebatt

Debattemne: Sammenhenger

Hvem var egentlig Churchill? Og Stalin?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Verdidebatt er en bred og folkelig nettplass, og bra er det. Ofte er den riktignok “folkelig” i dårlig og misforstått forstand: Ufolkelig og ikke-folkelig, med primitive kommentarer (om ikke innlegg). På de felter som grenser til det politiske, kommer dette særlig til uttrykk i forsøk på å diskvalifisere drøftinger ved å forbinde spesielle individer – og tilmed: spesielle ideer – med “folkemord” og liknende ting. En rekke overspente tiltaleformer har fulgt med en like lang rekke av meningsløse innlegg.

Men også VD-redaksjonen har “fulgt med”, nettopp ved å unnlate å temme sinnene på seriøs måte. Kanskje ville den ha klart å gjøre noe slikt om den hadde reflektert over om det ikke er slik at de verste handlingsmønstre ofte kan være direkte motivert av sosiale forhold. Stalin er kanskje ikke en “massemorder”, men snarere en slavisk imitator av vanlige metoder i den asiatiske samfunnsformasjonen og den “Gyldne Horde”. Churchill er kanskje heller ikke en massemorder, men en mann som drepte mennesker etter de regler som byr seg av den liberalistiske og utilitariske tradisjonen fra 1650.

Dette eksemplet er konkret ment. Nylig trakk jeg inn en henvisning til Churchills utsulting av millioner av bengalere i 1943. I et innlegg mot en veldig ivrig “massemord-teoretiker”. Mine bemerkninger ble straks slettet av en moderator som fulgte det vanlige opplegget: Tillatt er det som rimer med Vårt Lands fordommer, men slå ned på like slående argumenter i den motsatte retningen. Begrunnelse: “personangrep”.

Men problemet var bare at for min del var det faktisk ikke noe motiv om terping som ligger bak. Svermere har godt av å bli orientert om konsekvensene av hva de selv sier. De problemer som følger av dette, skulle Vårt Land ha tenkt igjennom før man åpnet en debattstiftelse. Og moderatorene skulle ha tatt initiativ overfor sine oppdragsgivere – for lenge siden.

Stadig med hovedmålsettingen: Diskuter sammenhenger, ikke rene individualiteter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt