Verdidebatt

NHO, botox og en god latter

Når arbeidslinjas knallharde forsvarer gir sluttpakker til eldre medarbeidere samtidig som de ansetter nye folk, ja, da er det grunn til å trekke på smilebåndet!

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Noen ganger vet man ikke om man skal grine eller le. Men denne gangen velger jeg latteren, et riktig ironisk, ufrivillig morsomt latterbrøl.

Hahaha! NHO, arbeidslinjas knallharde forsvarer, gir sluttpakke til femti ansatte over seksti år. Samtidig skal de ansette tjuefem nye medarbeidere, melder Aftenposten. Kompetansesammensetningen i organisasjonen, parterer fru Lund det hele med. Hahaha!

Folk over seksti representerer selvfølgelig ikke den riktige kompetansen. Ut med dem! Og inn med nye, friske folk med store smil, overdreven omstillingsevne, påklistret lojalitet og stadig større arbeidskapasitet. Hvordan fru Lund & co samtidig kan forsvare økt pensjonsalder, ja det kan vi jo bare lure på.

Men strengt tatt er vel svaret enkelt: Forbrukersamfunnet forbruker også mennesker. Best-før-datoen krymper ikke bare på egg og smarte telefoner. Alt varer kortere og går fortere. Det kalles vekst. Forfallet som er vekstens nødvendige bakside, må vi alle beskyttes fra. I den globale kapitalismens tidsalder, dyrker vi ungdommen.

At fru Lund dermed velger å gi sine aldrende, utderte medarbeidere sluttpakker, er  latterlig logisk. Så får vi bare håpe pakkene er store nok til å dekke kommende botoxbehandlinger for de avskjedigede gamlingene de kommende årene. Fasader bør vedlikeholdes også når innholdet er gått ut på dato. Hahaha.

Og som NHO ikke sørget for humor nok på en onsdag i september: På min Aftenposten-nettside klarte en aller annen treffsikker algoritme å presentere denne artikkelen under en talende reklame fra NHO's hovedmotstander, den store, sterke Landsorganisasjonen. Men tro bare ikke du skal melde deg inn i LO i solidaritet med aldrende arbeidstakere. Nei da: Det er markedets beste innboforsikring som skal friste deg til fagforeningsmedlemsskap. Lillelørdag kunne neppe presentert bedre krøssklipping. (Til yngre lesere: Lillelørdag var et populært humorprogram i oldtiden, den gang Harald Eia og Bård Tufte Johansen tømte landets utesteder og samlet folket rundt fjernsynsskjemene hver onsdag kveld)

Men enhver historie og et hvert godt krøssklipp har en moral. Det har denne også. Og om du mener du har hørt den før, så er det fordi moral eldes saktere enn NHO-sjefer:

De gamle er fremdeles eldst, den som ler sist ler best og botox er beste botemidlet mot sinnarynker. Hahaha.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt