Verdidebatt

Ensom ulv - eller skolert elev ?

TV2 har i dag et oppslag om radikaliserte norske ungdommer som har dratt til Syria for å kjempe med IS. Jeg savnet litt om utviklingen før avreise.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det skal nå være ca.  95 av dem.  Mange unge som har blitt foreldreløse i tdlig alder.  Gjerne skoletapere, hel-og halvkriminelle, arbeidsløse, relativt stor andel av etnisk norske konvertitter. Studio hadde innbudt to muslimer som kommentatorer,  som hver for seg hadde gode forklaringer på  denne uhyggelige trenden.

Mange syriafarere,  de som er født muslimer har  en viss peiling på  troen som preger IS. De unge norske konvertitter har det i liten grad, bortsett fra noe som kanskje er snappet opp i nyhetssendinger og fra aviser.  Og at noen konverterte kun for å ta del i spenningen kan tenkes.  Og for drømmen om et fellesskap, være noe, bety noe, slik det ble sagt i innslaget.

Jeg vil tro det er et langt sprang fra Norge til Syria for folk med den bakgrunn som er skissert.  Faren for å bli ansett som provokatør, med de følger slikt måtte få, den ligger der.  Med andre ord, det er ikke bare å dra. Det trengs ideoligisk og religiøs skolering, det trengs penger og reiseinstruksjoner, det trengs  identifikasjonspapier, kanskje en form for passord. Ingen problem i dagens elektroniske verden.

Det var tanker om dette jeg savnet i dagens innslag. Om de mennesker, den  organisasjon som fanger opp mislykkede individ, forsyner dem med den nødvendige lærdom,  og den  psykiske og fysiske utrustning til formålet. Gjøre dem til vår tids janitsjarer.

Vi vet at en mann er tatt for slik kriminalitet.  Korpset bakom må være adskillig større. Dette vet  PST.  Men dette ble ikke snakket om i dag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt